Машинистите от лондонското метро стачкуват

Искат по-високо заплащане на празничните дни
26 дек 2012 13:06, Петя Славова
30
Машинистите от лондонското метро стачкуват
Снимка: БТА

На втория ден на Коледа машинистите от лондонското метро излизат на 24-часова стачка. Причината за протеста им е многогодишен спор с ръководството за заплащането на работата в празнични дни. Има опасност стачката още повече да усложни транспорта в празничния период - 26 декември е известен като "Ден на подаръците" (Boxing Day), защото тогава започват коледните разпродажби, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Стачката е организирана от синдиката Аслеф (Aslef), който обеднява над 2000 от близо 3500-те машинисти в лондонското метро, пише БТА. Организацията вече няколко години настоява за големи доплащания за служителите, които работят през празнични дни.

Администрацията на подземната железница отхвърля искането, подчертавайки, че заплатите и без това са високи. Годишно машинистите в лондонското метро получават около 45 000 бр. лири (70 000 долара), работят 35 часа седмично и имат 48 дни отпуска. Синдикатът обявява стачка в "Деня на подаръците" за трета поредна година. Компанията оператор на обществения транспорт в Лондон (Transport for London - TfL) обещава да поддържа работата на метрото в максимално възможен обем, но предупреждава, че ще има сериозни смущения.

Тъй като днес транспортът работи по неделно разписание, влаковете по много линии по план ще бъдат спрени, няма да се движи и надземната железница. На най-натоварените маршрути ще бъдат пуснати допълнителни автобуси. Това се отнася главно за центъра на града и по посока на двата най-големи търговски центъра Уестфийлд (Westfield) в западната и източната част на града. Има опасения, че протестът може да доведе до слаби продажби, които бяха по-ниски от миналогодишните още в навечерието на Рождество.

Транспортната компания призовава жителите на града и туристите по възможност да се придвижват пеша или да използват велосипеди под наем. На втория ден от Рождество в Англия традиционно има много спортни събития и стачката вече доведе до отменяна на футболния мач между Арсенал и Уест Хям.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До аз Този дебелак който натиска копчето Старт , като му се излети някой ненормалник да бутне някоя жена на релсите му идва малко нагорно за разлика от компютърния специалист ! Като не си запознат с професиите не пиши глупости ! Ако метрото в Лондон беше като в Тулуза нямаше да има машинисти , а че компютърните специалисти ще изядат хляба на машинистите е друга тема на разговор ! Смятам , че щом искат пари , значи има някаква причина , но едва ли е алчност !
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съвсем нормално е в празничните дни надницата да ти е 2-3 пъти по-висока отколкото в нормален работен ден. Все пак това са празници, които са предвидени да прекараш при семейството си.
25
4
 
5
 
! Отговори
аз преди 11 години
Не може един компютърен специалист който не ми се говори колко време е загубил пред компютъра и книгите, да печели след бая труд 50,000 паунда, а някакъв дебелак с мустак тип ватман който само трябва да натиска копче СТАРТ на всяка станция да получава повече пари от висшист със студентски заеми и други борчове.В метрото влакчетата са тотално автоматизирани и машинистите само се возят за да има и човешки контол над машините. Те дефакто само се возят без да са инвестирали време да се ограмотят.
24
2
 
4
 
! Отговори
аз до 23 преди 11 години
И аз съм живял и то 20 години в Лондон. Повечето ми Английски приятели са на мнение че машинистите в метрото са алчни ко***ета. Сляпо и кьораво се бута да работи в Лондонското метро, именно защото заплатите за тази неквалифицирана дебилска работа са необосновано високи.Това е само и единствено алчност. Англичаните също са на това мнение. То е очевидно. Като спретнат метрото да се оправлява от компютри, ще го издухат всички алчни машинисти.
23
0
 
4
 
! Отговори
БДЖ преди 11 години
Бързат колегите ! След Нова Година такъв локаут ще им спретнем , че свят ще им се завие хахах !
22
3
 
3
 
! Отговори
до 20 преди 11 години
Абе ей ***, аз не съм бил като теб турист, аз съм живял там и за това го коментирам защото съм ги виждал за какви неща излизат на улицата всички заедно да си отстояват...за това и имат, но жалка мишка като теб не може да го разбере това
21
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес в Лондон е boxing day има супер разпродажби и улиците са буквално претъпкани......А тея смешници извиват ръцете на властите за повече пари и прецакват 10 милионен град.....
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички сте жалки роби
19
5
 
3
 
! Отговори
do 16 преди 11 години
Първо само комплексиран българин,който не си е показвал носа от България и не е видял как се живее на запад може да прави такива коментари...Лондон може да си позволи да плаща такива заплати,второ това не е гражданско общество това е алчност и наглост....Трето дай и тук да направим шофьора на метрото да взема повече от Премиера и президента а?? Премиера взема 3500 .....
18
3
 
6
 
! Отговори
да-да,ама не преди 11 години
Ако взимаха като у нас по 5-6000 хиляди долара годишно нямаше да стачкуват...Питам се дали щяха и да изберат една мутра с фамзен прякор-ТИКВАТА за министър-председател ???? Весела коледа на всички не-мутри,не-ченгета,не-комунисти демек НЕ-ГЕРБерасти.Бог да пази България.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То по света да работиш и на летището товаро разтоварач е най пропадналата работа а тука е N1
16
2
 
2
 
! Отговори
до 15 преди 11 години
Ае ти *** ли си бе??Лондон е по голям от България по население,следователно тоя град има много повече възможности да плаща заплати от колкото София........А и нашите в метрото не се оплакват ,имат много придобивки и заплатите им не са лоши..........
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При годишна заплата от около 45 000 пауда да излезеш да стачкуваш за повишение на заплатата, ето на това му се вика Гражданско общество
14
4
 
8
 
! Отговори
машинист преди 11 години
Браво на колегите от Англия! Получават по 5000 паунда (1 паунд=2,50 лв) !!! и си искат своето!нашите получават по около 1200 -1400 лева (правите сметка колко респектираща е разликата ) и си трайкат! И не само те де ! Всички си траем и отношенията в заплатите ни са в този порядък! Евала на хората ,а ние не заслужаваме и толкова защото все сме били мишоци!!! Весели празници доколкото може да са такива по нашите ширини!!!
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няква част от Лондонското метро DLR (dockland light railway) e вече компютъризирана и няма шофьори на влаковете,така е и в Дубай.....А иначе заплатата на тея в Лондон (45000 паунда) е средно статистическа за град като Лондон...като в София ако вземаш 1100-1200 лв......Тея ся го раздават отворени,да не се случи така да им кажат от кметството ,че излизат в неплатен отпуск за постоянно...
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Шумкарска му работа
11
1
 
4
 
! Отговори
nqkoi_si преди 11 години
До Жо: Ти сигурен ли си като пишеш или гледаш много филми. Аз лично съм виждал не една жена машинист и то по пикадили линията, освен това в оувърграунда съм виждал доста пъти, така че определено не е така , че няма жени машинисти!
10
4
 
3
 
! Отговори
Филип 31 преди 11 години
Много хубави пари взимат дори, за какво ревът ми да ги уволнят вседнага ще се намерят хора за двата по малко заплата и повече чесове ще работят лелел тия машинисти направо са луди играят си с огъня, търсят голямото, но ще загубят и малкото което имат!
9
2
 
7
 
! Отговори
pet преди 11 години
Кога ще се покаже Бойко Борисов и да обяви, че пак за това са виновни БСП?
8
8
 
4
 
! Отговори
Жо преди 11 години
МАШИНИСТИТЕ возят по 500 души и отговорността им е много голяма. Една грешка може да доведе до ужасна катастрофа. Инцидентите с хора на линията довеждат до допълнителен стрес в работата. Освен това, за да бъдеш машинист се изисква висока квалификация като техническо лице. Не на последно място трябва да се спомене и работния режим на машиниста- дневни и нощни смени. Има жени, управляващи автобуси, камиони, трактори, комбайни, кораби и самолети. Жени машинисти няма.