Китайците длъжни по закон да посещават застаряващите си родители

Пенсионерите ще станат 487 млн. или 35% от населението до 2053 г.
1 юли 2013 17:39, Елка Василева
3
Китайците длъжни по закон да посещават застаряващите си родители
Снимка: архив, Reuters

Закон, изискващ от децата да посещават родителите си, когато остареят, влезе в сила в Китай днес, предаде Асошиейтед прес.

Ако не го правят, те рискуват да бъдат съдени. Законът влиза в сила в момент когато Китай е изправен пред все по-големи трудности в грижите за застаряващото си население. Измененият закон не променя особено досегашното положение, а новата формулировка не конкретизира броя на посещенията или някакви потенциални наказания.

Един от авторите на закона каза, че сред основните му цели е да създаде по-голямо усещане, че възрастните имат нужда от емоционална подкрепа. По думите още преди приемането на закона е имало няколко случая, при които възрастни родители са съдили децата си за емоционална подкрепа. Съдилищата обикновено решават подобни дела, като изработват споразумение със семейството синовете и дъщерите да идват на посещение по-често. Обикновено не става дума за пари.

Китайските законодатели измениха съществуващия закон за защита правата и интересите на възрастните през декември, след като зачестиха информациите за възрастни родители, пренебрегнати от техните деца. Според него децата на хора над 60-годишна възраст трябва да се погрижат за ежедневните, финансовите им и духовните нужди на родителите си.

Макар че уважението към възрастните е дълбоко вкоренено в китайското общество, три десетилетия на пазарни реформи ускориха разпада на традиционното китайско семейство, а достъпните алтернативи като старческите домове не са много.

Броят на пенсионерите в Китай се очаква да се увеличи неимоверно, от сегашните 185 милиона души до 487 млн. или 35 процента от населението до 2053 г., сочат данните на властите.

Това се дължи на увеличилата се продължителност на живота – от 41 до 73 години за пет десетилетия - както и на политиките за семейно планиране, ограничаващи повечето семейства в градовете да имат само по едно дете, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: законродителикитайци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
TOTO_!!!! преди 10 години
Шапка им свалям на китайците.Древна цивилизация, устояла на много вятър и брулене.Евала, а нас комунизма за едни 45 години ни...Вие и с комунизъм пак увеличавате годините живот, браво, тц, тц.
1
1
 
5
 
! Отговори
Peshonizer преди 10 години
487 милиона пенсионери! Муахахха. Дръж тая цифра! :)))