Стотици загинаха при наводнения и тайфуни в Азия

Милиони хора бяха евакуирани в Китай, Тайван, Пакистан, Филипините
21 авг 2013 15:54, Елка Василева
2
Стотици загинаха при наводнения и тайфуни в Азия
Наводнение в китайската провинция Хъйлундзян. Снимка: БТА

Стотици станаха жертвите на катастрофалните наводнения, причинени от тайфуни и мусони в Азия, съобщава ДПА.

Милиони хора бяха евакуирани в Китай, Тайван, Пакистан, Филипините и други страни. Двеста души се водят за изчезнали в Китай, а броят на потвърдените смъртни случаи в страната се увеличи на 170 души. Най-пострадали са североизточните части на Китай, където загиналите са най-малко 85, а 105 са изчезнали.

Сред загиналите има 21 работници на строителен обект в провинция Цинхай, допълва Франс прес. Разрушени са 60 000 къщи в североизточните части на страната, посочва ДПА. Над 120 000 цивилни и военни участват в спасителните операции в зоната.

В Южен Китай броят на жертвите на тайфуна Утор, преминал оттам преди няколко дни, достигна 40 души, посочва ИТАР-ТАСС. От стихията пострадаха 1,33 милиона души и бяха евакуирани 115 000 души. Утор беше най-мощният тайфун в района за тази година.

Нова тропическа буря се е насочила към Тайван, предаде Асошиейтед прес. Бурята Трами се ориентира към гъстонаселените северни части на острова. Заради приближаването й училищата и офисите останаха затворени днес.

Очаква се дъждовете, придружаващи Трами, да предизвикат разрушения и свлачища. Привечер Трами се очаква да премине северно от Тайпе. Засега поривите на ветровете й са от 137 километра в час. Ако те се увеличат само с 10 километра в час бурята ще бъде категоризирана като ураган.

В Пакистан наводненията, дължащи се на мусоните, отнеха вече живота на 139 души, предаде Франс прес. Засегнати са 931 000 души. Разрушени са 13 000 къщи в 4000 села.

Във Филипините столицата Манила все още отчасти е наводнена, предаде Франс прес. Мусонните дъждове не спират да валят в града и в голяма част от основния остров от архипелага Лусон. Най-малко 8 души са загинали. В някои райони на Манила, където водата достига до около метър, 300 000 души са били евакуирани.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
1
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
100 души все едно микроб ги е ухапал!китайската армия
1
1
 
1
 
! Отговори
7 преди 10 години
5млрд! OMG