Местят временно Брайвик в нов затвор

Той ще бъде настанен в затвора Скиен с висока степен на сигурност
Обновена: 5 авг 2013 14:07 | 5 авг 2013 12:15, Красимир Ангелов
23
Местят временно Брайвик в нов затвор
Андерш Брайвик ще бъде преместен в друг затвор. Снимка: Reuters

Норвежкият екстремист Андерш Брайвик ще бъде преместен временно в нов затвор, съобщава ИТАР-ТАСС.

От края на съдебния процес Брайвик се намираше в затвора на остров Ила. Предстои терористът, осъден за убийството на 77 души в Осло и на остров Ютьоя, да бъде настанен в затвора Скиен, където ще бъде в отделението с най-висока степен на сигурност.

"Решението беше взето в началото на юни. В него няма нищо особено. Обичайна практика е "сложни" затворници да се изпращат временно в други затвори", обясни Ян Ерик Сандли, представител на норвежката администрация за местата за лишаване от свобода.

Още по темата
Брайвик многократно се е оплаквал, че в Ила се отнасяли зле с него. В Норвегия има само три затвора, които могат да приемат затворник с присъда като неговата - Ила, Скиен и Райнарик.

На 22 юли 2011 г. Брайвик извърши атентат с бомба в Осло и разстреля 69 души в младежки социалистически лагер на остров Ютьоя. Повече от 150 бяха ранени.

Dnes.bg припомня, че през август 2012 година норвежкия съд обяви за вменяем и осъди на 21 години затвор масовия убиец Андерш Брайвик. Той получи максималната присъда от 21 години. Тя включва 10 години предварително задържане, което означава, че в този период Брайвик не може да подава молба за условно освобождаване.

Преди дни пък стана ясно, че управата на норвежкия затвор, в който масовият убиец излежава присъдата си, е дала принципното си съгласие крайнодесният екстремист да учи задочно, ако университетът на Осло го приеме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гачи наш Волен гледам..
1
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дано не му спрат интернета и телевизията!