Бивш унгарски премиер започна гладна стачка

Дюрчани протестира срещу нови промени в избирателния закон
10 сеп 2012 15:40, Елка Василева
14
Бивш унгарски премиер започна гладна стачка
Ференц Дюрчани. Снимка: архив, Reuters

Бившият унгарски премиер социалист Ференц Дюрчани заяви днес, че е започнал гладна стачка в знак на протест срещу нови промени в избирателния закон, замисляни от консервативното правителство на Виктор Орбан, предаде Франс прес.

"Положението е драматично, изисква и драматични политически жестове, за да излезе от своята апатия голямата няма избирателна маса", обясни политикът пред журналистите край палатките, които бе разпънал заедно със свои съмишленици на площад "Кошут" в Будапеща, пред парламента на Унгария. Към стачката му се
присъединиха и още трима членове на новата му партия "Демократична коалиция" (либерални центристи).

Протестът е насочен срещу предвижданите промени в избирателния закон, които да наложат задължително записване преди гласуването, обясни Дюрчани. "Неприемливо е човек, решил само два дни преди изборите дали ще гласува, да не може да участва в тях", заяви той пред близо 200 симпатизанти.

Според Дюрчани гладната му стачка ще продължи една седмица и той разчита мнозина негови привърженици да подкрепят акцията под наслов "Седем дни за свободни избори", посочва АФП. Според Асошиейтед прес стачниците ще приемат през това време само течности и витамини.

В събота следобед партията на Дюрчани организира демонстрация срещу готвените промени в изборния закон, които според него "биха лишили от възможност да упражнят правото си на глас стотици хиляди, дори милиони хора", информира АФП.

Правителството съобщи, че предварителната регистрация за изборите ще започне през септември 2013 г. и ще продължи до останат две седмици преди самия вот за парламент, очакван през април 2014 г.

Унгарският изборен закон вече бе променен от партията ФИДЕС на Виктор Орбан: броят на депутатите бе намален от 386 на 200, премахната бе възможността за втори тур, а избирателните окръзи бяха прекроени в полза на управляващата партия, отбелязва АФП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Орбан накара цялата червена и продажна *** да вие от мъка и злоба. Има плач и скърцане със зъби. Орбан защити народа си от продажници и чужди интересчии.
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Унгария определено така наречените десни са комунистите...
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Унгария точно бившите комунисти са пропазарно ориентирани, а уж десните са си направо комунисти! Виктор Орбан национализира пенсионни фондове за 10 милиарда евро, със заем от МВФ национализира нефтената компания MOL, избра си само свои хора в СЕМ и така за 9 години си осигури пълен контрол върху медиите и т.н. Със сегашните промени на изборния закон Орбан иска да вземе правото на глас на всички несигурни гласоподаватели, които вероятно биха гласували срещу него!
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредния червен безродник.
9
2
 
0
 
! Отговори
за 5 преди 11 години
Като е толкова успешен що не го избраха, ами си подкрепят Орбан? Жена му българка ли е или еврейка от България?
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименНе знам колко е българка съпругата ама самия лъжец(сбогува се с властта заради признанието че е лъгал дълго унгарския народ) Дюрчани е евреин и цоциалист ,само не знам дали мамка му е от СССР и дали е Гей за да е съвпадението пълно с нашия цоциалист.Социал-ционист един вид.Те затова се мъчат да надигнат Америка и Европа срещу патриота Орбан , че зер Патриата е веке лоша дума не пасва на Новия Световен Ред хахаха
7
1
 
5
 
! Отговори
аман от измамници преди 11 години
"Демократична коалиция" (либерални центристи).- това е новата партия на този тип, бивш социалист, и съвсем естествено, след това станал такъв, какъвто го поръчват Кукловодите - либерал. Този заръби унгарците с 20 милиарда и ги остави на опоскване от МВФ. Сега големия зор е, че Орбан не иска да тегли нов заем, тоест народа му да плаща още нови лихви и отново се започва с цирка.
6
1
 
7
 
! Отговори
някой преди 11 години
Евреинът Дюрчани публично призна, че е излъгал унгарския народ, за да спечели изборите. В резултат на това хората протестираха срещу него в продължение на половин година, но на *** не му пукаше и си изкара мандата докрай. Сега наглостта му продължава.
5
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При този човек Унгария беше на върха, сега я гледат всички доста зле заради политика на Орбан, а и Унгария е супер зле икономически ........а междр съпругата на Дюрчани е българка
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се посъветва с другаря Янош Кадър.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Явно много се е оял като нашите и лекарите самъ препоръчали лечебен глад Търси да изкара политически дивиденти от това
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Положението е драматично, изисква и драматични политически жестове, за да излезе от своята апатия голямата няма избирателна маса"За червените, хората са просто безлична маса, която е длъжна да гласува за тях по избори и после да ги храни. Комунистът гледа на обществото като на маса, на която може да седне и да се наяде..
1
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще пукне едно ***.