Санди е сред 10-те най-разрушителни урагани в САЩ

Броят на жертвите е достигнал 34 души
30 окт 2012 21:58, Елка Василева
65
Санди е сред 10-те най-разрушителни урагани в САЩ
Наводнена улица в Ню Йорк. Снимка: Reuters

Санди е сред десетте най-разрушителни урагани, опустошавали някога територията на САЩ, съобщи Франс прес, като се позова на интервю на президента на специализираната компания Екекат за телевизия "Блумбърг" Бил Киъг.

По оценки на експерти на Екекат преките и косвените щети от преминаването на урагана Санди по източното крайбрежие на САЩ се изчисляват на 30 до 50 милиарда долара, посочва АФП.

Големият интервал в оценката на загубите се дължи на факта, че засега не са известни косвените щети, понесени от предприятията от блокирането на тяхната дейност в пострадалите райони. Значителна част от тези щети ще бъдат включени в искове към застрахователните компании, посочва рейтинговата компания Фич Рейтинг.

За сравнение щетите, нанесени от урагана Айрийн през 2011 година, бяха оценени на 10 милиарда долара, а от Айк, който удари САЩ през 2008 година - на 20 милиарда долара за икономиката, припомня Екекат.

Още по темата

Ураганът Катрина, който опустоши Ню Орлиънс през 2005 година,струваше между 40 и 66 милиарда долара за покриване на нанесените щети, превръщайки се в най-скъпото бедствие в историята на природните катастрофи.

Ураганът Санди може да означава забавяне на икономиката и поскъпване на бензина през идните месеци, макар че възстановителните работи могат да помогнат за смекчаване на икономическия удар, предаде Асошиейтед прес.

Стихията ще нанесе щети за 20 милиарда долара и ще доведе до загубата на още между 10 и 30 милиарда долара бизнес активност,според компанията Ай Ейч Ес глоубъл инсайт.

Това би могло да "изяде" около 0,6 процентни пункта от икономическия растеж на САЩ за тримесечието октомври-декември, твърди компанията.

Някои експерти са по-оптимистични в прогнозите си. Пол Ашуърт от Кепитъл икономикс твърди, че общият ефект върху икономиката вероятно ще бъде "много умерен".

Броят на жертвите на урагана Санди в САЩ е достигнал 34 души, съобщи ИТАР-ТАСС. Повечето от жертвите са от Ню Йорк - 15 души, които са загинали в резултат на паднали върху домовете или автомобилите им дървета.

Бурята остави без ток над 8 милиона домове, спря работата на 70 процента от петролните рафинерии по източното крайбрежие и нанесе неочаквани щети в района на Ню Йорк, който произвежда около 10 процента от американския брутен вътрешен продукт,посочва АП.

Санди започна да се придвижва на северозапад с фронт около 1300 км и застрашава да нанесе сериозни щети и в района на Чикаго, предаде ИТАР-ТАСС. В източните части на езерото Мичигън вече са били регистрирани вълни с височина до шест метра.

Скоростта на вятъра в района на Чикаго вече достига 100 км/час. Местните власти вземат извънредни мерки - крайбрежните улици са затворени, на жителите на града се препоръчва да не напускат домовете си, пише БТА.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: ураганСАЩщетиСанди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
30 преди 11 години
До 46Дано след това някой оцени тази загуба(за хората),но не вярвам(дано да греша).Най-много някой нормален продуцент да направи филм за тези хора........но ми писна да слушам(дори и в БГ-новините) на колко пари възлизат щетите,а хората..................... А тази статия да не мислиш,че са я измислили в БГ,коп-на ли са я от някой чужд сайт.........
54
0
 
0
 
! Отговори
30 преди 11 години
До 35Никой няма представа коя е нашата мечта.Толкова филми гледаме,че вече незнаем какво искаме,но пък за сметка на това твърдо сме решени да постигнем мечтата си,както се описва в книгата на Алеко Константинов(но не тази за пътуването до Чикаго).А колкото до другите супер сили,пак си прав,но те май не държат много да им слугуваме(поне за сега)
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Собственост няма да има ако няма държава. Тя затова е измислена държавата.
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако данъците не сазастраховка завсичко. Тогава закакво се плащатданъците. Некатогава всичко да е частно но никой дане гарантирасобствеността - както това е сега работа надържавата. Всеки сам да решава за собствеността си. И никакви данъцисамо частни услугии частнизастраховки. И който иска да печати каквито си иска пари. Който има какво да губи да плаща за армия и полиция. Така единственият изход за хората ще е фермерството. Преди пенсиите само хулиганите са работили за частници. След това към заводите са привлекли хора от фермите когато си измислили пенсията.
51
0
 
2
 
! Отговори
до 56 преди 11 години
Пич, ти си луд за връзване, както и тези двамата, които са лайкнали коментара ти!!! Коя точно част на статията те накара да злобееш повече - тази за загиналите хора, или другата - за материалните загуби, които бизнесът ще понесе?
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ясно е ,че Бог чрез природата подгони жестоко тези които сключиха договор със сатаната-племето на юда , ясно е че те като чергарско племе съвсем скоро пак ще тръгнат да си търсят нова територия за заселване , ясно е ,че *** са хвърлили алчния си хищнически поглед към нашата благословена от Бога земя , затова е нужно повече от всякога да запазим и да браним тази територия , завещана ни от нашите предци , оставили кръвта си и костите си на нея за да ни има нас и децата ни България на българи
49
0
 
0
 
! Отговори
weeda преди 11 години
много зле коментари тука ....ми представете си 7 милярда да имаха пари и да консумираха като американци земята да е изто4ена одавна. докато мислим като овце ше ни трябва пастир мноо ясно иначе лакомията и алчноста са във всички и ако ни подадат пръст отхапваме раката ...просто човечеството не е дорасло...
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А уверих се имало Господ и той е по силен от божеството на моше.,ниците -дявола
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
52. В Иран най голямото земетресение бе през 2002 / 2003. Също Знаят че столицата им е в земетръсна зона и даже имат план за ново място и нова столица.Япония е земетръсна зона. имат специален инженерен начин на строене на зградите.. На някои места по света има активни вулкани.Земетресения се отчитаха и в Бългатия. .
46
4
 
4
 
! Отговори
Конспиративна Теория преди 11 години
Може би заглавието трябваше да бъде следното ;)... "САНДИ Е СРЕД 10-ТЕ НАЙ ОПУСТОШИТЕЛНИ УРАГАНИ,ПРАТЕНИ КЪМ Ю ЕС ЕЙ ОТ НЯКОЙ ЯПОНСКИ... КИТАЙСКИ... ИЛИ ПЪК ИРАНСКИ ХААРП ?!?!" .... Така някак си ми звучи по правдиво ;)... УРАГАН в "отговор" на адското цунами в Япония и няколкото последователни силни земни труса в Иран,които взеха доста жертви това лято?!?! Май май "под масата" колкото и да са "забранени" в световен мащаб се използват все пак КЛИМАТИЧНИ ОРЪЖИЯ ?!?! :( :( :( :(.....
45
3
 
3
 
! Отговори
и преди 11 години
До 47То в България както и да им ги поднесеш,важното е на американците да им е гадно! Не искам да оплювам българина,но него това го прави най-щастлив.Ако може САЩ да изчезне от картата пък ще е най-добре.И Германия да я няма,и Швейцария и всичките добре организирани страни,които пречат на България да просперира.Всичките те ни откраднаха националното богатство и сега наготово живеят добре на наш гръб.
44
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Богоборците пак отричат Божията намеса! Няма да се преборите с Бога! Вавилонската ви кула пак ще рухне!Отивайте да печатате долари и престанете да сеете демокрацията си, че ще има още урагани!
43
1
 
17
 
! Отговори
разрушителна сила преди 11 години
Санди е слабо ураганче в сравнение с мощната разрушителна сила на ЕТ герб!
42
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ето, само заради такива неща трябва да спрем да хленчим и да благодарим на Бог, че е посочил на Хан Аспарух това райско кътче на земята. Нямаме урагани, торнадо, вулкани, силни земетресения нито пък цунами. Имаме други неща, които не ценим, които приемаме за даденост и от оазис правим пустиня.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
30. Ами самите Американци незнаят още щетите и казват ,че още е рано да се уточнят. По новините дават евакуиране след наводнението в такива райони. Евакуирали са една болница в Манхатън. Тази вечер ще приемат самолети за кацане , но не излитат . Има много работа по възтановяване на електричеството. Как Българите поднасят новините си е техен избор..
40
1
 
4
 
! Отговори
и преди 11 години
До 42До 42Урагани,земетресения и пожари има по цял свят! Съществували са откакто свят светува.Вчера удари Ню Йорк,миналата година Япония,по-миналата България,Чили,Нова Зенландия,Индонезия,Тайланд и т.н. и т.н. Недей да ги разглеждаш като предупреждения,а като природни катаклизми и недей да влагаш нищо политическо в тях.Ако САЩ са ни проблема,да излизаме тогава от ЕС и НАТО,и да се спасяваме поотделно.Пак въпрос на вътрешна политика.Как пък всички в ЕС се закрепиха,само ние затъваме там?
39
0
 
2
 
! Отговори
До 39 преди 11 години
Хората отиват на Хотел, такава е организацията тук , поне за 2 дни. Особено тези с малки деца , защото хотелите имат собствени генератори. Не всички имат наводнение , но 3/4 нямат ток. Застрахователите плащат за хотелите , някои остават по дълго ако повредите са по големи. Става въпрос за материални повреди. Застраховка живот , ако те утрепе дърво , ще я ползва този който си споменал . Ако си ранен , те настаняват в болница и плаща медицинската ти застраховка , нещо бъркате реда тук.
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скъпи опустошителни урагани-такива ще са като си строят къщите от талашит и слама
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
komunisticheski.blog.bg/history/2012/10/31/kak-svobodniiat-pazar-ubi-niu-orliyns.1015373Ако данъците не са застраховка за всичко. Тогава за какво се плащат данъците. Нека тогава всичко да е частно но никой да не гарантира собствеността - защото това е работа на държавата. И никакви данъци само частни услуги и частни застраховки.
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Края на света идва! Случват се нещата пророкувани от холивудските филми, Кадъра е точно като извадка от филм!