Франция дава повече права на ромите да работят

Премахването на незаконни ромски лагери обаче ще продължи
Обновена: 23 авг 2012 14:16 | 23 авг 2012 09:31, Елка Василева
86
Франция дава повече права на ромите да работят
Франция облекчава ограниченията за достъпа на роми до трудовия пазар. Снимка: архив, Reuters

Френското правителство реши да смекчи ограниченията върху достъпа до работни места за ромите, отменяйки данъка, дължим от работодателите и разширявайки списъка от професии, до които могат да имат достъп, съобщи министърът на териториалното развитие и жилищното строителство Сесил Дюфло. Взетото решение цели да улесни интегрирането чрез труд, съществено разширявайки и смекчавайки ограниченията, които сега възпрепятстват ромското население, желаещо да работи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Правителството уточни в комюнике, че ще разгледа, след обсъждане със заинтересуваните страни (Румъния и България), хипотезата за предсрочно отменяне на преходните мерки, ограничаващи достъпа на ромите до френския трудов пазар в сравнение с останалите граждани на общността. Тези мерки важат до края на 2013 г.

Френското правителство подчерта обаче че особено силно критикуваната практика на премахване на незаконните ромски лагери ще продължи, но само след заповед от съда.

Още по темата

Европейската комисия приветства съобщението на френското правителство по въпроса за интеграцията на ромите, като в същото време насърчи Франция да отмени изцяло ограниченията, оставащи все още в сила, възможно най-скоро. Европейската комисия е готова да подкрепи френското правителство за по-добро формулиране на условията за премахване на нелегалните ромски лагери, предаде Франс прес, като цитира комюнике на говорителя на ЕК Оливие Байи.

Румънското правителство реагира със задоволство на решението на Франция да облекчи правилата, ограничаващи достъпа на ромите до пазара на труда. Говорителят на премиера Виктор Понта Андрей Захареску заяви за АП, че правителството в Букурещ ще направи официално изявление, след като види официалната декларация на френските си колеги.

Британският вестник „Индипендънт“ окачествява вчерашната среща между френския премиер Жан-Марк Еро и министри с лидери на ромската общност, след която беше съобщено за взетото правителствено решение, като опит на социалистическото правителство да се разграничи от агресивната антиромска политика от времето на предишния президент Никола Саркози.

По-рано този месец кабинетът на Еро разпореди експулсирането на ромите от няколко техни незаконни лагера, което доведе до разногласия в средите на социалистите и предупреждения от страна на Брюксел. Критици обвиниха вътрешния министър Манюел Валс, че се опитва да си изгради репутацията на твърд политик, като възобновява антиромския "лов на вещици", започнат от Саркози преди две години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
9
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 11 години
Франция дава повече права на ромите да работят-ХА ХА ХА ***(турчин) работник НЯМА-няма и да има
58
0
 
5
 
! Отговори
4 преди 11 години
наскоро гледах един рипортаж по телевизията попитаха една ромка какво прави във франция отговора беше ям пия и крада да са им здрави иживи всичките роми които преберат
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха, ха.... намерили какво да им дадат!Сега да ги видим как са хукнали да се хванат на работа.Няма ли като тука да им дадат всичко безплатно, безплатни къщи, право за самонастаняване на всякъде, безплатна вода, безплатен ток и т.н. ... да да се порадваме и ние как съветите от запада работят върху ***
56
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На *** трябва да им слагат на ушите знаци че са скопени, като на кучетата
55
0
 
6
 
! Отговори
FRANCE преди 11 години
Това е напълно символично.Колко роми са върнати в България защото във Франция пак се хули България.Ей тиq *** искат нещо от България,Борисов да каже какво?Пак ли искат да ни пробутат хеликоптери годни само за пустинята?
54
0
 
10
 
! Отговори
Имало едно време... преди 11 години
Имало едно време едно царство, в ккоето имало един град на брега на една река (Сена).В него имало една кула от желязо.Но царят, който управлявал бил много добър, и пуснал едно племе да живее в града.Един красив ден градът се събудил от топлите лъчи на прекрасното Слънце и с очудване видял, че кулата я няма.
53
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БРАВО ФРАНСЕТА...ДАВАМЕ ВИ ВСИЧКИ *** ДА ГИ ИНТЕГРИРАТЕ И ДА НЕ СЕ ВРЪЩАТ ОБРАТНО-АКО ГИ ИСКАТ ХОЛАНДИ,ДАНИЯ,БЕЛГИЯ,ЕНГЛИШИТЕ..ВЗИМАЙТЕ ГИ И ГИ ПРАВЕТЕ КАКВОТО ИСКАТЕ...
52
18
 
3
 
! Отговори
УМИРАТЕ ОТ ЗЛОБА преди 11 години
И НА БЪЛГАРИТЕ ИМ ДАВАТ ПРАВА ,НО БЪЛГАРИНЪТ КЪДЕТО И ДА ОТИДЕ ВИНАГИ СЕ ИЗ.СИРА НА МЕТЕНОТО ! В БРАЗИЛИЯ ,САЩ И КАНАДА БЪЛГАРИТЕ СЕ ВОДЯТ ПОД ГРАФА :ОПАСНИ ,ОБАЧЕ ТАМ НЯМА БЪЛГАРСКИ *** ,А ВСИЧКОТО ПРЕСТЪПНИК Е ***-ТАТАР !
51
2
 
9
 
! Отговори
gtf преди 11 години
Наистина - тези си нямат на идея с кви същества си имат работа... интересно колко от *** ще се хванат на работа..
50
2
 
20
 
! Отговори
до бах Ганчо идиота преди 11 години
Българин може да открадне кола, но никога няма да убие за 5 лв, какато правят ***, никога няма да съсече стар човек с брадва за 20 лв, след като го е прибил. Нали знаеш за случая *** пребили стара жена за 20 лв и след това са я обезглавили с брадва. И не е само този случай- това човек не би го направил, но те го правят. Не всички *** са престъпници, но 90 % от престъпленията се вършат от ***- никой друг не отнема живот за стотинки, само скотовете
49
0
 
4
 
! Отговори
до 48 преди 11 години
да, бе, да викали. хайде моля ви се стига с тези глупости. все едно на немицте да има викат нацисти. Стига вече с тези измислени и стереотипни клишета, които си измисляте.
48
0
 
15
 
! Отговори
Tina преди 11 години
До 48:Не говори за българките, изчадие. Вашето племе разплака стотици български семейства заради отвлечените им и превърнати в *** дъщери. Тези сълзи няма да паднат на сухо! Господ вижда всичко. При Него не важат буквички от типа БХК и ДПС.
47
1
 
20
 
! Отговори
Европуси преди 11 години
Големи бели правят по Черноморието.Ако им направиш забележка викат-ние сме от ДЕПЕСЕ!
46
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Франция няма много български ***, почти всички са румънски. Е сега проститутките са Българки (не *** ами бели). Там *** ги казват "романие", а проститутките "булгарие"
45
0
 
27
 
! Отговори
някой преди 11 години
Съгласен съм да ми удържат всеки месец от заплатата специален данък, средствата от който да бъдат инвестирани в закупуване на еднопосочни билети за Франция на ***.
44
3
 
23
 
! Отговори
Европуси преди 11 години
Олеле колко бебета ще продадат!
43
2
 
31
 
! Отговори
Сокол преди 11 години
"...Взетото решение цели да улесни интегрирането чрез труд." - хахахахаха, *** и труд?!Как може да са толкова наивни тия френски политици?!
42
1
 
33
 
! Отговори
Tina преди 11 години
Изключително добро решение на Франция!Пожелавам на всички, които сега ще заминат за Франция успешна реализация там и дано успеете да вземете в тази прекрасна страна на възможностите целите си фамилии, за да имат и те добър живот! Пожелавам на всички безгрижни и слънчеви дни на френската Ривиера!Дай Боже, това да е стъпка към едно по-добро бъдеще за всички нас!Амин!
41
1
 
32
 
! Отговори
пиер преди 11 години
Давам си Астрата и 100 кила нафта, да се натоварят 10 парчета в комбито и Дим да ги Няма.
40
23
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Франция ще интегрира ***, така както ги интегрираше комунизъма едно време при нас. Ще ги научи да работят. Така че недейте да лаете много много по форумите. Защото ние ги научихме да чакат на готово, а после си прехвърлихме проблема на западняците. И те като започнаха да го решават, ние започнахме да ги плюем и да им се подиграваме. Българина е много *** като цяло, много завистлив, изключително немислещ и от там мизерен и беден като царвул.