Китайците ще нагъват супер ориз

Новият сорт щял да дава 3 пъти повече продукция от сега
11 апр 2013 14:06, Красимир Ангелов
19
Китайците ще нагъват супер ориз
Нов сорт ориз ще храни хората в Китай. Снимка: Reuters

Китайски учени създават нов сорт супер ориз, който ще дава по 14,9 тона продукция от един хектар, за разлика от обичайните 4 тона, съобщава ИТАР-ТАСС.

По данни на агенцията Министерството на селското стопанство в най-многолюдната страна е стартирало проект по разработката на свръхпродуктивен хибрид в провинция Хайнан. Осъществяването на идеята ще отнеме от 5 до 8 години.

Проектът ще се ръководи от известния китайски учен-агроном Юан Лунпин, който в страната е известен като "бащата" на първия хибриден ориз, селектиран от него през 70-те години на миналия век.

Както е известно оризът е най-важният хранителен продукт за повечето жители на Китай. Според експерти новият сорт ще даде възможност на страната напълно да задоволи нуждите на населението от зърнената култура, без да прибягва до внос.

Супер оризът ще се отглежда в основните провинции, производители на културата. При създаването на новия хибриден сорт особено важно ще е той да е устойчив на болести и на вредители, отбелязва китайският вестник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: Китайоризпрехрана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Това изобилно хранене ще стимулира раждаемоста в Китай до нечувани размери. Носят се слухове за пробни китайки които забременяват ежедневно, което практически води до ежедневно раждане. Този китайски опит може да реши и проблема ни с интегрирането на ***, защото ако станат като *** от самосебе си ще отпадне такъв проблем.
17
0
 
0
 
! Отговори
13:))) преди 11 години
няма страшно Умни китайци...с един куршум ще решат два проблема:)
16
0
 
2
 
! Отговори
!!!! преди 11 години
Ние па си имаме кокошки,които днес се люпят,а утре са готови за тавата с китайски ориз!
15
0
 
1
 
! Отговори
???? преди 11 години
Да не е като гмо отровата "супер ориз" в Индия,която обрече на глад стотици хиляди местни?!!!
14
0
 
2
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Добре ще е този ориз да го продават в Европа. За целта да им предложиме България като търговска база, но - танто за танто, - да докарат ракетни войски, много, да покрият Странджа и Родопите с ракети като джамии. Ще се разбираме с тях прекрасно, ще ги поущтряваме. Но, наш проблем, - първо трябва да имаме българско правителство?!
13
0
 
2
 
! Отговори
TRAKIEC преди 11 години
DO 13:SHTO BE? AZ ISKAM OT MOQTA KITAIKA PONE 4-5 DECA NO TQ SE DURPA NESHTO..... TE KITAIKITE V DNESHEN DEN NE ISKAT MNOGO MNOGO DECA DA TI KAJA..... POVECHE NIE MUJETE MAI ISKAME!!!!
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това само де не помгне да се подобри и реколтата с децата , 4е тогава вярно си е,,,,майката !
11
0
 
3
 
! Отговори
до 10 преди 11 години
ами тоя твоя бог да ни напълни купите с храна и тогава няма да му се месим. явно не може,що тогава вервате в тоя мушеник
10
0
 
4
 
! Отговори
TRAKIEC преди 11 години
E ZATVA SHTE SI VZEMA JENA KITAIKA DA MI GOTVI VSEKI DEN PO EDNA TAVA ORIZ.... CHUVAL SUM CHE ORIZUT POMOGAL NA POLOVATA MOSHT.... I SLED TOVA QKO KREVATNO KUNG FU HAHAHHA QKO
9
2
 
5
 
! Отговори
1 преди 11 години
Тотално взехме да се месим на Бог във творенията и да преправяме всичко. Някои наводнение маи пак ще настъпи да се по събуди тоя *** народ за които парите са над всичко че даже и над човешкия живот. Във тези продукти които пускат има всякакви гадости заради които хората се разболяват от рак или други болести по този начин контролират човешката раса. Със 2 думи избират кои да живее и кои не. Доказано е
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой ви е казал,че това е гмо? Това е хибриден сорт,не са изменяли гените. И аз го адмирирам,трябва някакъв начин за производство на повече храни - гмо ли ще е ,какво ще е...
7
0
 
6
 
! Отговори
макето преди 11 години
До Анонимен мойто е домашно и е ягне, твойто е купено и е агне
6
14
 
5
 
! Отговори
стоян петров преди 11 години
Китайците ядат от десетилетия ГМО, както и индийците, както и американците както и целия свят. Само в Европа се правите на умници. Но това беше докато същите тези китайци и индийи им купуваха книжата и облигациите.
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разлика между окапала коса и зъби от ГМО храни и окапала коса и зъби от недояждане - никаква.Предпочитам първото. Поне така ще се приложи естествения отбор в действие и ще измрат мрънкялниците.
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При хибридизацията на растенията се увеличават броя ха хромозомите (не е като при животните). Последствията са неясни. Нека не забравяме, че ние имаме и генетична памет (доказан факт).
3
3
 
38
 
! Отговори
ined преди 11 години
Световния глад ще настъпи в мига в който китайците се осъзнаят, че досега са яли само гарнитурата.
2
2
 
34
 
! Отговори
Иванов преди 11 години
Пак ГМО. И познайте дали няма да стигне и до България по 1 лв кг в някой голям супермаркет и естествено - НА ПРОМОЦИЯ!Пък после - защо са ни болни децата, защо ни падат зъбите и косата?!!!
1
2
 
22
 
! Отговори
макето преди 11 години
да си го ядат в китай я предпочитам печено ягне или прасенце