Франция дава повече права на ромите да работят

Премахването на незаконни ромски лагери обаче ще продължи
Обновена: 23 авг 2012 14:16 | 23 авг 2012 09:31, Елка Василева
86
Франция дава повече права на ромите да работят
Франция облекчава ограниченията за достъпа на роми до трудовия пазар. Снимка: архив, Reuters

Френското правителство реши да смекчи ограниченията върху достъпа до работни места за ромите, отменяйки данъка, дължим от работодателите и разширявайки списъка от професии, до които могат да имат достъп, съобщи министърът на териториалното развитие и жилищното строителство Сесил Дюфло. Взетото решение цели да улесни интегрирането чрез труд, съществено разширявайки и смекчавайки ограниченията, които сега възпрепятстват ромското население, желаещо да работи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Правителството уточни в комюнике, че ще разгледа, след обсъждане със заинтересуваните страни (Румъния и България), хипотезата за предсрочно отменяне на преходните мерки, ограничаващи достъпа на ромите до френския трудов пазар в сравнение с останалите граждани на общността. Тези мерки важат до края на 2013 г.

Френското правителство подчерта обаче че особено силно критикуваната практика на премахване на незаконните ромски лагери ще продължи, но само след заповед от съда.

Още по темата

Европейската комисия приветства съобщението на френското правителство по въпроса за интеграцията на ромите, като в същото време насърчи Франция да отмени изцяло ограниченията, оставащи все още в сила, възможно най-скоро. Европейската комисия е готова да подкрепи френското правителство за по-добро формулиране на условията за премахване на нелегалните ромски лагери, предаде Франс прес, като цитира комюнике на говорителя на ЕК Оливие Байи.

Румънското правителство реагира със задоволство на решението на Франция да облекчи правилата, ограничаващи достъпа на ромите до пазара на труда. Говорителят на премиера Виктор Понта Андрей Захареску заяви за АП, че правителството в Букурещ ще направи официално изявление, след като види официалната декларация на френските си колеги.

Британският вестник „Индипендънт“ окачествява вчерашната среща между френския премиер Жан-Марк Еро и министри с лидери на ромската общност, след която беше съобщено за взетото правителствено решение, като опит на социалистическото правителство да се разграничи от агресивната антиромска политика от времето на предишния президент Никола Саркози.

По-рано този месец кабинетът на Еро разпореди експулсирането на ромите от няколко техни незаконни лагера, което доведе до разногласия в средите на социалистите и предупреждения от страна на Брюксел. Критици обвиниха вътрешния министър Манюел Валс, че се опитва да си изгради репутацията на твърд политик, като възобновява антиромския "лов на вещици", започнат от Саркози преди две години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
31
 
! Отговори
Атака преди 11 години
Ами тук кога ще се махнат незаконните гета!
38
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Молба към правителството! Платете на ромите еднопосочен билет за Франция. Хем те ще са доволни,че имат работа/нали това все повтарят , че тук нямоло работа/хем ние ще сме можеби по-добре.А и държавата няма да плаща толкова много социални и други помощи за наште *** братя.
37
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"***" да си в днешно време! Промяната на климата явно се отрази и на разбиранията. Бялото не е вървежно вече...
36
1
 
30
 
! Отговори
Българин преди 11 години
32 е прав - Българинът ще обере банка, *** ще изнасили, утрепе със сопа и накрая ще обезглави старица за 10 лева.Скоро и френските пенсионери по селата ще писнат на умряло.
35
0
 
26
 
! Отговори
/m преди 11 години
Горките французи, още не са разбрали, че сиганетата не са там за да работят. Ако се издържаха от работа, щеше да има поне един *** град, но уви - само махали, близко до бели квартали.
34
1
 
17
 
! Отговори
mm преди 11 години
Това е добра новина. Нека да пращаме ромите във Франция, да превърнат тая скапана страна в още по-голяма клоака от колкото е в момента.
33
0
 
20
 
! Отговори
малко бе преди 11 години
Много малко *** от българските са във Франция.Общо румънски и български са 20000,като повечето са румънски.Да им изриненм и останалите,а? Нека ги приемат като потенциална работна ръка ,която им предоставяме,това е увеличение на бвп
32
12
 
15
 
! Отговори
АБЕ ТЕ преди 11 години
И НА БЪЛГАРИТЕ ДАВАТ ПРАВА ,АМА ТЕ КЪДЕТО И ДА ОТИДАТ СЕ ИЗ.СИРАТ НА МЕТЕНОТО ! В БРАЗИЛИЯ ВЕЧЕ СЕ ВОДЯТ ПОД ГРАФА :ОПАСНИ ! ТАМ В БРАЗИЛИЯ,САЩ И КАНАДА НЯМА *** ОТ БЪЛГАРИЯ ,ВСИЧКОТО ПРЕСТЪПНИК Е БЪЛГАРИН !
31
4
 
24
 
! Отговори
Луцифер преди 11 години
*** има една професия - далаверата.Доскоро смятах,че има и честни от тях,не,няма.Работа ще им дават ? Че кой им иска работата,те искат само пари.
30
28
 
5
 
! Отговори
бай Ганчо Европеец преди 11 години
Нашите българи крадат много повече от ***!*** ще открадне две кокошкинашия българин ще гепне колаще обере банка и т.н.
29
3
 
27
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
дайте им жилища и социални на хорицата бе, фашисти такива, как не ви е срам да ги държите в животински условия! това са хора бе, имат право на поне 1000 евро месечно, да водят достоен живот! и ние ще дадем своя дял, от нас билет до франция за всеки желаещ :)
28
0
 
14
 
! Отговори
Българин преди 11 години
23 - аз не искам да работя във Франция.Искам сичкото *** да се разкара натам.
27
2
 
15
 
! Отговори
Психоглог преди 11 години
Това заглавие звучи като виц, само дето на нас вече не ни е смешно! Честито на франсетата и успех в интеграцията на ***! Предричам им сигурен провал, тези са безподобна пасмина...
26
11
 
1
 
! Отговори
,,LARI,, преди 11 години
TO PO_DOBRE BALGARITE SE NAU~ETE DA RABOTITE>IMA I SWIASTNI ROMI>
25
1
 
22
 
! Отговори
Глашатай преди 11 години
Призовавам всички роми да се ориентират бързо към изходите на държавата. Франция ви очаква. Повтарям, всички роми да стегнат багажа и да се отправят към автобусите за Франция. С радост ще ви изпратим.
24
1
 
10
 
! Отговори
загрижен преди 11 години
Е нали детския труд е забранен? Като гледам снимката - ще се бъркат за детски помощи, та ще им пушат ушите! А *** като ги получат- ще започнат по 2 по 3 да ги раждат!
23
19
 
4
 
! Отговори
БРАВО преди 11 години
ИМАЛО И ДЪРЖАВИ ,КОИТО МИСЛЯТ ЗА *** !!!*** КАТО ИМАТ РАБОТА ,РАБОТЯТ ! РАБОТЯГИ СА ,НЕ СА КАТО НЯКОИ "ХОРА" ,КОИТО МИСЛЯТ КАК ДА ОБЕРАТ НЯКОЙ БАНКОМАТ ,ДА ОТКРАДНАТ НЯКОЯ КОЛА ИЛИ ДА ПРЕНАСЯТ ТОНОВЕ НАРКОТИЦИ С КОРАБ ИЛИ ТИР !
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само така ! Приберете си ги , интегрирайте ги и работа им дайте. Ние ще платим всички да идат във Франция с удоволствие! Плащайте им здравеопазването и всички социални блага. Франция е далеч по- богата страна от България.
21
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"хипотезата за предсрочно отменяне на преходните мерки, ограничаващи достъпа на ромите до френския трудов пазар в сравнение с останалите граждани на общността"те да могат да работят, а ние да нямаме право...бравоооо!!! "много умно"- айде сега да се замислят кой точно е дискриминиран
20
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЯКОИ "ХОРА" СЕГА ЩЕ СЕ ПУКНАТ ОТ ЗЛОБА !!!!