Радарът от ПРО на НАТО в Турция вече действа

Той се намира на 700 км от границата с Иран
Обновена: 17 яну 2012 14:27 | 17 яну 2012 14:25, Елка Василева
59
Радарът от ПРО на НАТО в Турция вече действа
Снимка: Архив Reuters

Радиолокационната станция за ранно оповестяване за ракетно нападение, която е част от системата за противоракетна отбрана /ПРО/ на НАТО в Европа, е пусната в експлоатация.

За това съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на представител на турското външно министерство.

Още по темата

През септември миналата година Турция даде съгласието си за разполагане на радара в провинция Малатия, окръг Кюреджик /Югоизточна Турция/, на около 700 км от границата с Иран, като компонент от създаваната ЕвроПРО.

От НАТО обясняват плановете за разполагане на системата за ПРО с нарасналата заплаха от използване на ракети с малък и среден обсег в Близкия изток, на първо място от страна на Иран.

Редица турски политици се обявиха против разполагането на елементи на ПРО на НАТО в Турция. Според тях в случай на евентуален въоръжен конфликт между НАТО и Техеран във войната ще бъде въвлечена и Турция.

От своя страна Иран разкритикува съгласието на Турция да приеме радара на своя територия, като отбеляза, че тази стъпка само ще засили напрежението. Официална Анкара смята, че противоракетният щит не е насочен срещу която и да е страна.

Данните от радара в Турция ще бъдат получавани както в командните центрове в САЩ, така и на американските кораби, оборудвани с противоракети, включително и тези, които патрулират в Средиземно море.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: НАТОТурциярадарПРО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
23
 
12
 
! Отговори
Някъв от България преди 12 години
Дано Пуйката стане персийска провинция за 5000 години.Ако се чудите какво е "пуйката" Това означава Турция на английски:)
10
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Турците са лакеи на евреите готвят се да нападат великите перси с това
9
13
 
9
 
! Отговори
Tina преди 12 години
Това не е добре. Готвят се за агресия. От страна на НАТО!Твърде близо са обаче до Русия. Ще разсърдят Големия Мечок.
8
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
VIVAAAAAA PERSIAAAAAAAA !!
7
8
 
14
 
! Отговори
сектор Кабул преди 12 години
Радарът се намира на 700 км от границата с Иран и на 600 км от територията на Израел. Правилният въпрос е срещу кого е насочен радарът?ПС. Турците разполагат с възможно най-далновидният и умен премиер за последните 50-60 години от своята история. Едва ли е случайно това, че негово превъзходителство президентът на Иран посети официално Турция по време на мандата на г-н Ердоган, докато еврейско присъствие на високо ниво не беше предвидено, нито пък ще се състои в близките 50 години.
6
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По-голямата част от турското население са против разполагането на този радар на територията на Турция, както и срещу наличните военни бази на НАТО и САЩ. Но какво да се прави - и в Турция върлува демо(но)крацията! И както знаем от житейски опит, демо(но)крацията е единствената система на държавно управление, където управляващото малцинство може да води политика, противно на желанието на мнозинството и да претендира, че това е желанието на мнозинството! Политиката е порнографията на логиката!
5
20
 
26
 
! Отговори
Кой ни продава преди 12 години
В края на декември Руснаците ясно заявиха, че са създали средство за унищожение на ПРО в състав от 4 ракети. Всички мразещи Русите се оказват *** на турците. Например, техния кумир Иван Костов - готов да продаде България за 30 сребърника. Лебедовата песен на русофобите бе заявката България да се обяви, като държава извършила геноцид над собствените си турци. С това те показаха, че са готови да поднесат Родината ни на тепсия на Турция. Всички десни станахте предатели - целувайте турския ***
4
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя радар при война е изчезнал за 5 минути.
3
15
 
11
 
! Отговори
за 1 преди 12 години
И кво ще намажат турците? Ще намажат дупе с вазелин.
2
7
 
24
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Не ща да намажа иранска ракета! В Турция, за разлика от нас, с малки изключения (Мендерес, ама те си го обесиха!) да управлявали мъдри хора - Ататюрк, Иньоню, ако щеш и Демирел, и Йозал). Не се включиха във ВСВ, защото знаят колко боли от руски ритник. Не пуснаха на американците Инджирлик през всички последни конфликти. Кръсти се, плюй си в пазвата, пикай на син камък да не стане нещо в Близкия Изток, че нашите събуйгащи ще ни докарат голя-я-я *** беля!
1
12
 
21
 
! Отговори
ДА ИМ Е ЧЕСТИТО... преди 12 години
...НА *** И РУСНАЦИТЕ!...и без петел , ще съмне!ДРУГИТЕ ,ПАК ЩЕ НАМАЖАТ....*** ,КАКТО ВИНАГИ ,ЩЕ ПОДСМЪРЧА И ЗЛОБЕЕ....БОС И ГЛАДЕН!