Брайвик не е изненадан от присъдата си, няма да обжалва

Норвегия изрази удовлетворение от максималното наказание
Обновена: 24 авг 2012 16:06 | 24 авг 2012 14:35, Елка Василева
84
Брайвик не е изненадан от присъдата си, няма да обжалва
Андерш Брайвик в съда. Снимка: Reuters

Норвежкият масов убиец Андерш Беринг Брайвик не е изненадан от своята присъда, предаде ДПА, като се позова на неговия адвокат. "Той каза, че решението не е изненада" и няма да обжалва решението на съда, заяви цитираният източник по време на кратка почивка на съда.

По-рано днес норвежки съд обяви десния екстремист, който уби 77 души през юли миналата година, за вменяем и го осъди на 21 години затвор. Тридесет и тригодишният екстремист бе признат за отговорен за действията си.

Обвиняемият - облечен в черен костюм с бяла риза и сива вратовръзка - изслуша присъдата с усмивка. На влизане в залата той вдигна дясната си ръка с поздрава на крайната десница, посочва Франс прес.

В Норвегия посрещнаха с удовлетворение решението на съда в Осло да осъди терориста на максималния срок затвор, възможен според норвежкото правосъдие - 21 години, посочва АФП.

Още по темата

"Това е добро и правилно решение", писа в редакционна статия на своя интернет сайт таблоидът "Верденс ганг". "Поне в едно отношение Брайвик е прав - за онова, което е сторил, той трябва да си понесе наказанието", се посочва в уводната статия. "Ако
съдът го беше признал за невменяем, той щеше да бъде предаден в ръцете на психиатрите и така да бъде откъснат от най-голямото престъпление след края на войната".

"Раздадено бе правосъдие, това е най-важното", е заявила една от оцелелите при стрелбата на остров Ютьоя, където загинаха 68 души, пред местни медии.

Окуражени от администраторите на интернет сайта на вестник "Афтенпостен", повечето читатели изразили задоволство, че всичко вече е свършено и най-сетне "животът може да започне отново", посочва АФП.

В редица публикации в Twitter на хора извън Норвегия се изразява учудването, че Брайвик не е получил смъртна присъда. "Брайвик осъден на 21 години затвор? Та това е по три месеца за смъртта на всяка една от жертвите му", написал в Twitter англичанин.

Четенето на присъдата срещу Андерш Брайвик ще продължи часове. Очаква се след това да му бъде дадено правото да направи изявление, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
като взимат децата от родителите, това ще получат Осло и всички, които се правят на много големи демократи! Възпитават психопати, педофили и убийци
60
1
 
3
 
! Отговори
rosen.p.panayotov преди 10 години
Глобализаторите на деца У нас приемно семейство се оплака, че институциите не му позволяват да осинови приемното си дете, а вместо това дават българчето за осиновяване в Италия. И то при изнесена информация в Русия, че от руските деца, осиновени в Италия, 1200 са изчезнали напълно и следите им се губят, когато след 1 година са потърсени отново. Годишно 100 българчета се осиновяват в Италия. Много повече в САЩ. Не можем да не си зададем следните въпроси: - Кому е нужно да създава такава широк
59
1
 
8
 
! Отговори
Сокола преди 11 години
21 години затвор за масово убийство и атентати срещу държавата и правителството?Това си е чиста политическа присъда,а не криминална на справедливото и хуманно норвежко правосъдие с възможности и за бъдещо помилване! Да не се окаже след някоя година, че на Брайвик му предстои и лидерска политическа кариера?
58
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** уби 77 човека , повечето младежи с бъдеще и мечти , а те му дадоха 21 год , затвор !!! Да им имам ш**аната демокрация на тия !!! И ние натам сме тръгнали , към светлото бъдеще !! Тоя чи**джия бих го късал парче по парче !! Пикал съм им на демокрацията !!
57
3
 
4
 
! Отговори
SS преди 11 години
Като написах -,, На обрана круша никой не се качва ,, .На някои циментени глави не стана ясно , какво искам да кажа . Ама нейсе ....То ,акъла идва бавно и болезнено , а може ивъобще да не дойде !
56
4
 
4
 
! Отговори
SS преди 11 години
Като написах -,, На обрана круша никой не се качва ,, .На някои циментени глави не стана ясно , какво искам да кажа . Ама нейсе ....
55
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Минава време и палачинката винаги се обръща.Тоя патриот не след дълго ще стане знаме на свободна Европа.
54
4
 
5
 
! Отговори
SS преди 11 години
До Защитната речКой те пита тебе или този професор ?Момче запомни - на обрана круша никой не се качва .
53
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***, взел се за някой друг
52
4
 
4
 
! Отговори
До 56 преди 11 години
Бе не го слушай тоя. То в цялата история на Норвегия вероятно няма общо толкова изнасилени, какво остава от 1960 година. Ти как я виждаш тая работа? По 4 изнасилени на ден, ей така...глупости, престъпността(включително сексуалните посегателства) в Норвегия е изключително ниска. Хората нямат проблем с престъпността, това не е проблем на тяхното общество. Там проблем им е алкохола, защото като дойде зимата и тъмнината и се изпонапиват, с това се бори обществото им.
51
4
 
5
 
! Отговори
svetlio преди 11 години
Ако тази статистика прилича на нашата от 90-те години на миналия век.Тогава беше много модерно някое момиче да е изнасилена...момчетата плащаха и плащаха!Мине не мине пак изнасилена,бах му късмета!
50
2
 
3
 
! Отговори
redordead преди 11 години
според статистиката, че от 1960 година насам в Норвегия са изнасилени 90 хилдяди жени, това означава, че на ден са зинасилвани по около 4 жени, струва ми се абсурдно, някой има ли идея до колко вярна е подобна статистика?
49
9
 
5
 
! Отговори
Хасан преди 11 години
Като съкилийник е кротка,тиха скромна .....
48
2
 
6
 
! Отговори
svetlio преди 11 години
До Млада булка русокосаТези млади ''чесни'' българки вече ги няма.Много моми си мислят че този ден им е последния...
47
1
 
9
 
! Отговори
svetlio преди 11 години
Това момче направи нещо което много искат да сторят,но на никой не му стиска.Жалко за загиналите,но ако този излезе от затвора след 21 години,ще сее още смърт.Е,то не е проблем да се случи нещо в затвора,я инфаркт,я друго,но това е съвсем друга работа...
46
1
 
5
 
! Отговори
ES преди 11 години
Az su6to te obi4am sEbahtin4o ,kakto i vsi4ki s podobni na tvoeto imena.........i to MNOGO:)!
45
17
 
8
 
! Отговори
Млада булка русокоса преди 11 години
Наздраве с блага ракия. По стар български обичай, младоженците се осамотяват и след като приключат със осямотяването младоженеца изкарва чаршафа, показвайки няколкото капки кръв, доказващи, че булката е била "честна". После се пие блага ракия!Довечера ще пием блага ракия, въпреки, че като гледам младата булка Андерш, не ми изглежда много честна...но кръв по чаршава ще има доста!НАЗДРАВЕ ЗА БУЛКАТА БРАЙВИК!
44
6
 
12
 
! Отговори
Себахтин преди 11 години
Ние също обичаме Брайвик !
43
4
 
4
 
! Отговори
азз преди 11 години
ползата от турците,а,и не само тях,е евтината работна ръка!не смятам че ще има някакво обединениеще се нарушат правата на хората който искат да са единтични с своя пройзход, реч,кривопис,традиции и обичаи!затова очаквам още изпълнения тип брайвик и подобни,на всякъде!което от своя страна ще даде повод да се гласува още един закон ограничаващ някакви права на не свободния обикновен гражданин...след 100-200 години,има вероятност да не съществуваме...гълфстрийм намалява движението си,всички араби в европа,европейците в азия и африка..ще консервирват арабите-.....нещо такова се очертава!
42
11
 
6
 
! Отговори
баба му на Брайвик преди 11 години
От Норвегия откликнаха - пратиха нов вазелин,от него ще му дам на Брайвик,иначе не се смогва