Санди може да издуха 35 млрд. долара от щатската икономика

Паузата в икономическата активност коства по $10 млрд. на ден
Обновена: 30 окт 2012 14:58 | 30 окт 2012 09:35, Бойчо Попов
63
Санди може да издуха 35 млрд. долара от щатската икономика
Затворена е и централната гара в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Ураганът Сaнди се очертава да бъде една от най-големите бури, връхлетявали някога САЩ. Заради урагана само в Ню Йорк почти 400 000 жители на града са напуснали домовете си. Като цяло от бедствието ще бъдат засегнати около 60 млн. американци, изчислява енергийният оператор National Grid.

Стихията се очаква да причини и тежки щети на икономиката на страната, съобщи Ройтерс. Вчера Wall Street затвори в работен ден за първи път от 27 години насам. Автобуси, метро и самолети също не се движат. И във вторник борсите Nyse и Nasdaq ще останат затворени. Няма да се осъществява и търговия с американски облигации. Nyse и Nasdaq планират да възстановят сесиите в сряда, последния ден от месеца, в който инвеститорите обикновено си подреждат портфолиата.

Според икономисти една известна част от въздействието ще се компенсира от възстановителните работи. Въпреки това се очаква ураганът да се отрази на икономическите резултати за настоящото тримесечие, тъй като фронтът му е изключително широк и засяга 10 от американските щати.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на региона между Ню Йорк и Вашингтон се изчислява на  2,5 трлн. долара. Заради паузата в икономическата активност икономиката в района губи по 10 млрд. долара на ден, изчисляват от Moody's Analytics.

На местно ниво загубите могат да достигнат и повече в зависимост от степента, в която е засегнат даден район.

Питър Мориси от Университета Мериленд изчислява, че Сaнди ще нанесе щети на американската икономика за 35-45 млрд. долара, а за възстановяването ще бъдат похарчени около 36 млрд. долара.

Има и по-умерени прогнози за щети от порядъка на 10-20 млрд. долара.

За сравнение миналата година ураганът Айрийн нанесе щети за 20 млрд. долара. Щетите от урагана Катрина, който опустоши Ню Орлиънс през 2005 г., надхвърлиха 100 млрд. долара и се отразиха негативно на икономическия ръст през съответното тримесечие, но това беше бързо наваксано.

Да се предвиди въздействието на Сaнди върху американската икономика е по-трудна задача, тъй като в момента над източните части на САЩ действат и други метеорологични системи, които могат да разширят обхвата на наводненията и във вътрешните части на страната.

Най-значителни вреди търпят търговците в региона, които не могат да се възползват от нарасналото желание на потребителите в САЩ да харчат повече. Доставките на стоки от първа необходимост обаче донякъде компенсират общия спад на продажбите.

Анализатори се опасяват обаче, че след природната стихия повечето потребители в региона ще пренасочат бюджетите си за възстановяването и това ще се отрази негативно на предпразничното пазаруване.

Очаква се също така Санди да изкриви седмичните данни за пазара на труда в САЩ.

Цената на петрола се понижава вече втори пореден ден заради урагана, който връхлетя източното крайбрежие на САЩ, предаде Bloomberg.

Снощи фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец декември поевтиняха до 85,54 долара за барел, което е най-ниско ценово ниво от 10 юли.

Рафинериите по американското източно крайбрежие намалиха значително обема на производството заради стихията, което в краткосрочен план се очертава да продължи да оказва негативно влияние и върху цените. Шест рафинерии напълно са спрели работа, затруднено е производството на няколко електроцентрали в района.

Затворени са и пристанищата в Ню Йорк, Ню Джърси, Балтимор, Лонг Айлънд, Делауеър Бей и Кънектикът, което блокира доставките на черно злато по вода.

Очаква се и рязък спад на търсенето и потреблението на горива от бизнеса и домакинствата заради свитата икономическа активност.

Още новини за икономиката на САЩ четете в Investor.bg

Снимки от Източното крайбрежие вижте в галерията на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: САЩСанди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ne mi pyka za niakakva si amerika nito za tapite amerikanci evrei arabi i dr tam dobitaci .
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
САЩ успяла страна!!! Тук някой се шегува :))).Успяла да натрупа 16 трлн дългове. И расте дълга интензивна. Без никаква тенденция да тръгне надолу.В момент, в който половината свят вече не използват долара като разплащателно средство.Долар, който вече представлява хартийки и електронни нули, необезпечени с нищо. Които групата евреи от ФЕД си печатат както си искат.Това ли е преуспяла държава. Която напада държавите поред, за да им открадне природните ресурси.Объркали сте се.
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
35-40 mlliarda ? Balha gi uhapala , abe nie da se molime nas da ne vrahleti ,4e sled kolko vreme 6te se opravime, vnucite ni 6te gledat posledicete na jivo !
47
3
 
2
 
! Отговори
K O N I преди 11 години
DA GI IZDUHA OT SWETA TIA ***
46
0
 
2
 
! Отговори
do 47 преди 11 години
На презентацията през септември са присъствали 22 държави-Китай,Австралия,от Южна Америка .От България нито един.Предстоят още презентации.Изобретенията са невероятни.За транспорт,производство на енергия,здравна система.Плазмени реактори с двойни магнитни полета генерират магнетизъм и притегляне,които могат да повдигнат автомобили или кораби.
45
0
 
2
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
TOQ SANDI DA MOJE DA IZDUXA CQLA AMERIKA SVETA 6TE PRAZNUVA CQL MESEC I 6TE SE 4ERPI ZA6TOTO BEZ USA SVETA 6TEEE RAI
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
MAINATA IM I NISHTO DA NE OSTANE OT USA VSE TAQ ,I BEZ TOVA SA NAI GOLEMITE AGRESORI V SVETA
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
били загубили 35 млрд...ще напечатат 4 пъти повече
42
1
 
5
 
! Отговори
Бат Вал преди 11 години
Горките американци, сега цели 3-4дни ще се възстановяват. Дайте нещо да помогнем, та ние губим годишно поне 10-15 дни само от уж отработените почивни дни покрай празниците.
41
1
 
3
 
! Отговори
симо преди 11 години
трябваше предварително да изпратим братята на безплатна екскурзия в Ню Йорк!
40
1
 
0
 
! Отговори
678 преди 11 години
беше ясно,че ще понесат огромни загуби!
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
с земетресението и точно на ислиямския байрам и сега с този ураган,някой показа на щатите,че климатичните скаларни оръжия вече не са запазена марка само за сащ,спомняте ли си как преди известно време иранците приземиха един безпилотен стелт за 1,5 милиярда и после как се заговори за откритията на някаква фондация Кеше дето твърдяха,че на основата на електромагнитнетизма са създали технологии,които могат да имат широко приложение , дали тези технологии могат да предизвикват и природни катаклизми
38
1
 
7
 
! Отговори
Do 40 преди 11 години
Както казва Рон Пол:"Никой не ни мрази,защото сме проспериращи.Мразят ни заради външната ни политика".Обаче промитите, като тебе вярват и цитират всичко, което им пуснат по мейнстрийм медиите и никога не използват главата си за мислене.
37
3
 
7
 
! Отговори
йес !!!!! преди 11 години
Санди може и ТРЯБВА !!!!!!!!
36
6
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
ако ще и цялата Америка да издуха..заразно империалистическо племе
35
1
 
10
 
! Отговори
Kuro преди 11 години
Браво Санди духни им още 15 до 20 пъти а *** 40 на мен
34
2
 
10
 
! Отговори
Евала бацета преди 11 години
До 40 - люнера - баце, защо наричаш хората с мнение люзери?!? WTF?!? Ти отде ги знаеш кой какъв е? Това, че не точиш лиги по сащ значи ли че си беден, *** и загубеняк (или брадато камикадзе) - това ли ти е логиката бе тавариш?!? :) Да ти е**м логиката ако е това :D Have a nice day! P.S. Санди хубаво духа, че даже и на место! :D
33
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На всички бг лузери САЩ са им виновни.Също като на онези с брадите и ***- все някой друг им виновен за неуспехите.
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 26Нас това ни засяга, защото сме толкова нищожни и жалки на фона на световната икономика, че само с няколко пункта да падне някой индекс на NY борсата и при нас все едно Урагана Синди ще мине през икономиката ни.А такива като теб, които ги засяга само дали ще имат пари за ракия в чаглатеката довечера, вземете малко се пообразовайте.
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен35 милиарда които ще източат от държавата към корпорациите за да оправят щетите. Баси, как да не си поръчаш ХАРПиране за тези пари. Като в "параграф 22" договаряш се с врага да си бомбандираш своето летище, щото врага плаща за това... както казват по онези места: "Всичко е бизнес" , "това е просто бизнес" , "нищо лично"