Ариел Шарон - от смел войн и държавник до престъпник

Реакции след кончината на бившия израелски премиер
Обновена: 12 яну 2014 10:36 | 11 яну 2014 18:15, Александър Попов
140
Ариел Шарон - от смел войн и държавник до престъпник
Снимка: Reuters

На 85-годишна възраст днес почина бившият премиер на Израел Ариел Шарон. След новината редица лидери коментираха неговата кончина, пише БТА.

"Научих с тъга за кончината на бившия израелски премиер Ариел Шарон, съобщи председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Шарон имаше водеща роля в съвременната история на Израел. В този скръбен момент отправям най-дълбоки съболезнования на неговото семейство и на правителството и хората на Израел,
добавя Ромпой.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц написа в Twitter, че поднася съболезнованията си на близките на покойника. Шулц определя Шарон като генерал, борец и водач, който, не без противоречия, е оставил следа върху целия Близък изток.

Ариел Шарон изигра ключова роля в защитата на Израел след основаването на държавата и споменът за него ще остане завинаги в сърцето на нацията, заяви премиерът Бенямин Нетаняху.

"На първо място той бе смел войн, велик военен лидер, един от най-великите главнокомандуващи на Израелските отбранителни сили (ИОС)", заяви Нетаняху.

"Моят приятел Арик Шарон днес загуби последната си битка. Той бе смел войн и дързък ръководител, който обичаше страната си и когото страната обичаше", заяви в комюнике президентът Шимон Перес.

Премиерът на България Пламен Орешарски отбелязва, че моментът е тежък за израелския народ.

"Ариел Шарон беше сред най-ярките фигури, отдали живота си за каузата на изграждането на Израел, такъв, какъвто е днес. Радетел за стабилност и сигурност за израелските граждани, Ариел Шарон остави в политическата история на Израел ярка следа", изтъкна Орешарски.

Президентът на САЩ Барак Обама изказа съболезнованията си на израелския народ и на семейството на починалия бивш премиер Ариел Шарон, когото описа като "лидер, посветил живота си на Държавата Израел".

"Ние потвърждаваме нашия твърд ангажимент към сигурността на Израел и нашата привързаност към трайното приятелство между нашите две страни и нашите два народа", заяви Обама в кратко комюнике.

Палестинските лидери реагираха по различен начин. Те нарекоха бившия израелски премиер "престъпник" и изразиха съжаление, че не е бил изправен пред международния съд.

Още по темата

"Шарон беше престъпник, отговорен за убийството на Арафат и ние се надявахме, че той ще бъде изправен пред Международния наказателен съд като военопрестъпник", заяви един от лидерите на Фатах, Джибрил Рабуб.

Ислямисткото движение Хамас, на власт в ивицата Газа, окачестви като "исторически момент" смъртта на "този престъпник с изцапани с палестинска кръв ръце".

"Шарон е престъпник, той беше един от онези, които причиниха бедствия на палестинския народ", заяви говорителят на Хамас Салах ел Бардауил, цитиран от ДПА.

"Ние се молим на Аллах, Шарон и всички ционистки лидери, които извършиха кланета срещу нашия народ, да идат в ада", добави говорителят. По думите му когато палестинците си спомнят за Шарон, "те ще си спомнят само за болка, кръв, изтезания, гонения и престъпления".

"Ние станахме по-уверени в победата със смъртта на този тиранин", заяви друг говорител на Хамас, Сами Абу Зури, чието движение проповядва унищожаване на еврейската държава, предаде Ройтерс.

Палестинците в бежанския лагер Аин ал Хилуа в южен Ливан празнуваха с изстрели във въздуха смъртта на бившия израелски премиер, предаде ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още по темата: Ариел Шарон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
14
 
9
 
! Отговори
хх преди 10 години
Ужасния комунистически преход създаде едно младо поколение,с което няма как да се гордеем.Прости, ***, злобни и безкрайно елементарни. Няма как да си интелигентен , ако не четеш. А ако четеш, примерлно история ще ти стане ясно, че и европейските държави никога не са имали проблеми с евреите, а всички беди са идвали само и единствено от мюсулманите. Докато в Палестина е имало държави на кръстоносците,конфликтите са били там, не в Европа.Сега е същото, но предния пост на цивилизацията е Израел.
83
3
 
5
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
До Зинаида ЗлатановаG-jo Златанова, nauchete se ot Sharon ! ne se raboti za partii ! Raboti se za darjavata na balgarite. Pazete krasivata zemia na Balgaria za balgarite ! Dnes borbata s terorizma ne stava s pregovori. sabrania i saveshtania. Razgovaria se s hora, s darjavnici, a ne s teroristi. Terorista ne razbira ot dumi. Toi razbira edinstveno ezika na orajieto.Koito ne poznava tozi ezik ima goliam problem.
82
2
 
5
 
! Отговори
Debora преди 10 години
До Зинаида ЗлатановаG-jo Zlatanova, a znaete li che Sharon sazdade partiata Likud i ia napusna, s dumite "Partia koiato postavia sebe si pred darjavata za men ne e dostoina za grajdanite na stranata"Sharon postavi darjavata pred partiata, zashtoto partia koiato ne sluji na naroda i darjavata tia e vredna.Do koga v Balgaria shte se zanimavate s partii, shte harcete darjavni pari za skandalite si zabravili che v osnovata stoi balgarina i negovata zemia ? DO KOGA ? Svrshihte go tozi narod !!!
81
2
 
9
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
По ирония на съдбата българските евреи бяха спасени в България,а сега *** като Михаел Бар-Зоар(с български произход) величае терористичните ви подвизи представяйки ви като "герои".И Злодей N1-Тамир Пардо-директора на Мосад-пак български евреин.Хванах ви "Кикитата",но познайте сега вие,кой написа тези коментари,а *** от Мосад (питанка) И кой създаде "благодатния православен огън" в Йерусалим(p)
80
4
 
9
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
.Затова мерзавецо Тамир Пърдо и вие ***,по-добре да се кротните,та може би се оправят нещата.Относно посещения от типа:'Сарафово"-нежелателни,както и Натаняху да обикаля като зелена муха *** по света да зове за войни.Този мейл ще изпратя и до там,където трябва.
79
3
 
11
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Така се опитахте да направите и в новата история,въвличайkи и великите сили да избиват за вас нарочените жертви.Постигате го чрез всевъзможните си сатанински номера,като приоритет ви са терористичните актове.Длъжен съм да ви предупредя долнопробна ***,че този и какъвто и да е злонамерен план за продължаване на мръсотиите ви не са желателни от никого.Всеизвестно е и от къде произхождат идеологиите като мощен военно-политически instrument,като ще дам за пример "ционизма",които нарочи и настрои на самоизтребление,дори под формата на "студена война"-капитализъм срещу комунизъм.И пак това бе дело
78
4
 
12
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Вие долнопробна терористична *** от Мосад,нека ви кажа следното;Изследвах подробно историята,като съпоставих с Божието Слово случилото и слуchващото разбрах,че: хора като вас превзеха света чрез измамi,войни,икономически зависимостти и религиозна Хитрост-на първо място.Втората световна бе предизвикана от *** като вас,плащайки обаче тежката цена-целия еврейски народ и светът.Сумарно преките жертви и последици на войната(тогава) освен икономическите измерения е живота на дестки милиона невинни и въвлечени жертви.Така се опитахте да направите и в новата история,въвличайkи и великите сили да
77
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние може да плюем евреите,но ги спасихме преди 80 години,въпреки че са помагали на османците 1877-78 и не бихме им посегнали физически,а те ни се отплащат,като се опитват всячески да ни заробят с финансовите си пирамиди и подпомагат геноцида над българите днес.Това означава само едно,че се държим по-достойно и от "богоизбраните".Четете повече и мислите още повече!Не вярвайте на лицемери.Също не взимайте пример от недостойни,дори и да са богати.За мъртвите или добро или нищо.Има кой да ги съди...
76
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Зинаида ЗлатановаГоспожо Златанова,нека да си кажем истината.Тероризмът се създава най-вече от службите.Не обвинявам конкретни служби,защото повечето,ако не и всички са в кюпа.Аз съм против какъвто и да е тероризъм,включително и ислямския,който също е факт,и в основата на който също стоят службите(техните).Обикновено най-големите антитерористи за пред хората,се оказват най-големите терористи.Не сме толкова прости,че да не зацепваме.Стига с тези басни.Иначе Бог да го прости покойника.
75
3
 
11
 
! Отговори
няма новини? преди 10 години
Над 30 000 имигранти протестират в ТелАвив днес,но ""ИЗРАЕЛ" казва,че вече имало достатъчно и те заплашвали"еврейския характер"на държавата-Yahoo news(,както още през 2010 и ...1948.)Възмутително,къде са мултикултуристите,антирасистите и антинационалистите да осъдят такива изказвания!Haaretz"Netanyahu:Illegal African Immigrants -a threat to Israel's Jewish Character,ИЛИ ТОВА САМО ЗА ЕВРОПА,НЕ"ИЗРАЕЛ"
74
2
 
8
 
! Отговори
ционистки режим преди 10 години
Mondoweiss"Ariel Sharon ,whose political career was unhindered by civilian massacres ,dies at 85.-Ариел Шарон,чиято политическа кариера не бе спъвана от клането на цивилни,умира на 85.Повече не е необходимо.Други военопрестъпления с по-скорошна дата.Ционисткият режим обявява решение за строеж на 14000 жилищни единици в окупирания Източен Йерусалим и окупирания Западен бряг.Tne NewAmerican"Israel Unveils Plan for New Homes...
73
13
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ариел Шарон - от смел "войн" до Престъпник! Незнам какъв беше този смел "войн" - но че Престъпника беше голям това е истина !
72
0
 
2
 
! Отговори
shnur преди 10 години
там,където всички ще отидем,ще ни питат ли какви сме били?или всичко свършва тук.бориш се за живота на живите,на тези,които ще се родят.гледах един филм с Ричард Гиър,-Хачико,каква вярност и любов
71
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Зинаида ЗлатановаЧе има ли по големи терористи от еврейте?!Кой, кого е окупирал и подложил на геноцид?!
70
25
 
13
 
! Отговори
Вечна му памет! преди 10 години
Какъв голям държавник ни напусна! Това е един от тримата най-велики евреи в историята: Карл Маркс, Алберт Айнщайн и Ариел Шарон. Можем да го сравним само с Франклин Рузвелт, генерал де Гол и Джон Кенеди.Съжалявам за неговата преждевременна смърт.
69
10
 
11
 
! Отговори
shnur преди 10 години
това което знам аз е,че след Втората световна война се създаде Израел, защото загубиха милиони и като компенсация за това.мисля,че е на територията на Палестина,с помощта на Америка.знам,че се е борил за народа си,те винаги са били обградени от врагове.да бяха и нашите политици така отдадени на Родината
68
18
 
3
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
До варненец Дойдохме си на думата, ще делим България на варненска, софийска и...кърджалийска май... Това е играта на путинските агенти.
67
13
 
18
 
! Отговори
варненец преди 10 години
Смятай , дори "националната" телевизия *** 1 започна стази новина в 20 часа ! Боко Тиквата е продал цялата държава на ционистите ! Само Варна стои като остров на православието- то затова е и цялата медийна кампания срещу нея де !
66
18
 
12
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
Абе Шарон се е родил от родители евреи и самият той е бил патриот евреин, ами вие, дето сте родени от българи и мечтаете да сте руснаци, не сте ли за трепане?
65
6
 
8
 
! Отговори
Темерут преди 10 години
А, бе чак за бесене не е бил... като гледам господ си го е наказал с тоя инсулт, даже два инсулта... за какво да бесят жив труп?