Сърбия рязко надясно с Николич

Надеждите за бързо интегриране в Европа претърпяха сериозен удар
21 май 2012 10:00,
185
Сърбия рязко надясно с Николич
Сърби празнуват победата на Николич Снимка: Reuters

Изненадващият обрат на президентските избори в Сърбия е коментиран от чуждите издания. Бившият краен националист Томислав Николич стана новият сръбски президент, отбелязва в. "Гардиън".

Надеждите на Сърбия за бързо интегриране в Европа претърпяха сериозен удар със загубата на втория тур на досегашния президент Борис Тадич. Това бяха поредните избори в Европа, на които от власт беше изхвърлен досегашен лидер.

Изходът от изборите противоречеше на допитванията преди втория тур и на очакванията на Брюксел.

Този изход може да обрече Сърбия на период на политическа парализа, тъй като десен президент ще трябва да съжителства с доминирано от лявоцентристко правителство.

Преди това парламентарните избори в Сърбия също дадоха смесен резултат, при който няма ясно открояващи се мнозинства. Тадич не успя да спечели трети мандат, но все още може да стане премиер, ако неговата Демократическа партия успее да "скърпи" парламентарно мнозинство.

Още по темата

Но това пък ще продължи безкрайната борба между държавния глава и премиера в Сърбия, предупреждава вестникът.

Победата на Томислав Николич на втория тур на изборите беше изненадваща и хвърли съмнения върху това дали страната ще се придържа към пътя си за членство в ЕС или ще започне да гледа все по на изток към Русия, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Победата на Николич предвещава и по-втвърдена позиция на Сърбия по въпроса за регионалното помирение, в частност с Косово. Николич вече заяви, че Сърбия няма да стане член на ЕС, ако признаването на Косово бъде поставено като предварително условие, припомня вестникът.

Николич поднесе изборната изненада в Сърбия, но увери, че  резултатите от вота няма да повлияят пътя на страната към Европа, отбелязва в. "Монд".

Тадич пък предупреди, че напускането на този път ще е трагична грешка за страната, допълва изданието.

Италианският в. "Република" припомня, че Николич преди четири години започна да изповядва по-умерени и по-благосклонни към европейската интеграция позиции, така че завоят на Белград надясно не трябва да поражда чак такова безпокойство.  (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
УВОЛНЕН СИ!!!!!
119
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След като американските сатанисти дружно с натовците организираха бомбардирането и разкъсването на Югославия,ще е уникална идиотщина Сърбия да тръгне към Европа.
118
2
 
4
 
! Отговори
неинтегриран преди 11 години
Да мразиш сърбите е като да мразиш българите! Прави впечетление че тук има много провокативни коментатори които повече ни сродяват с турците и защитават процесите на турско-албанската ислиамизация в България,забравяйки че още от Средновековието и по късно от Османска инвазиия на агресивно потурчване "по качественият и корав материал от българите" се е спасявал и заселвал на запад в Сърбия,смесвайки се с местното население и с български наследствен ген,което се е отразило върху днешното непокорстово на сърбите!
117
0
 
1
 
! Отговори
grobarq преди 11 години
tamo i e mestoto
116
2
 
1
 
! Отговори
Гарибалди преди 11 години
Няма дясно,няма ляво!!Това са етикети,най-често лишени от съдържание.Ако може да се каже от сега нещо определено за Николич ,то е че е по-голям патриот от предишните президенти. Но коментаторите и тези които го не харесват използват думата националист. ...
115
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не чуваме радостни поздравления до Николич от десния президент Росен Плевнелиев и дълбокомислени коментари от първия партиен и правителствен ръководител Бойко Борисов.
114
6
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 11 години
Сърбия не може да бъде по-зле от България само по една причина - ние сме по-близо до Русия и у нас руското влияние е по-силно, а това е пагубно. Сърбите са дръпнали напред, когато Тито е вкарал всички сталинисти в лагери и е казал на Сталин да духа супата. А нашите в това време са правели насилствена национализация.
113
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поинтересувайте се за положението и правата на днешните българи в Западните покрайнини, например.---------------- Какво за тях? Знаеш ли, че по телевизията им има новини на български език?
112
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Мисля , че доста добре познавам историята от Съдинението до днес.И двете страни са правели сериозни грешки ,да не кажа и доста по лоши неща. Един пример: Цариброд. Нашите братя българи искат да се върнат земите им обратно към България, независимо , че имено българските чиновници се отнасят доста зле с тях.Тогава "Генерал" Славчо Радомирски от балкона на общината и казва : А една голяма тояга не искате ли???Избори в България.Българите от Югозападна България са задължени да се пишат Македонци?
111
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега ще се увеличат опашните за българско гражданство . и другите "братя" дето ни мразят в червата ще започнат да се мазнят .. балканка работа..
110
5
 
10
 
! Отговори
хм.. преди 11 години
Да наричате сърбите "братя" означава, че не познавате българската история от Съединението до днес. Сърбите са ни всичко друго, но не и братя. Поинтересувайте се за положението и правата на днешните българи в Западните покрайнини, например.Сърбите са съседи, с които трябва да живеем. В наш интерес е държавата им да е стабилна и развита икономически, за да не ни дърпат назад, че и без това положението ни не е розово.Останалото са излишни емоции, най-малкото пък братски.
109
2
 
5
 
! Отговори
май, май преди 11 години
Май две дълги ръце "клатят" методично Запада, Европа и в частност Балканите !
108
11
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Браво на братята сърби.Не разбрах защо тяхата позиция/ на Гърция и Сърбия/ трябва да се оценава през интересите на България.
107
11
 
17
 
! Отговори
Позиция преди 11 години
Сръбският национализъм и гръцкият анархизъм избиха отново ! За тях, естествено, по-лошо не може и да бъде. За едните означава "отдалечаване" на Европа, а за другите - "отдалечаване" от Европа и обедняване ! Това не е добре и за България като техен най-близък съсед. Дано нашите политици съумеят добре да капитализират сегашната ситуация, при която България се превръща все повече в Европейски регионален остров на стабилноста, Европейски инфраструктгурен център и стратегически партньор на НАТО !
106
0
 
5
 
! Отговори
до 166 преди 11 години
За повечето страни не трябва разрешение, а и в тези в които все още трябва ще отпадне до година две, а пари навсякъде трябват но друго като имаш избор))) дкажем между нашето море или Бяло море или Адриатика ))) абе гот си е недй така
105
15
 
14
 
! Отговори
До Тетка Мара и др преди 11 години
Любовта към Съветския съюз е психическо заболяване.
104
6
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
като нямаш пукнат лев ква файда от отворени граници а тва за работенето е съвсем друго там трябва вече разрешение работна виза такива работи.
103
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Екстра си е ЕС, минаваш си границата без никакви проблеми, може да си бачкаш където си искаш ................ какво повече му трябва на човек.Ако Сърбия и Черна гора влезнат ще е супер, ще си ходиме за уикендите до Адраиатика )))
102
2
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
чакам отговор .....мистерията е дълбока знам
101
1
 
15
 
! Отговори
gomor преди 11 години
до161Те и Швейцарците нямат излаз на море ама правят корабни двигатели.