Санди е сред 10-те най-разрушителни урагани в САЩ

Броят на жертвите е достигнал 34 души
30 окт 2012 21:58, Елка Василева
65
Санди е сред 10-те най-разрушителни урагани в САЩ
Наводнена улица в Ню Йорк. Снимка: Reuters

Санди е сред десетте най-разрушителни урагани, опустошавали някога територията на САЩ, съобщи Франс прес, като се позова на интервю на президента на специализираната компания Екекат за телевизия "Блумбърг" Бил Киъг.

По оценки на експерти на Екекат преките и косвените щети от преминаването на урагана Санди по източното крайбрежие на САЩ се изчисляват на 30 до 50 милиарда долара, посочва АФП.

Големият интервал в оценката на загубите се дължи на факта, че засега не са известни косвените щети, понесени от предприятията от блокирането на тяхната дейност в пострадалите райони. Значителна част от тези щети ще бъдат включени в искове към застрахователните компании, посочва рейтинговата компания Фич Рейтинг.

За сравнение щетите, нанесени от урагана Айрийн през 2011 година, бяха оценени на 10 милиарда долара, а от Айк, който удари САЩ през 2008 година - на 20 милиарда долара за икономиката, припомня Екекат.

Още по темата

Ураганът Катрина, който опустоши Ню Орлиънс през 2005 година,струваше между 40 и 66 милиарда долара за покриване на нанесените щети, превръщайки се в най-скъпото бедствие в историята на природните катастрофи.

Ураганът Санди може да означава забавяне на икономиката и поскъпване на бензина през идните месеци, макар че възстановителните работи могат да помогнат за смекчаване на икономическия удар, предаде Асошиейтед прес.

Стихията ще нанесе щети за 20 милиарда долара и ще доведе до загубата на още между 10 и 30 милиарда долара бизнес активност,според компанията Ай Ейч Ес глоубъл инсайт.

Това би могло да "изяде" около 0,6 процентни пункта от икономическия растеж на САЩ за тримесечието октомври-декември, твърди компанията.

Някои експерти са по-оптимистични в прогнозите си. Пол Ашуърт от Кепитъл икономикс твърди, че общият ефект върху икономиката вероятно ще бъде "много умерен".

Броят на жертвите на урагана Санди в САЩ е достигнал 34 души, съобщи ИТАР-ТАСС. Повечето от жертвите са от Ню Йорк - 15 души, които са загинали в резултат на паднали върху домовете или автомобилите им дървета.

Бурята остави без ток над 8 милиона домове, спря работата на 70 процента от петролните рафинерии по източното крайбрежие и нанесе неочаквани щети в района на Ню Йорк, който произвежда около 10 процента от американския брутен вътрешен продукт,посочва АП.

Санди започна да се придвижва на северозапад с фронт около 1300 км и застрашава да нанесе сериозни щети и в района на Чикаго, предаде ИТАР-ТАСС. В източните части на езерото Мичигън вече са били регистрирани вълни с височина до шест метра.

Скоростта на вятъра в района на Чикаго вече достига 100 км/час. Местните власти вземат извънредни мерки - крайбрежните улици са затворени, на жителите на града се препоръчва да не напускат домовете си, пише БТА.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: ураганСАЩщетиСанди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
През 1992 г. Държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър заяви пред техния конгрес: Ние изразходвахме над 30 хиляди милиарда долара, за да победим в студената война срещу СССР и неговите сателити, за да предизвикаме материален и духовен срив.
14
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ne mi pyka za amerika za vas sashto.
13
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
34 души... В Русия толкова умират от алкохол на ден сигурно, в България се правят поне толкова аборта всеки ден, та ей ви на математика...
12
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докато СЪЩ не си издърпат войските от чуждите територии и не си приберат зелените гущери от обращение, за мен си остават държавата агресор и експлоататор номер 1 в света. Другото са бели кахъри.
11
15
 
18
 
! Отговори
разум преди 11 години
Много шум - за нищо! Колко са загиналите, вследствие на американските инвазии по света? На ден ли да ги броим или как?
10
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вятър от 100 км/ч в Чикаго?! Ами какво да кажем сливналии с вятър от 144-45 км/ч? Торнадо ли е било, що ли? Та сме нямали ток и вода по 3 дни. Не може ни уплаши някакъв скромен вятър от 100 км/ч, ама хич. Помня врачани, те пък ореваха орталъка лани от вятър 72 км/ч оти не виждали такова чудо. Е, *** ние това го нямаме за вятър, това е лек полъх бе братя.
9
22
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
САЩ са вече африканска страна отвсякъде с тропически бури и африканско-*** население и с президент ***.
8
14
 
29
 
! Отговори
loves2drive преди 11 години
Да се радваш на такава новина е много болна форма на патриотизъм... Взимайте си хапчетата, ей!
7
24
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГОСПОД НАКАЗВА ТЕЗИ КОИТО ЗАГРАБИХА СВЕЩЕННИТЕ ЗЕМИ НА ИНДИАНЦИТЕ. КОЙТО Е ЧЕЛ ИСТОРИЯТА ЗНАЕ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС. ПО МЛАДИТЕ ДАЖЕ И НЕ СА ЧУЛИ ЗА ТАЗИ ИСТОРИЯ ЗАЩОТО В ТИКВОЛАНДИЯ ТАЗИ ТЕМА НЕЕ НА ДНЕВЕН РЕД. НО КОИТО ИСКАТ ДА РАЗБЕРАТ МОЖЕ ДА ПОТЪРСЯТ В НЕТА. НАКАЗАНИЕТО ГОСПОДНЕ ЩЕ УНИЩОЖИ НАЙ ЗЛАТА СИЛА В СВЕТА КОЯТО СЕЕ СМЪРТ И ОМРАЗА В ЦЕЛИЯТ СВЯТ. НЯКОИ ЩЕ ПОПИТАТ АМА КАКВО СА ВИНОВНИ ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА? АМИ ТЕ ПЛАЩАТ ЗА ГРЕХОВЕТЕ НА ПРАДЕДИТЕСИ. КОРЕНИТЕ НЕ ИМ СА ТАМ КЪДЕТО СА В МОМЕНТА. ТЕ НЯМАТ КОРЕНИ НА ТАЗИ *** ТЕРИТОРИЯ. ПРАДЕДИТЕ ИМ СА ПРИШЪЛЦИ И ЗАВОЕВАТЕЛИ НА ЧУЖДА ТЕРИТОРИЯ. МЕСТНОТО ИНДИАНСКО ПЛЕМЕ Е ИЗБИТО И УНИЩОЖЕНО. ЗАТОВА СИ ЗАСЛУЖАВАТ СЪДБАТА ДА БЪДАТ УНИЩОЖЕНИ ОТ БОГ.
6
4
 
36
 
! Отговори
човек преди 11 години
34 души са починали а в статията само за милиарди, щети, цена на бензин и икономика се говори... само са забравили да напишат дали айфона няма да поскъпне
5
17
 
32
 
! Отговори
steisi преди 11 години
Стига бе, хора.Колкото и да мразите САЩ все пак това са човешки животи.Също така като гледах какво се случва по улиците на Ню Йорк.....все пак това е град, какъвто няма никаде другаде, а той бива унищожаван.
4
11
 
34
 
! Отговори
kl преди 11 години
бълха ги ухапала. Ще си напечатат колкото им трябват
3
2
 
27
 
! Отговори
Аризона преди 11 години
Добре си е тука у пустиняка
2
31
 
23
 
! Отговори
hah преди 11 години
Аз предлагам да го духаш ти ! ;-)
1
28
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пичове, да до ду$а САЩ.