Путин се гмурна и направи археологическо откритие

Съпровождащите го лица благородно му отстъпиха това право
Обновена: 11 авг 2011 11:33 | 11 авг 2011 11:33, Елка Василева
112

Снимка: Reuters

 

 

Премиерът на Русия Владимир Путин се гмурна с акваланг на дъното на Таманския залив (в Азовско море), за да види така наречената Руска Атлантида – потопената част от античния град Фанагория. Путин излезе на брега с две амфори от 6 век от н.е. в ръце.

Фанагория е най-голямото антично селище на територията на Русия, обяснява РИА Новости. Градът е основан през 5 в. пр.н.е. През 10 век жителите му го напускат по неизвестна причина. Изследванията на Фанагория започват в края на 18 век, след като тази територия влиза в състава на Русия.

В някои източници пък Фанагория се сочи като столица на държавата Велика България между 632 и 668 г., като дори се твърди, че там умира нейният владетел Кубрат.

Западните журналисти обаче не приеха насериозно нито гмуркането на Путин, нито приносът му към руската наука.

АФП откровено нарича случката, при която той „случайно“ намерил две амфори от 6 век, лежащи на най-видно място на дълбочина от 2 метра, популистки трик преди изборите през 2012 г.

Путин всъщност не се гмурна сам – всяко негово загребване беше документирано от оператор, наблизо имаше и други хора в неопренови костюми.

Очевидно всички те бяха изключително безкористни и благородни – двата леко вкопани в дъното съда се намираха на видно място и бяха отлично осветени, но никой от съпровождащите Путин лица (вкл. операторът, който е трябвало да се подготви за снимките предварително и не е възможно да не ги е забелязал) не се впусна да ги вземе, отстъпвайки това право на премиера, пише NEWSru.

Путин посети лагера на археолозите и разгледа разкопките. Той обсъди с изследователите възможността на това място да бъде създаден музей резерват, който да е разположен и на земята, и под водата.

Путин не си тръгна от разкопките без сувенир. Виждайки парче от антична амфора, той попита: „Мога ли да го взема? Ще ми потрябва в домакинството“, пошегува се руският президент.

Последваха и други шеги на Путин. Вниманието му беше привлечено от друга амфора, която студент по археология почистваше внимателно. „Няма ли там винце?“, попита руският премиер. „Естествено, няма“, отговори студентът. Той предложи на премиера да се пробва като археолог и Путин две минути почистваше амфората.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: Владимир Путин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
7
 
3
 
! Отговори
bg преди 12 години
do 70 - USA e sushtestvuvala predi Bulgaria.
69
4
 
9
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Когато е съществувала Велика България , Русия е била една територия от мързеливи славяни без всяко чувство на принадлежност към националност,религия и социален статус!!! Булгария е жива!!!
68
2
 
0
 
! Отговори
bg преди 12 години
Mel Gibson da si zatvara ustata i da ne kazva losha duma s/u evreite.
67
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Баси тъпите руснаци...и на тоз май ще му правят мавзолей :)))
66
2
 
5
 
! Отговори
Археолог преди 12 години
Това не е нищо. Ако се гмурне Бат' Бойко ще открие изчезналата Атлантида.
65
1
 
4
 
! Отговори
d преди 12 години
Поне се забавлява човека :)
64
5
 
8
 
! Отговори
до гагарин 52 - 2 преди 12 години
Пропуснал съм нещо-рускините обичат само парите,ако ги имате-станете рускинофоб,че иначе примери колкото искате/Мел Гибсън/!
63
8
 
9
 
! Отговори
Iwan преди 12 години
и другаря Путин е същия циркаджия като наш Бойко :))) да вземат двамата да се сберат и заедно с Чавес да си направат една хомо тройка :)))
62
10
 
3
 
! Отговори
Скоро преди 12 години
Китайците такъв ще им го нацепят отзад(в буквалния и преносния смисъл),че най-много нашите русофили тук в БГ ще ги заболи! Всеки пробит русофил а и чистокръвен руснак живеят с мисълта че САЩ и НАТО са глвните врагове на пишман империйката им а Китай съюзник,братски комунист! Както винаги живеят в заблуда вперили поглед в новия баща на народите(този на снимката)! Нищо не е такова каквото изглежда и за това, за което се представя!
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
nema da se o4udime ako pri sledvastoto posestenie na putin go vidime s golema kosnica, lupa i tetradka za herbarii da stoi pred Dondukov 1 i da kazva: vod zdes ia viudel somoi bolsou tikvi mira iz semia piponov i kratunovposle gi natikai tea tikvari u amforite-ako sa ot 6 vek na KGB
60
0
 
8
 
! Отговори
до гагарин 52 преди 12 години
Само за едно не сте прав-КГБ не проспа разпада,а го осъществи и овладя икономически!Разпадът на НРБ бе карикатура на онзи разпад!
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво е виновен човека бе? Слагачи има навсякъде да го поставят в такова положение.
58
2
 
9
 
! Отговори
korleone преди 12 години
Просто няма място за сравнение КГБ и Пожарна команда,ама моля Ви се....държава около 200 млн. и 6,5 млн. колкото един провианциален техен град.Ама устите ни са като на хипопотами....
57
4
 
17
 
! Отговори
Русофилофоб преди 12 години
Че е комично, комично е. Но с какво е по-различно това от например къпането на Обамът в Мексиканския залив след като вече беше уж "безопасно" след разлива?И в двата случая е 100% нагласено, нащракано от медиите и пуснато на овцете да пасат.
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези амфори да не са били от 5 век от н.е., а? Ааа датирането е било извършено предварително, нали? Те за това знаят, че находките за от V век.
55
10
 
7
 
! Отговори
Гагарин преди 12 години
***, Разпутин, Лилипутин...Някой сеща ли се за още?
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз ли не виждам добре, но по находките няма и една раковина. Колко ли часа, са били във водата, преди да ги намери вожда?
53
4
 
5
 
! Отговори
Очаквах ! преди 12 години
Още преди да се гмурне очаквах той да направи археологическо откритие. Все едно наш Мутрьо да играе тенис със световмния шампион и да не предвиждаш победа за селянина от свинарника в с. Хераково, общ. Божурище.
52
5
 
5
 
! Отговори
ддт преди 12 години
Като го гледам на снимка 6 ми прилича на ЛИЛИПУТИН
51
8
 
8
 
! Отговори
Гагарин преди 12 години
А пък аз съм рускинофил /обичам рускините/!Руснаците са ми смешни!Путин е от КГБ /организацията , която отговаряше за сигурността на СССР и целият Варшавски договор и проспа разкапването им/!В този смисъл възвеличаването на Путин е точно толкова смешно, колкото възвеличаването на отнази руска шпионка, която рзкриха в САЩ!Такива като Путин и въпросната шпионка Сталин ги разсралваше и роднините плащаха куршума!Не че харесвам Сталин!Така че русофилите нещо сте се обълкали като го харесва