Санди е сред 10-те най-разрушителни урагани в САЩ

Броят на жертвите е достигнал 34 души
30 окт 2012 21:58, Елка Василева
65
Санди е сред 10-те най-разрушителни урагани в САЩ
Наводнена улица в Ню Йорк. Снимка: Reuters

Санди е сред десетте най-разрушителни урагани, опустошавали някога територията на САЩ, съобщи Франс прес, като се позова на интервю на президента на специализираната компания Екекат за телевизия "Блумбърг" Бил Киъг.

По оценки на експерти на Екекат преките и косвените щети от преминаването на урагана Санди по източното крайбрежие на САЩ се изчисляват на 30 до 50 милиарда долара, посочва АФП.

Големият интервал в оценката на загубите се дължи на факта, че засега не са известни косвените щети, понесени от предприятията от блокирането на тяхната дейност в пострадалите райони. Значителна част от тези щети ще бъдат включени в искове към застрахователните компании, посочва рейтинговата компания Фич Рейтинг.

За сравнение щетите, нанесени от урагана Айрийн през 2011 година, бяха оценени на 10 милиарда долара, а от Айк, който удари САЩ през 2008 година - на 20 милиарда долара за икономиката, припомня Екекат.

Още по темата

Ураганът Катрина, който опустоши Ню Орлиънс през 2005 година,струваше между 40 и 66 милиарда долара за покриване на нанесените щети, превръщайки се в най-скъпото бедствие в историята на природните катастрофи.

Ураганът Санди може да означава забавяне на икономиката и поскъпване на бензина през идните месеци, макар че възстановителните работи могат да помогнат за смекчаване на икономическия удар, предаде Асошиейтед прес.

Стихията ще нанесе щети за 20 милиарда долара и ще доведе до загубата на още между 10 и 30 милиарда долара бизнес активност,според компанията Ай Ейч Ес глоубъл инсайт.

Това би могло да "изяде" около 0,6 процентни пункта от икономическия растеж на САЩ за тримесечието октомври-декември, твърди компанията.

Някои експерти са по-оптимистични в прогнозите си. Пол Ашуърт от Кепитъл икономикс твърди, че общият ефект върху икономиката вероятно ще бъде "много умерен".

Броят на жертвите на урагана Санди в САЩ е достигнал 34 души, съобщи ИТАР-ТАСС. Повечето от жертвите са от Ню Йорк - 15 души, които са загинали в резултат на паднали върху домовете или автомобилите им дървета.

Бурята остави без ток над 8 милиона домове, спря работата на 70 процента от петролните рафинерии по източното крайбрежие и нанесе неочаквани щети в района на Ню Йорк, който произвежда около 10 процента от американския брутен вътрешен продукт,посочва АП.

Санди започна да се придвижва на северозапад с фронт около 1300 км и застрашава да нанесе сериозни щети и в района на Чикаго, предаде ИТАР-ТАСС. В източните части на езерото Мичигън вече са били регистрирани вълни с височина до шест метра.

Скоростта на вятъра в района на Чикаго вече достига 100 км/час. Местните власти вземат извънредни мерки - крайбрежните улици са затворени, на жителите на града се препоръчва да не напускат домовете си, пише БТА.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: ураганСАЩщетиСанди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди урагана жители на Ню Йорк казаха ,че няма да се евакуират, защото нямат къде да отидат. Което преведено на български значи ,че има заповед за евакуация , но всеки да се спасява поединично. Червеният кръст е осигурил общо за всички пострадали райони убежище за 11 хил. души. Това означава ,че пострадалите хора ,дори да имат застраховка живот, няма да им бъде заплатена, защото има заповед за евакуация. Значи всичко това е предимно заради застрахователните компании...........
34
8
 
3
 
! Отговори
и преди 11 години
До 37До до 36Американците налагат демократичен режим в Либия,Ирак и Афганистан.Все страни далеч от България и страни с деспотичен и искривен режим на управление.Плюс това,тези държави са потенциална терористична заплаха за населението на САЩ и е нормално да се опитат да поемат контрол над управлението им.Къде слагаш България в кюпа? Да разбирам ли,че изцяло подкрепяш управлението на българските политици,но пустите му американци ни прецакват,мачкат ни и са ни виновни за всичко?
33
7
 
18
 
! Отговори
до 36 преди 11 години
Мразим американците, защото те налагат политиката на НОВ СВЕТОВЕН РЕД на целия свят. Тази система е пагубна за демокрацията ! Тя няма нищо общо с нея. Глобализацията унищожава и обезличава малките народи като българския. Системата на НОВ СВЕТОВЕН РЕД не ни прави по-богати, а напротив по-бедни и зависими. Тя е система на тотален контрол над обикновените хора, в която реално нямаме никакви права, а само задължения да плащаме на господарите.Не се радвам на урагана. Господ обаче си знае работата !
32
5
 
5
 
! Отговори
и преди 11 години
До 34Ами тогава,нашите мили ръководители да не следват американската мечта,а нашата си,българската! Но каква е тя,някой знае ли? Не съм някакъв върл защитник на американското,но не разбирам защо ги виним,сякаш те са ни виновни.Ние сме просто някакъв военен стратегически сътружник с тях и нищо повече.Така както много други също са.Изнасяме семки и кисело мляко за САЩ и си мислим,че сме им трън в очите и ни контролират.Русия,Китай,Германия и Англия също са водещи сили,но ние сме се заяли за САЩ.
31
3
 
6
 
! Отговори
30 преди 11 години
до 32Колкото до българите които заработват нещо отвъд океана,ЛОШО НЯМА.И американци заработват нещо в БГ-то,колкото и да звучи налудничево. Обмяна на опит не вреди на никого.
30
2
 
2
 
! Отговори
30 преди 11 години
до 32 и 20Няма лошо да следваме американската мечта или която и да е..Щом е мечта,значи я искаме,а щом искаме нещо,значи трябва да се случи,въпроса е,като мечтаем за нещо,можем ли да си го позволим и каква цена ще платим !?!
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дано Лейди Гага е добре.Някой има ли новини от нея??
28
8
 
12
 
! Отговори
и преди 11 години
До АнонименНе,аз наистина не знам как пречи.Може би не съм начетен достатъчно.Да ни управляват Американци - не виждам! Да ни контролират Американци,при положение,че сме членки на ЕС - пак не върви.Да работят Американци на твоето работно място - едва ли.Не вярвам и шефа ти да е Американец.Учителите на децата ни да са Американци - трябва да питам комшийте,че на моите не са.В същото време знам,че всяко лято на хиляди Българчета им се предоставя възможност да припечелят нещо като Български студенти
27
0
 
0
 
! Отговори
Земетресение преди 11 години
facebook/EarthquakesNews - Новини за земетресенията по света
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наистина това е голям ужас и жалко за загиналите(лека им пръст),но наистина ме дразни факта,че водещото в новината е колко пари е загубата,а не колко хора са загинали............и ако толкова държат на парите,някой дали ще се сети да изчисли,загиналите колко пари можеха да изкарат ако бяха живи.............нали изчисляват загубата на ПАРИ!Ако някой може да ми го обясни,ще съм му благодарен.
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Военният бюджет на САЩ е в трилиони, така че, не са от значение някакви си 30-50 милиарда!
24
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как точно Америка пречи на България всички знаят! А какво печели, не ни обясняваш в коментара си!
23
1
 
13
 
! Отговори
jan преди 11 години
Една полза от урагана: тези 30-50 милиарда ще отидат за възстановяването им, а не за войни.
22
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До До 20Чакай,че не те разбирам.Значи хем следваме американския модел,хем сме сред най-бедните в Европа.Някъде се къса нишката.Аз доколкото съм запознат,американците са водеща финансова сила и няма лошо да следваме такъв образец.Това,че не може да се приложи в България и България няма ресурса,територията и армията ако щеш да се сравнява с Америка е отделен въпрос.Мисля,че България по-скоро печели,отколкото губи от сътрудничеството си с Америка.Как точно конкретно Америка пречи на България?
21
7
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 11 години
Очакваме в следващите дни това да е водеща тема: Санди и неговите сандъчета. Ще следим най-подробната информация за последствията, иначе няма да сме спокойни и пълноценни!
20
12
 
8
 
! Отговори
До 20 преди 11 години
Как позна? Боко като го избраха първо в САЩ отиде на инструктаж! Там му натресоха Дянков, Кристалина и още куп поамериканчени "експерти"! Уорлик се разхождаше напред-назад сякаш си у дома по пантофи! Та не са ли виновни САЩ за нашето дередже?
19
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Nobody cares.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Говорете ми в зелено, искам само за пари да слушам, чисто по американски!
17
3
 
14
 
! Отговори
amin nema da ostane преди 11 години
Санди мина идва ред на Сандокан с двата ножа
16
12
 
11
 
! Отговори
и преди 11 години
До разумВ България сигурно са най-много! Ако не бяха американските инвазий в България,сега щеше да вземаш поне 2000-3000 евро заплата,да се шириш в триетажната си къща,да караш последния си модел автомобил по чисто новите магистрали,а Видинския регион щеше да е сред най-богатите в Европа.Американците ли са ни виновни,че в момента България е управлявана от едно от най-крадливото,некадърно и корумпирано правителство в цялата си славна история?