Българин твърди: Аз съм бащата на скока от ръба на Космоса!

Иван Трифонов казва, че Феликс Баумгартнер го е измамил
17 окт 2012 15:43, Елка Василева
148
Българин твърди: Аз съм бащата на скока от ръба на Космоса!
Скокът на Феликс Баумгартнер. Снимка: Reuters

През 2005 г. дадох проекта си на Феликс Баумгартнер при условие, че ще ме приеме в екипа. Той каза, че ще направи това, но по-късно съобщи, че работи с американците и повече не му трябвам. Това разказа българинът Иван Андре Трифонов пред хърватския вестник „Нови лист“.

Феликс Баумгартнер доказа, че моят проект може да бъде осъществен. Смятам се за баща на този проект и се радвам, че той успя, каза българинът с австрийски паспорт, който в момента живее в хърватския град Лижнян. Трифонов проследил скока на Баумгартнер от Виена и веднага след успешното му приземяване му изпратил SMS и го поздравил.

Още по темата

Проектът ми датира от 1992 година, а през 1994 г. го описах в книга, която сега беше преиздадена, обяснява Трифонов, който показва книгата и точните страници, на които е разработен проектът, наречен URANOS.

Запознах се с Джо Китингер – ментора на Феликс, през 1992 г. в Йордания на фестивал на любителите на полети с балони в чест на рождения ден на йорданския крал, разказва Трифонов, показвайки в книгата снимка на двамата. Тогава му описах проекта. Попитах го дали иска да ми бъде съветник и той се съгласи. Договорихме се да работим за реализирането на проекта, но не успяхме да съберем пари, тоест да си намерим спонсори. Според тогавашните ни изчисления ни трябваха 6,5 милиона долара. Скокът на Феликс струваше 50 милиона. Три пъти се отказвахме от проекта – през 1994 г., 1999 г. и 2003 г..

Съпругата ми се молеше да не намеря спонсори. Страхуваше се, каза ми, че съм стар и да предложа проекта на по-младия Феликс. Направих това през януари 2005 г. Когато му дадох проекта, му казах, че условието е да ме приеме в екипа. Каза, че ще направи това. Не ми се обади до декември и го попитах какво става с проекта. Той ми отговори, че ще работи с американците  и че повече не му трябвам, разказа Трифонов пред хърватската журналистка Силва Болай Ивашич. Той показа и страниците от книгата, на които е описан проектът.    

С цепелин около света

Той обаче е планирал да се издигне с балон с диаметър 300 метра на височина от 50 километра. Капсулата, от която е планирал да скочи, е кръгла. Трифонов казва, че идеята го осенила, когато веднъж видял закачена на балон ракета. Попитал специалисти дали тя може да се направи така, че той да се побере в нея. Отговорили му, че е възможно, но ракетата трябва да бъде преустроена. Трифонов разказва, че руснаците му били осигурили и скафандър, и то специален, тъй като знаели какви са рисковете.

Феликс осъществи моята мечта, продължава разказа си Трифонов. Той намери пари. Но аз имам още един проект в главата, който не е реализиран от никого. Бих обиколил света с цепелин за 80 дни. Точно както е описано от Жул Верн в „Пътешествие около света за 80 дни“. Но за тази цел ми трябва специален цепелин и аз знам какъв трябва да е той, разказва 67-годишният Трифонов, който е инженер химик. Той го описва, докато изпраща журналистката от „Нови лист“ в двора.

Изданието публикува текста на поздравителния SMS на Трифонов до Баумгартнер: „Целият свят те поздравява, приеми и моите поздрави, а когато се върнеш в Австрия, да се видим на вечеря и да си поприказваме“. Отговорила му секретарката на Феликс: Daaannnnkeeee!

„Нови лист“ пише още, че Трифонов е вписан в Книгата на рекордите на Гинес с няколко световни рекорда. За първи път е вписан там през 1989 г., когато прелита за седем часа и половина с балон над Средиземно море, втория път – 7 години по-късно, когато за първи път в света прелита с балон над Северния полюс, а третия път през 2000 г., когато прелита над Южния полюс. Трифонов е бил и резервен космонавт за руската космическа станция „Мир“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Баща *** импотентен,как става така
112
1
 
2
 
! Отговори
До 120 преди 11 години
120,ама не се е научило да кара реактивен само нали,айде малко разлика
111
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Ми Ванка,що не си даде и дупето бе рожбо а само проекта,ми да го беше направил ти,ся кво ревеш като ощипана мома по дебелото,да си!
110
1
 
3
 
! Отговори
Sir Stanley Rois преди 11 години
целия , вътре , сух ..
109
1
 
3
 
! Отговори
Sir Stanley Rois преди 11 години
аз пък съм бащата на грубия секс
108
2
 
2
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Ти не си бащата, ти си майката с леко поведение!
107
2
 
2
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 11 години
Тоя пък, бил бащата, той го бил измислил, какво ли не изчетох вече. Ама то толкова много такива концепции има разработени, повечето не са видели бял свят. А колко опити са правени, и досега неуспешни. Бил той, в главата си!!!
106
2
 
4
 
! Отговори
бай-бай преди 11 години
1989 година падна правителството на комунистите и бай Тодор,ние живеем 23 години в демокрация и за първи път чуваме за Иван Трифонов.Дайте да проверим тези рекорди в Гинес,които ние незнаем в България.А,някой личности ни вземат за пижони като ни разказват салоти.
105
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АБЕ БЪЛГАРСКА РАБОТА !!! ТЕ И МАКЕДОНЦИТЕ СА БЪЛГАРИ СПОРЕД БЪЛГАРИТЕ , А ТУРЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ БИЛИ НАСИЛСТВЕНО ПОКРЪСТЕНИ БЪЛГАРИ , А БЪЛГАРКИТЕ КОРЕНИ НЕ БИЛИ ТАТАРСКИ ,А СЛАВЯНСКИ !
104
3
 
4
 
! Отговори
Мими преди 11 години
Абе на няколко ракии какво ли не си въобразяват хората
103
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ястребе, не знам за мегаломанията на българите, но тия умеят да лъжат като дърти ***/ thx felix.You're pride of turkiye Evren İmamoğlu Преди 1 ден He's Austrian you mother fuckin retard Jihad Aljibari в отговор на Evren İmamoğlu Преди 1 ден 20 relax, champion. he is turkish. that's true. he is real name ferit bağbozan. ok? suleyman5990 в отговор на Jihad Aljibari Преди 1 ден 28Wow I really hope you're joking.
102
1
 
8
 
! Отговори
До 123 преди 11 години
Драги, имате ли идея колко хора е оперирал и спасил от смърт Чъвдар Драгойчев? Не Ви прави чест. Написаното от Вас Ви прави единствено един *** ***.
101
1
 
6
 
! Отговори
До 122 и 123 преди 11 години
Уважаеми г-да, ако сте ризлични де... Имам усещането, че от чалга и "демократично капитализиране на простащината" сте изпаднали вече в положение, в което, освен да друсате кючеци (в това число и Хинтелектуални), имате като алтернатива единствено да целувате Височайшия ***... Оставете костите на Чавдар Джуров до почиват в мир. Най-малкото съм убеден, че сега може би за първи път чувате за него. Аййй Герберия,айй простащина...
100
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
авдар Джуров държи още един световен рекорд - никъде по света, нито в НАТО, нито във Варшавския договор, нито където ида е било другаде, има пилот, който да се е научил да управлява самостоятелно реактивен самолет за 26 дни--------------------- Голяма работа. В Щатите имаше 6-годишно дете, което го бяха научили да лети само със самолет. Само че и то се утрепа. Против природните закони не се рита и който се е*ава с авиацията, дава фира.
99
1
 
5
 
! Отговори
до 125 преди 11 години
Оооо, значи си момиче... извинявай не исках да те обидя! Не знаех. Sorry!На това положение сме заради точно такива като тебе. Аз не съм патриот, но уважавам успехите на хората и не злобея като тебе например.
98
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Момче ще викаш на сина ти бе пикльо, да не си си играл с мене на топчета, ало учения, от такива псевдопатриоти, като тебе сме на това положение
97
4
 
11
 
! Отговори
до анонимен 122 преди 11 години
А кой по света е чувал за тебе?!?!?! Освен всички селски тарикати на дребно дето говорят за тебе. И я чакай малко - утрепал се бил щото бил неук -> ти да не си Вундеркинд или караш совалка без ръце?! Сигурно и колело ти е трудно да караш, но съдейки по коментара ти не се учудвам.Момче, това са хора от нашата история на страната ни и хубави или не,кадърни или не,*** или не ние трябва да се гордеем с тях,а не да говорим простотии!
96
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И Чавдар Драгойчев беше "най-големия" сърдечен хирург - абе изобщо потомците на тия от отряда Чавдар са най-големата работа.
95
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И кой по света е чувал за Чавдар ти Джуров?!?!?! Всички говорят за Китинджър и Баумгартнер, а Чавдар, като е неук и се е утрепал заради уредите значи не става за космоса.
94
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И Чавдар Джуров държи още един световен рекорд - никъде по света, нито в НАТО, нито във Варшавския договор, нито където ида е било другаде, има пилот, който да се е научил да управлява самостоятелно реактивен самолет за 26 дни - това също е документиран факт! За жалост той загива като инструктор със самолет при летене "по прибори":(Ама то и в природата орлите много рядко умират от старост!И в завършек - България имаме 62 световни шампиони по парашутизъм!