Новият папа може да бъде избран преди 15 март

Според правилата трябва да минат 15-20 дни след освобождаването на папската длъжност
16 фев 2013 17:23,
10
Новият папа може да бъде избран преди 15 март
Федерико Ломбарди Снимка: БТА

Ватиканът допусна възможността конклавът, който трябва да избере следващия папа след оттеглянето на Бенедикт Шестнайсети, да започне преди 15 март, ако достатъчно кардинали са в Рим за избора, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. По-рано се смяташе, че конклавът ще започне между 15 и 20 март.

Съгласно църковните правила трябва да минат 15-20 дни след освобождаването на папската длъжност, за да се пристъпи към избора на нов римски първосвещеник. Това означава, че най-ранната дата е 15 март.

Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди заяви днес, че този път правилата може да бъдат изтълкувани различно, тъй като става дума за обявено оттегляне, а не за внезапна смърт на папата.

Периодът от 15-20 дни е определен, за да позволи на отсъстващите кардинали да пристигнат в Рим. Но сега кардиналите вече знаят, че Бенедикт Шестнайсети ще приключи понтификата си на 28 февруари, и имат достатъчно време да дойдат в Рим, отбеляза Ломбарди, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: изборпапа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бенедикт 16 , не призна бракът между гейовете и т н. Какво значи някой изказвания на католици , за по -прогресивен Поп ?Имаше беседа с Кардинал от католическия университет в Ню Йорк , , каза ,че е шокиран от оттеглянето на Папата , който е бил на посещение в Университета , а американският Кардинал е имал среща във Ватикана с Папата на 6ти март .Какъв Папа ще изберат ? - той отговори - закакъвто ще гледат ! Бенедикт беше учител .
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Очевидно Бенедикт Шестнайсети беше принуден да се оттегли поради различия между него и световните кукловоди.Дано следващия папа не е някой педофил или ***,който официално да признае гейбраковете и марихуаната,защото колкото и на вас тук да не ви дреме по света има1.196 милиарда католици.И това кой ще оглави престола във Ватикана е особено важно.От политиката на следващия папа ще се разбере дали Бенедикт Шестнайсети си е отишъл доброволно или е бил принуден.
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Следваща статия:НОВИЯТ ПАПА МОЖЕ ДА НЕ БЪДЕ ИЗБРАН ДО 15 МАРТ
1
6
 
4
 
! Отговори
569 преди 11 години
Кво ни занимавате с вашия дъртак - ми като ша го избирате избирайте си го, та да видим и ние ква *** ша изберете!