Не съм се признавал за виновен, отсече Ходорковски

"Засега имам достатъчно пари, за да живея"
Обновена: 22 дек 2013 15:41 | 22 дек 2013 14:13,
95
Не съм се признавал за виновен, отсече Ходорковски
Михаил Ходорковски Снимка: БТА

Бившият руски олигарх Михаил Ходорковски потвърди отново, че никога не се е признавал за виновен по обвиненията в данъчни измами и злоупотреби, въпреки че беше помилван от руския президент Владимир Путин, предаде ДПА.

"Властите винаги искаха от мен да призная вината си, но това беше неприемливо за мен", каза Ходорковски в Берлин пред малка група журналисти, преди да започне насрочената му за днес по-голяма пресконференция.

Той поясни, че е поискал да бъде помилван от Путин, без да подписва каквото и да е писмено признание на вината си. Запитан дали е благодарен на Путин за помилването, той каза: "Да, радвам се заради неговото решение".

Пред журналистите бившият олигарх припомни, че от юридическа гледна точка въпреки помилването присъдата му по първото гражданско дело срещу него не е отменена. Според присъдата бившият магнат трябва да плати 550 милиона долара, предаде Франс прес.

Ходорковски поясни, че поради тази причина не може да се върне в Русия, тъй като валидността на присъдата означава, че после той няма да може да напусне отново страна. Бившият олигарх изрази надежда, че Върховният съд на Русия ще отмени решението за 550-те милиона долара и добави, че ако съдът направи подобно нещо, той ще го възприеме като сигнал, че може да се върне в родината си, посочва Франс прес, цитирана от БТА. 

Още по темата
По това дело Ходорковски беше осъден заедно с основния си съдружник Платон Лебедев, който продължава да излежава присъдата си в Русия, припомня Франс прес. Присъдата е от 2005 г. по обвинението за данъчни измами, добавя агенцията. Бившият магнат добави, че засега не знае къде ще живее със семейството си, предаде ИТАР-ТАСС. Този въпрос той щял да обсъди с жена си.

Докато говореше с журналистите, говорители на Ходорковски публикуваха негово изявление в Туитър. В него се посочва, че Ходорковски смята, че предстоящото руско домакинство на Олимпийските игри може би е един от факторите за освобождаването му, предаде ИТАР-ТАСС.

В изявлението той казва, че ще се посвети на дейност по освобождаване на политически затворници, но уверява отново, че няма да се бори за власт. В тази насока Ходорковски подчертава, че няма да финансира руската опозиция. Той допълва, че бизнесът е приключена тема за него и подчертава отново, че ще се посвети на обществена дейност.

Ходорковски призова западните лидери да не забравят политическите затворници зад решетките, когато се
срещат с президента Владимир Путин. Той отправи призив и за освобождаването на украинската опозиционна лидерка Юлия  Тимошенко.

"Надявам се, че президентът Янукович, който напоследък често си общува с президента на моята страна, ще
 вземе пример от него", каза бившият петролен магнат и добави, че Украйна много го интересува, тъй като там има родственици, но призна, че все още не е запознат с процесите в страната.

Помилваният в петък бивш руски петролен магнат изказа благодарност на германския канцлер Ангела Меркел за ролята й  в освобождаването му.  "Тя направи възможно това, че днес съм свободен", каза  Ходорковски пред представителите на 83 медии от десетки страни, включително от Русия, Германия, Франция, Австрия, Великобритания и САЩ.

Според Газета.ру Ходорковски все още притежава стотици милиони долари в сметки в чужбина. Самият той днес в Берлин пред журналистите заяви, че не знае с колко пари разполага, предаде Франс прес.

"Ако имам нужда от пари, ще започна бизнес отново, но със сигурност засега имам достатъчно, за да живея, пък и аз не купувам футболни клубове", каза Ходорковски, визирайки приближения на Кремъл олигарх Роман Абрамович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
9
 
4
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Русия путин олигарси-хехехехехехе бедничкият андрюша със 1200 рубли месечно от болоград дали го интересува нещо от това ехеххехехеех
18
2
 
26
 
! Отговори
олигарх преди 10 години
Като олигарх, политик, вероятно и като мъж,Ходорковски е кастриран.Ще полае още малко срещу Путин, за да оправдае гостоприемството на Запада.Но за народите на Запад, Михаил Ходорковки си остава обикновен предател.Иуда Искариот е предал Исус Хрстос за една месечна работническа заплата в Рим.Правнукът на Иуда - Ходорковски искаше да придаде половин континент за зелените хартийки.
17
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При тоталитаризма народа беше изолиран, но не беше толкокова ***, пропагандата не беше толкова агресивна и никой не я взимаше насериозно. Сега при новите господари пропагандата е по-агресивна, народа на изток затъпял, оскотял и беден (но може да пътува и не е изолиран), а на запад прости, *** и задоволени стремящи се само към консумация и навсякъде приемат всичко каквото им казва пропагандата. Тоя престъпник сега ще ни го навират месеци наред, нищо чудно да го номинират за нобелова за мир.
16
3
 
21
 
! Отговори
ЕвроДебил преди 10 години
ЕвроГейовете успяха да отърват това влечуго .Нали им вкара много милиарди в банките .....А това че когато грабеше този *** руския народ страдаше защото не е влизал нито цент от нефта в бюджета на Русия.......това няма значение?????????????? *** ценности ...какво да се прави.
15
0
 
25
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
" Според присъдата бившият магнат трябва да плати 550 милиона долара, предаде Франс прес."Евреин да даде пари, били те и откраднати - все едно дава душата си!Може да получи инфаркт!
14
0
 
11
 
! Отговори
Bulgarin ot Germania преди 10 години
Gays, Pusis, Green peace aktivisti -vsichko bala-bala.Kato njama drugo, EU i USA tarsjt tele pod vola, kato kritikuvat "diktatora" Putin.ZA DA OTVLEKAT VNIMANIETO NA NARODITE ot NSA, SPORAZUMENIETO ZA "SVOBODNA TARGOVIJA" (razbirai golemite Koncerni kato Monsanto, svoboden vnos na GMO hrani, privatizacija na VODATA, nalagane na FRACKING, i.t.n.)
13
1
 
21
 
! Отговори
:) преди 10 години
Не бил виновен :) А как от *** комсомолски активист се става милиардер ?Само толераст с промит от западняците мозък може да го вярва. Все едно Путин да се изтъпани и да каже, че твърдо вярва в демокрацията :) Това пък може да го повярва само чугунена русофилска тиква :)
12
23
 
3
 
! Отговори
Анелия преди 10 години
Не бъдете толкова злобни. Важното е, че Ходорковски запази достоинство в толкова трудни години за него и семейството му.
11
1
 
18
 
! Отговори
zapoznat ot Germania преди 10 години
17 Miliarda danac e ukrili, a sega se govori samo za 550 Miliona.Ograbi ruskija narof po vremeto na piankata Elzin, kato izkupi na beszenica Rabornicheskite Akciina neftenata promishlenost. Sled tova iskashe da prodade JUKOST na USA.Dobre, che doide Putin da nacionalizira Jukost. Rusia napredva s Putin i toi e tran v ochite na anglo-saksoncite i EU.
10
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
разберете, че путин си играе с европейските шматки, с американските *** и тем подобни както котка с мишки. ще ги скъса...
9
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
типична еврейска мутра. такива специалисти при православния путин не минават! полит затворник бил....
8
4
 
43
 
! Отговори
БМ_21 Град преди 10 години
Миша Ходорковски комсомолски активист от т.н."комитети за научно-технически прогрес", мошеник от класа успял да заграби 70% от бившите съветски запаси на петрол, не без помоща на пияницата Ельцин! След като си присвои милиарди се усети, че е "нагазил лука" и започна да се прави на демократ- дежурният номер на всички престъпници за да получат закрила от Запада. Номера обаче не мина и престоя 10-на години в панделата, малко са му, трябваше още да гние там защото ограби Русия с стотици млн. долари!
7
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 1 Кръглa нулa си, откъм aкъл! Ще " конфискувa" путин швейцaрски сметки когaто цъфнaт нaлъмите нa мaйкa ти хa, хa, хa *** нaрод еййййй! И още нещо ходорковски си е излежaл неговото, сегa е ред нa путин дa отлежи зaпaдните си бaнкови сметки!
6
5
 
17
 
! Отговори
МААНЕ преди 10 години
А ВЕ, ДРАСКАЧИ, КАТО ТОЛКОВА СЕ ПЕНЯВИТЕ И ТЪРСИТЕ"ПРАВДА"ТА ЗА ХОДОРКОВСКИ, ЩО НЕ СЕ НАПЪНЕТЕ ПО СЪЩИЯ НАЧИН И ЗА ТУКАШНИТЕ СТАНИШЕВСИ И ДРОГАНОФСИ КОИТО, МАЙ НЕ СА ПО ДОЛУ ,А!? КУМАНИСИШЕСКАТА ДРИШНЯ Е НОО ЗАРАЗНА БОЛЕСТ, ТРЕБА БАЯ *** ДА ИЗГЪЛТАТЕ ДОКАТО ГЕНЕТИЧНО ЗАТРУДНЕНИТЕ ВИ МАНЕРКИ СВАНАТ...НЕ Е ЛЕСНО, ЩОТО СТЕ СВАНАТИ ЯКО НАЙ-ВЕЧЕ У ЧЕРЕПИТЕ
5
30
 
10
 
! Отговори
_anonimen_ преди 10 години
Путин освободи Ходорковски заради олимпиадата в Сочи ...Обама и повечето европейски ръководители ВЕЧЕ отказаха присъствие ... ,защото евентуално присъствие значи легитимация на Путин.така, че и нашите да внимават кой ще пращат там. трябва да e някой трети зам. директор на агенция ... така или иначе единствените държавни ръководители ще са от Беларус, Украйна и Венецуеладругари, можете да почвате с минусите :)
4
17
 
1
 
! Отговори
до 1 преди 10 години
Нещо не си в час.
3
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Помилваният и на свобода Ходорковски разпъва лакардии в Берлин, а прецаканият и в панделата негов съдружник Платон си гризе ноктите от яд и разказва ли разказва пред когото трябва за останалите ходорковчета в Русия, за откраднатите пари, собственост и офшорки.
2
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Олигарх с милиарди долари и невинен... Някак си не звучи правдоподобно.
1
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин трябваше да не го пуска от затвора и да конфискува и кинтите му в американски и швейцарски банки, които бяха откраднати от руския народ.