Не съм се признавал за виновен, отсече Ходорковски

"Засега имам достатъчно пари, за да живея"
Обновена: 22 дек 2013 15:41 | 22 дек 2013 14:13,
95
Не съм се признавал за виновен, отсече Ходорковски
Михаил Ходорковски Снимка: БТА

Бившият руски олигарх Михаил Ходорковски потвърди отново, че никога не се е признавал за виновен по обвиненията в данъчни измами и злоупотреби, въпреки че беше помилван от руския президент Владимир Путин, предаде ДПА.

"Властите винаги искаха от мен да призная вината си, но това беше неприемливо за мен", каза Ходорковски в Берлин пред малка група журналисти, преди да започне насрочената му за днес по-голяма пресконференция.

Той поясни, че е поискал да бъде помилван от Путин, без да подписва каквото и да е писмено признание на вината си. Запитан дали е благодарен на Путин за помилването, той каза: "Да, радвам се заради неговото решение".

Пред журналистите бившият олигарх припомни, че от юридическа гледна точка въпреки помилването присъдата му по първото гражданско дело срещу него не е отменена. Според присъдата бившият магнат трябва да плати 550 милиона долара, предаде Франс прес.

Ходорковски поясни, че поради тази причина не може да се върне в Русия, тъй като валидността на присъдата означава, че после той няма да може да напусне отново страна. Бившият олигарх изрази надежда, че Върховният съд на Русия ще отмени решението за 550-те милиона долара и добави, че ако съдът направи подобно нещо, той ще го възприеме като сигнал, че може да се върне в родината си, посочва Франс прес, цитирана от БТА. 

Още по темата
По това дело Ходорковски беше осъден заедно с основния си съдружник Платон Лебедев, който продължава да излежава присъдата си в Русия, припомня Франс прес. Присъдата е от 2005 г. по обвинението за данъчни измами, добавя агенцията. Бившият магнат добави, че засега не знае къде ще живее със семейството си, предаде ИТАР-ТАСС. Този въпрос той щял да обсъди с жена си.

Докато говореше с журналистите, говорители на Ходорковски публикуваха негово изявление в Туитър. В него се посочва, че Ходорковски смята, че предстоящото руско домакинство на Олимпийските игри може би е един от факторите за освобождаването му, предаде ИТАР-ТАСС.

В изявлението той казва, че ще се посвети на дейност по освобождаване на политически затворници, но уверява отново, че няма да се бори за власт. В тази насока Ходорковски подчертава, че няма да финансира руската опозиция. Той допълва, че бизнесът е приключена тема за него и подчертава отново, че ще се посвети на обществена дейност.

Ходорковски призова западните лидери да не забравят политическите затворници зад решетките, когато се
срещат с президента Владимир Путин. Той отправи призив и за освобождаването на украинската опозиционна лидерка Юлия  Тимошенко.

"Надявам се, че президентът Янукович, който напоследък често си общува с президента на моята страна, ще
 вземе пример от него", каза бившият петролен магнат и добави, че Украйна много го интересува, тъй като там има родственици, но призна, че все още не е запознат с процесите в страната.

Помилваният в петък бивш руски петролен магнат изказа благодарност на германския канцлер Ангела Меркел за ролята й  в освобождаването му.  "Тя направи възможно това, че днес съм свободен", каза  Ходорковски пред представителите на 83 медии от десетки страни, включително от Русия, Германия, Франция, Австрия, Великобритания и САЩ.

Според Газета.ру Ходорковски все още притежава стотици милиони долари в сметки в чужбина. Самият той днес в Берлин пред журналистите заяви, че не знае с колко пари разполага, предаде Франс прес.

"Ако имам нужда от пари, ще започна бизнес отново, но със сигурност засега имам достатъчно, за да живея, пък и аз не купувам футболни клубове", каза Ходорковски, визирайки приближения на Кремъл олигарх Роман Абрамович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Помогнали му Геншер и Меркел на тоя продажник, който цъфтеше при пияндура Елцин, помагат му щото изнасяше и държи капитали на запад, а и кой знае колко кеш са взели да го подкрепят! Путин взе да вдига Русия и на запад пощуряха! Иначе тоя не е крадец, на 25 години отворил банка....направо гений, никакъв крадец!
78
1
 
5
 
! Отговори
gazeta.ru преди 10 години
А за спиной - одни Жиды
77
1
 
8
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Абе ако някой е крадец и построи *** пак си остава крадец. *** е далеч по полезен от къщичка за птици
76
1
 
4
 
! Отговори
оДИСЕЙ 1 преди 10 години
88 и си прав и не си , да донякъде е така , но както обича да казва един нашенски хайде да го наречем предприемач чийто професионален път като иЗключим мащабите разбира се не се различава кой знае колко от този на Ходорковски , ства дума за Гришата , та той попита веднъж един журналист : ТИ НЯКОГА СТРОИЛ ЛИ СИ ДОРИ ЕДНА КЪЩИЧКА ЗА ПТИЧКИ , ТА ПИАТАШ
75
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен - не е "лежал" в Сибир, а е бил в Карелия! - пожелавам ти да ходиш на почивка там!
74
1
 
9
 
! Отговори
nerez преди 10 години
.......Стани и ти магнат...... тва да не е нещо като Х#Й че да става и да спада. На комсополеца са му дали чантите с пари и са му казали какво да прави и ако не слуша явно следва наказание. Кви магнати ? Кви глупости ми говорите ? Всички така наречени магнати в Източна европа и Русия са най обикновенни разбойници от бившите партийни и милиционерски служби. Кви магнати бе я се освестете че нещо се рабълнувахте
73
7
 
7
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
86 Ми това е Ходорковски , това не си ти , магната си остава магнат , той ъществува в друга реалност нямаща нищо общо с твоята мизерабъл .Стани и ти магнат , управлявай милиарди ако можеш . По нищо не се различава от Милер например но Милер се целува ствоя министър нали и нещо по важно Милер е човека на Путин.
72
1
 
11
 
! Отговори
Менделеев преди 10 години
Какво да му изберем та този красавчик?Бърза и славна, или бавна и забавна?С окапване на косата или с падане на зъбите?Значи гнусния евреин не иска да дава пари? Ами много ясно, от жаба перушина и от змия *утка не се взема...
71
0
 
7
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Алеко е велик!
70
1
 
13
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Хелмут Кол и той беше сериозен ама какво изплува накрая а? Всички те са еднакви мерзавци
69
2
 
12
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Когато се говори за политици ериозно е само мошенничетвото им пък казвали се дори Ханс Дитрих Геншер .
68
14
 
5
 
! Отговори
Даола преди 10 години
В цялата история по освобождаването на Ходорковски се пропуса фактът,че Ханс-Дитрих Геншер, 86 / един от най-сериозните германски политици на ХХ век /участва активно и дори на крака отиде да го срещне в Берлин. Ако става думза за държавен престъпник, едва ли Геншер би си опетнил името ?
67
3
 
16
 
! Отговори
Ъц преди 10 години
Къв бизнес шЪ прави този бандит от мрачните 90-те в Европа бре??? Че, той няма да може да изкара и 1г. на свобода по западно-европейското законодателство(а там едва ли ще го помилват)!Европа не е Русия от 90-е г. когато и където можеше безнаказано да грабиш, убиваш и рекетираш и да наречеш подобно действия "бизнес"!И вместо да се пресмива на Абрамович за това как си харчи награбения капитал, да не забравя как свъши Березовски!
66
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Михаи́л Бори́сович Ходорко́вский Отец : Борис Моисеевич през 2003 Ходорко́вски кандидатства за израелско гражданство
65
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как е еврейно? Приседнаха ли ти откраднатите милиони в зандана? И да не забравиш ,ако някога видиш Путин да го целунеш по пръстена на ръката за предсрочното освобождаване и да видиш ,че и ние можем да бъдем хора.
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е имаш естествено-Путин и уреди 10 години никой да не те закача в някое от именията си, сега ти даде зелена светлина да се миткаш във всички посоки, че и хеликоптер ти даде. Естествено, че имаш пари.
63
2
 
8
 
! Отговори
Кейн преди 10 години
Излиза,че незаконно е напуснал Русия
62
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В годините от 1986 до 1996 най големите руски олигарси със самолети изнесоха парите на СССР. По техен пример и българските олигарси изнесоха парите на България.Кораби, самолети, фалшиви компании , правителство след правителство се крепеше върху парите подхвърлени от олигарсите. Всеки който е успял да се докопа до такова управление изиза с няколко апартамента и сметки в чужбина. Ходорковски е на половина евреин. Това е обяснението за нюх към парите,Име коеио завършва на "ски" е еврейско минало
61
6
 
27
 
! Отговори
Бени преди 10 години
Худорковски е агент за влияние с чужди пари е прокарвал чужди интереси . Целият му бизнес е в петролният бизнес . Ако Путин не бе ударил по масата и не каза СТОП то сега в Русия новият вермахт на чело с Меркел и *** на Буш щяха да са раздробили страната ! Я вище като пуснахме червеите да си разиграват коня у нас до къде я докарахме . Сега за да се запазим ще трябва да ги бесим и това ще стане всички всички депутати и докосналисе до управление у нас на съд само така Паси да висне първи
60
1
 
10
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Е има някои разлики между Русия и запада и това са предимно в качеството на лъжите които пускат на бзмозъчните си "граждани" .Запада определено лъже далеееч по качествено. Руснаците се стараят но до толкова им стигат силиците. Иначе запада с мощното рамо на еврейската диаспора и Израел са мошенници на извънземно ниво