Франция дава повече права на ромите да работят

Премахването на незаконни ромски лагери обаче ще продължи
Обновена: 23 авг 2012 14:16 | 23 авг 2012 09:31, Елка Василева
86
Франция дава повече права на ромите да работят
Франция облекчава ограниченията за достъпа на роми до трудовия пазар. Снимка: архив, Reuters

Френското правителство реши да смекчи ограниченията върху достъпа до работни места за ромите, отменяйки данъка, дължим от работодателите и разширявайки списъка от професии, до които могат да имат достъп, съобщи министърът на териториалното развитие и жилищното строителство Сесил Дюфло. Взетото решение цели да улесни интегрирането чрез труд, съществено разширявайки и смекчавайки ограниченията, които сега възпрепятстват ромското население, желаещо да работи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Правителството уточни в комюнике, че ще разгледа, след обсъждане със заинтересуваните страни (Румъния и България), хипотезата за предсрочно отменяне на преходните мерки, ограничаващи достъпа на ромите до френския трудов пазар в сравнение с останалите граждани на общността. Тези мерки важат до края на 2013 г.

Френското правителство подчерта обаче че особено силно критикуваната практика на премахване на незаконните ромски лагери ще продължи, но само след заповед от съда.

Още по темата

Европейската комисия приветства съобщението на френското правителство по въпроса за интеграцията на ромите, като в същото време насърчи Франция да отмени изцяло ограниченията, оставащи все още в сила, възможно най-скоро. Европейската комисия е готова да подкрепи френското правителство за по-добро формулиране на условията за премахване на нелегалните ромски лагери, предаде Франс прес, като цитира комюнике на говорителя на ЕК Оливие Байи.

Румънското правителство реагира със задоволство на решението на Франция да облекчи правилата, ограничаващи достъпа на ромите до пазара на труда. Говорителят на премиера Виктор Понта Андрей Захареску заяви за АП, че правителството в Букурещ ще направи официално изявление, след като види официалната декларация на френските си колеги.

Британският вестник „Индипендънт“ окачествява вчерашната среща между френския премиер Жан-Марк Еро и министри с лидери на ромската общност, след която беше съобщено за взетото правителствено решение, като опит на социалистическото правителство да се разграничи от агресивната антиромска политика от времето на предишния президент Никола Саркози.

По-рано този месец кабинетът на Еро разпореди експулсирането на ромите от няколко техни незаконни лагера, което доведе до разногласия в средите на социалистите и предупреждения от страна на Брюксел. Критици обвиниха вътрешния министър Манюел Валс, че се опитва да си изгради репутацията на твърд политик, като възобновява антиромския "лов на вещици", започнат от Саркози преди две години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
21
 
! Отговори
чичо Митко преди 11 години
Все повече се убеждавам, че в тези днешни времена като че ли е по-изгодно да си ***. Отвсякъде валят права и привилегии, а никой не те търси за нищо. И наистина започвам сериозно да се замислям, дали да не взема да започна да казвам, че съм *** и да търся за всичко помощ от техните комитети и адвокати.
18
0
 
24
 
! Отговори
му-ха-ха преди 11 години
Много елегантен начин да изгони ***! Като им "разреши" да работи! :-)
17
1
 
17
 
! Отговори
nazi преди 11 години
Няма как да интегрираш *** да бъдат част от тялото ти !!!
16
0
 
30
 
! Отговори
Българин преди 11 години
И как тага *** развъдници във Франция могат да се разрушават след решение на съдът, а тук не може, защото било дискриминация ??? Какъв е тоя двоен стандарт?Ако имахме за управляващи решителни държавници, а не *** като борисов, сега щяхме да сринем всички незаконни катуни - и ако нещо ни се зъбят - да посочим като пример Франция, Италия и другите страни, които също ги премахват !!!
15
1
 
32
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Май горките французи наистина не могат да проумеят, че:- *** са неграмотни и неспособни за никаква нормална работа;- *** НЕ ЖЕЛАЯТ да работят дори това, което могат - елементарна земеделска работа например;- *** не са някакви нещастни и кротки хорица, които лошите Българи и румънци дискриминират и умишлено държат извън пазара на труда - а генетически престъпници, изверги и хайлази.НО МНОГО СКОРО ФРАНЦУЗИТЕ ЩЕ РАЗБЕРАТ ВСИЧКО ТОВА !!!
14
0
 
11
 
! Отговори
bolka преди 11 години
до 11 - лошо няма, колкото повече, толкова по-добре за нас! Интересно ми е обаче дали ние пак ще им изплащаме социални помощи?
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
NA MEN NE MI E INTERESNO OTDAVNA SAM GO RAZBRAL TO V EVROPA OSVEN *** ,MAZUTI,NEGRI,BANGLADESHZI I DRUGI KUMURI DRUGI NIAMAT PRAVA CHE ZAKVO MI TAIA EVROPA
12
1
 
23
 
! Отговори
танас преди 11 години
Ако и *** имаха желание да работят, всичко щеше да бъде наред.:))
11
0
 
20
 
! Отговори
hyf преди 11 години
сега ще се втурнат трудолюбиви тълпи към Фр от Столипиново
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо не съм чул Испания да се оплаква от ***
9
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Европейската комисия е готова да подкрепи френското правителство за по-добро формулиране на условията за премахване на нелегалните ромски лагери." А така, значи във Франция гетата на *** са незаконни и ще бъдат подкрепени от ЕК за премахването им, а в България нарушаваме правата на *** като ги разчистваме. Това ЕС е едно недоносче, което използва двоен стандарт. И във Франция и в България да живееш без адресна регистрация е незаконно. Спазваме законите си, гнусни лицемери!!!
8
1
 
30
 
! Отговори
барри преди 11 години
Че защо трябва да има се дават повече права? Това е дискриминация и расизъм!
7
1
 
20
 
! Отговори
? преди 11 години
не моим да разберем що не си одат в ИНДИЯ??????????
6
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те и тук имат право да работят ама те не искат!!!
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да мрът *** крадливи.
4
1
 
37
 
! Отговори
някой преди 11 години
Скоро ще разберете за черната чума как се адаптира и започва да ви смучи кръвчицата! Такъв аналог в света няма..., скоро и правилата в света ще се променят. Но нали и вие трябва да сте в течение на нещата. Бог да ни пази от ***! Мислех че няма как да стана расист, но уви и това доживях...
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Френското правителство подчерта обаче че особено силно критикуваната практика на премахване на незаконните ромски лагери ще продължи, но само след заповед от съда."Тоест преди заповед може и е разрешено
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нека всички страни последват примера и
1
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А искат ли още роми