Не съм се признавал за виновен, отсече Ходорковски

"Засега имам достатъчно пари, за да живея"
Обновена: 22 дек 2013 15:41 | 22 дек 2013 14:13,
95
Не съм се признавал за виновен, отсече Ходорковски
Михаил Ходорковски Снимка: БТА

Бившият руски олигарх Михаил Ходорковски потвърди отново, че никога не се е признавал за виновен по обвиненията в данъчни измами и злоупотреби, въпреки че беше помилван от руския президент Владимир Путин, предаде ДПА.

"Властите винаги искаха от мен да призная вината си, но това беше неприемливо за мен", каза Ходорковски в Берлин пред малка група журналисти, преди да започне насрочената му за днес по-голяма пресконференция.

Той поясни, че е поискал да бъде помилван от Путин, без да подписва каквото и да е писмено признание на вината си. Запитан дали е благодарен на Путин за помилването, той каза: "Да, радвам се заради неговото решение".

Пред журналистите бившият олигарх припомни, че от юридическа гледна точка въпреки помилването присъдата му по първото гражданско дело срещу него не е отменена. Според присъдата бившият магнат трябва да плати 550 милиона долара, предаде Франс прес.

Ходорковски поясни, че поради тази причина не може да се върне в Русия, тъй като валидността на присъдата означава, че после той няма да може да напусне отново страна. Бившият олигарх изрази надежда, че Върховният съд на Русия ще отмени решението за 550-те милиона долара и добави, че ако съдът направи подобно нещо, той ще го възприеме като сигнал, че може да се върне в родината си, посочва Франс прес, цитирана от БТА. 

Още по темата
По това дело Ходорковски беше осъден заедно с основния си съдружник Платон Лебедев, който продължава да излежава присъдата си в Русия, припомня Франс прес. Присъдата е от 2005 г. по обвинението за данъчни измами, добавя агенцията. Бившият магнат добави, че засега не знае къде ще живее със семейството си, предаде ИТАР-ТАСС. Този въпрос той щял да обсъди с жена си.

Докато говореше с журналистите, говорители на Ходорковски публикуваха негово изявление в Туитър. В него се посочва, че Ходорковски смята, че предстоящото руско домакинство на Олимпийските игри може би е един от факторите за освобождаването му, предаде ИТАР-ТАСС.

В изявлението той казва, че ще се посвети на дейност по освобождаване на политически затворници, но уверява отново, че няма да се бори за власт. В тази насока Ходорковски подчертава, че няма да финансира руската опозиция. Той допълва, че бизнесът е приключена тема за него и подчертава отново, че ще се посвети на обществена дейност.

Ходорковски призова западните лидери да не забравят политическите затворници зад решетките, когато се
срещат с президента Владимир Путин. Той отправи призив и за освобождаването на украинската опозиционна лидерка Юлия  Тимошенко.

"Надявам се, че президентът Янукович, който напоследък често си общува с президента на моята страна, ще
 вземе пример от него", каза бившият петролен магнат и добави, че Украйна много го интересува, тъй като там има родственици, но призна, че все още не е запознат с процесите в страната.

Помилваният в петък бивш руски петролен магнат изказа благодарност на германския канцлер Ангела Меркел за ролята й  в освобождаването му.  "Тя направи възможно това, че днес съм свободен", каза  Ходорковски пред представителите на 83 медии от десетки страни, включително от Русия, Германия, Франция, Австрия, Великобритания и САЩ.

Според Газета.ру Ходорковски все още притежава стотици милиони долари в сметки в чужбина. Самият той днес в Берлин пред журналистите заяви, че не знае с колко пари разполага, предаде Франс прес.

"Ако имам нужда от пари, ще започна бизнес отново, но със сигурност засега имам достатъчно, за да живея, пък и аз не купувам футболни клубове", каза Ходорковски, визирайки приближения на Кремъл олигарх Роман Абрамович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересен въпрос, зaслужaвaщ изследвaне е когa руснaците ще пaднaт нa котaтa Турция- 80 милионa души, и след колко години турците ще ги зaдминaт и по нaселение, по aрмия вече сa го сторили
38
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пропaднaлa " държaвa" нa ЗAПAД РусиЪ буди сaмо ИРОНИЯ И НAСМЕШКA! Бритaнците имaт стотици мръсни вицове с рускини, искaте ли дa ви кaжa няколко? ))?)
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Помързелува десет годинки, яде държавна храна, унижи се с искане за помилване. Бодър, отпочинал, ще харчи милионите.
36
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отговорете нещaстници кой " бягa" в рaшa дa рaботи??? Кой, кой, кой??? Отговорa е сaмо НЕВМЕНЯЕМ! Хa, хa, хa
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин гони олигарсите за да спаси Русия,ние нашите си ги пазим
34
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
130 милионa нещaстници оботaвaт псевдо гaсудaрството от феодaлен тип- рaшa! Хубaвото е, че нaмaлявaт с бесни темпове! Бог си знaе рaботaтa!
33
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВСЕКИ НОРМAЛЕН ИСКA ЗAПAДДA, КЪДЕТО ИМA РЕД, ЗAКОННОСТ И ЗAПAДНИ ДОХОДИ! русия е последнaтa дупкa нa кaвaло!!!
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този е като Жоро Милионера. Скрил милионите, излежа си присъдата и сега ще живее от откраднатото.
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Работим и парите не ни стигат,тоя от затвора излиза и има достатъчно пари за да живее.В затвора ли ги заработи..
30
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Зaкривaй тaзи кочинa путинковa, от тaм нaродецa бегa кaто от чумa. Ей го нa в рaшa остaнaхa нaрод, колкото имa Япония! ЗAКРИВAЙ!
29
1
 
13
 
! Отговори
YYYYYYYYYYYYY преди 10 години
Резил за всички световни медии да ни занимават с олигарсите..
28
1
 
19
 
! Отговори
газовата принцеса преди 10 години
Подобно на газовата принцеса Тимошенко, този криминален престъпник, Ходорковски, който доказано е мамил, крал и лъгал, на Запад го посрещат като герой! Това ли са прословутите западни ценности? Да крадеш, да мамиш, да лъжеш, да подкупваш?
27
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименВзел ги е защото е имал куража и силата да го направи! Да се набута между шамарите, да се бори за своето и да говори срещу силните на деня очи в очи. Ако бг мрънкачите бяха такива, сега нямаше да обитават жалките соц блокчета и да бройкат стотинките.
26
0
 
5
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Дебелака с вид на *** от шоуто на дългия пак изпърдя "великата "си фраза за "панелните плъхове". Ти нещо смилено казал ли си през жалкия изпълнен с мерзости живот или само знаеш това което господарите ти са ти казали да говориш? Кой ти държи каишката "***" ?
25
0
 
16
 
! Отговори
менте преди 10 години
Тоя тип е продавал алкохол-менте и е тровел с него хора. Тоя тип не е плащал данъци, и когато кметът на града (Нефтеюганск) протестирал, той е бил убит. По това време шефът Сигурност на Юкост е бил осъден на 24 години затвор за многобройни убийства.
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя е политически затворник, колкото и Уесли Снайпс когото вкараха в затвора за данъчни измами, ама това е било само претекст, Обама или който там е бил президент тогава се е страхувал от Уесли, че ако Уесли се кандидатира за президент ще спечели от раз, затова ражимът във Вашингтон му спретна процес уж да данъчни измами, но процеса беши политически и борецът за демокрация Уесли Снайпс лежа в затвора както борецът за демокрация Ходорковски.
23
1
 
9
 
! Отговори
Панелен Плъх преди 10 години
До Анонимен 23Обърни внимание, че най-смелите (според твоето разбиране) ги настигат (най-често) куршумите... а след това моите събратя червеите досвършват работат.......гнидата на снимката е само за газ и клечка, докато Путин гърчи нашите западни партньори.
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименА ти от "смелите ли си"? Та този сам казва,че си има пари да си живее, не да съществува, до края на живота си. Откъде ли ги е взел? Не с ума на Бил Гейтс.....или....нали?
21
0
 
4
 
! Отговори
ot Germania преди 10 години
Bravo na 18 i 19: MNOGO TOCHNO !I dvamata kato che ziveete tuk, pravi ste i za konsumacijata i za gays.Ima oshte misleshti hora v Bulgaria, az vapreki che sam uspjal v Germania, smjatm dogodina da se vrashtam v RODINATA !
20
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Смел човек - този живот принадлежи на смелите! Панелните плъхове тихо, вие никога няма да сте сред битките на силните на деня! Само ще цъкате с език и ще обсъждате - този бил крадец, онзи мошенник и т.н.