България призна бунтовническата власт в Бенгази

Ерата на Кадафи приключи, заявяват София и Загреб в съвместно изявление
Обновена: 28 юни 2011 17:25 | 28 юни 2011 15:30, Елка Василева
91
България призна бунтовническата власт в Бенгази
Снимка: Reuters

България и Хърватия приемат Националния преходен съвет (НПС) в Либия като легитимен представител на либийския народ, се посочва в съвместно изявление на външните министри на двете страни Николай Младенов и Горан Яндрокович, разпространено от българското външно министерство.

Нашата подкрепа произлиза от разбирането, че НПС е способен да ръководи процеса на изграждане на демократична и единна Либия, основаваща се на върховенство на закона и придържаща се към най-високите международни стандарти за защита на човешките права, се отбелязва в изявлението.

Приветстваме "Пътя към демократична Либия", представен от НПС, подкрепяме неговата визия за нова Либия и имаме готовност да му помогнем в развитието на неговия капацитет да поеме своите отговорности и да съблюдава върховенството на закона, заявяват двамата външни министри.

Те изразяват увереност, че съветът ще продължи своята работа за подобряване на регионалната стабилност в тясно сътрудничество с международната общност, представлявана от Контактната група за Либия.

"Ерата на Кадафи приключи и той трябва да се оттегли незабавно. Обвинените в престъпления срещу човечеството ще бъдат подведени под отговорност пред криминален съд. Настъпва времето за истински политически процес на национално помирение и преход. Либийският народ, който се стреми към свобода и демокрация, демонстрира своята воля да бъде представляван от единен и приобщаващ национален съвет", се отбелязва в съвместното изявление.

Още по темата
Външният ни министър Николай Младенов днес е на еднодневно посещение в Бенгази. Неотдавна българското външно министерство обяви намерението да поднови дейността на българското консулство в Бенгази, като изпрати един дипломат там.

Dnes.bg припомня, че през март 2008 г. България и Хърватия заедно с Унгария признаха едновременно независимостта на Косово със съвместна декларация. Те бяха първите съседни на Сърбия страни, признали новата балканска държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
0
 
! Отговори
Чавес преди 12 години
Не България, а Боковото правителство призна "бунтовниците"....
84
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сърбите за нас: Nismo ni ocekivali nista drugo od Hitlerovih saveznika!
83
1
 
7
 
! Отговори
Зевс преди 12 години
Признайте ислямистите , после ги приемете в България , направете им джемии , ......... и после защо никой не ни приемал на сериозно , ами като сме дупедавци !!
82
2
 
8
 
! Отговори
Томас преди 12 години
кой престъпен режим ли не са признали нашите? Има ли такъв?
81
1
 
10
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Има изродско излъчване; не мислите ли?
80
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Току що прочетох коментари на сърбите във фейсбук за България и Хърватия - бунтовническата власт в Либия се подкрепя от бившите хитлерови съюзници
79
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Оле боже! Що за държавници имаме, що за дипломация! Не съм привърженик на Кадафито, но да признаваш съвсем нелегитимна власт е прекалено. Навремето така признаха Македония, че чак и ръкопляскаха в парламента! После се сетиха, че някой им го вкара сух отзад! А не било някой, а сами си го били завр..ли!
78
1
 
0
 
! Отговори
koko преди 12 години
до @63 -овен, за ТюркайЧудно написано БлагодаряТъпото е че такива като теб са рядкоста от сегашното поколение не биха те ра3брали
77
0
 
2
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
popagali ,edna ovca kato kaje beee ostanalite mari kato ganiovcite pavtariat meeee.carvyli s carvyli.
76
2
 
13
 
! Отговори
Митрополитски преди 12 години
Такива содомисти и хомосексуалисти като Н. Младенов могат да се корегират само с огън и жупел.По никакъв друг начин.Краино е но е факт историята го е доказала.
75
0
 
8
 
! Отговори
AYYYYYYYYY преди 12 години
Ааааа ето го момчето на младенов при тато които викаше танковете против народа си....Ей тия *** ще ни одерат кожите,приватизираха България заедно с народа...Навън комунистическо ***
74
0
 
20
 
! Отговори
али преди 12 години
Близач!
73
19
 
3
 
! Отговори
алоооо преди 12 години
Най-малкото заради медицинските сестри трябва да признаем и някоя палма за легитимен представител на народа. Кадафи да го дууу
72
2
 
23
 
! Отговори
Любомир Гутев преди 12 години
България призна властта на Ал Кайда в Либия. Това е извода и изобщо не ме интересува кой друг е направил същото. Ама какво да очакваме от тоя слагач Николайчо Младенов. Външната политика на България продължава да се ръководи от това, какво искат големите.
71
3
 
28
 
! Отговори
гацо преди 12 години
Ей,Николайчо някой искал ли ти е да признаваш новата власт в Либия.Доста бързаш.с такава политика доникъде не се стига.
70
5
 
20
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
***. Български.
69
6
 
25
 
! Отговори
1 преди 12 години
Това че признахме Косово си е чисто предателство към Сърбия и християнството. Няма да се учудя, ако някой ден признаем правото на Турция над Родопите и 1/3 от територията на страната ни. Национални предатели дал Господ.
68
3
 
27
 
! Отговори
Кольо Ескрементов преди 12 години
След време когато турските "бунтовници" започнат терор срещу българите дали Младенов ще отиде при тях да ги насъсква. Мисля че да, този антибългарин е способен на всичко.Този би бил идеалният кандидат-президент от герб. Със сигурност ще събере поне 3-4%!
67
7
 
32
 
! Отговори
Д-р Икономов преди 12 години
Да живее лидера на либийската револция Муамар Кадафи!!!!!!!Долу нещастния блюдолизец никои Младенов !!!!!!!
66
3
 
20
 
! Отговори
Гацо Убавецов преди 12 години
Бонтовниците са аресали Николай Младенов за булка . И понеже отдавна не са клатили юда мека кидка са се изредили една рота да му напълнят хралупата с кереч та той за това сега за мъже ги признава не за УПРАВЛЕНЦИ . АМАН ОТ ДИКТАТОРИ Сега и Бъфи Тиквоф да го оредят