Ариел Шарон - от смел войн и държавник до престъпник

Реакции след кончината на бившия израелски премиер
Обновена: 12 яну 2014 10:36 | 11 яну 2014 18:15, Александър Попов
140
Ариел Шарон - от смел войн и държавник до престъпник
Снимка: Reuters

На 85-годишна възраст днес почина бившият премиер на Израел Ариел Шарон. След новината редица лидери коментираха неговата кончина, пише БТА.

"Научих с тъга за кончината на бившия израелски премиер Ариел Шарон, съобщи председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Шарон имаше водеща роля в съвременната история на Израел. В този скръбен момент отправям най-дълбоки съболезнования на неговото семейство и на правителството и хората на Израел,
добавя Ромпой.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц написа в Twitter, че поднася съболезнованията си на близките на покойника. Шулц определя Шарон като генерал, борец и водач, който, не без противоречия, е оставил следа върху целия Близък изток.

Ариел Шарон изигра ключова роля в защитата на Израел след основаването на държавата и споменът за него ще остане завинаги в сърцето на нацията, заяви премиерът Бенямин Нетаняху.

"На първо място той бе смел войн, велик военен лидер, един от най-великите главнокомандуващи на Израелските отбранителни сили (ИОС)", заяви Нетаняху.

"Моят приятел Арик Шарон днес загуби последната си битка. Той бе смел войн и дързък ръководител, който обичаше страната си и когото страната обичаше", заяви в комюнике президентът Шимон Перес.

Премиерът на България Пламен Орешарски отбелязва, че моментът е тежък за израелския народ.

"Ариел Шарон беше сред най-ярките фигури, отдали живота си за каузата на изграждането на Израел, такъв, какъвто е днес. Радетел за стабилност и сигурност за израелските граждани, Ариел Шарон остави в политическата история на Израел ярка следа", изтъкна Орешарски.

Президентът на САЩ Барак Обама изказа съболезнованията си на израелския народ и на семейството на починалия бивш премиер Ариел Шарон, когото описа като "лидер, посветил живота си на Държавата Израел".

"Ние потвърждаваме нашия твърд ангажимент към сигурността на Израел и нашата привързаност към трайното приятелство между нашите две страни и нашите два народа", заяви Обама в кратко комюнике.

Палестинските лидери реагираха по различен начин. Те нарекоха бившия израелски премиер "престъпник" и изразиха съжаление, че не е бил изправен пред международния съд.

Още по темата

"Шарон беше престъпник, отговорен за убийството на Арафат и ние се надявахме, че той ще бъде изправен пред Международния наказателен съд като военопрестъпник", заяви един от лидерите на Фатах, Джибрил Рабуб.

Ислямисткото движение Хамас, на власт в ивицата Газа, окачестви като "исторически момент" смъртта на "този престъпник с изцапани с палестинска кръв ръце".

"Шарон е престъпник, той беше един от онези, които причиниха бедствия на палестинския народ", заяви говорителят на Хамас Салах ел Бардауил, цитиран от ДПА.

"Ние се молим на Аллах, Шарон и всички ционистки лидери, които извършиха кланета срещу нашия народ, да идат в ада", добави говорителят. По думите му когато палестинците си спомнят за Шарон, "те ще си спомнят само за болка, кръв, изтезания, гонения и престъпления".

"Ние станахме по-уверени в победата със смъртта на този тиранин", заяви друг говорител на Хамас, Сами Абу Зури, чието движение проповядва унищожаване на еврейската държава, предаде Ройтерс.

Палестинците в бежанския лагер Аин ал Хилуа в южен Ливан празнуваха с изстрели във въздуха смъртта на бившия израелски премиер, предаде ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още по темата: Ариел Шарон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дано почива в мир. Направил е много за народа си, и затова арабелите толкова ги беше страх от него и го мразеха. Навремето и България е имала смели войни и политици с гръбнак, които са можели да се опълчат срещу великите сили и да водят независима политика, дано пак да има такива.
63
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
велик човек....ако бе останал жив интифадата да е приключила....
62
5
 
11
 
! Отговори
Одисей 1 за 68 преди 10 години
Имали са много за какво да си отмъщават християнските милиции в Шабра и Шатила не само за клането в Дамур на палестинците , но все пак израелската армия е администрирала лагерите и региона и е било недопустимо да им позволят такова нещо , но са го направили може би защото им е бил отнет шанса да установят траен мир в регуиона след атентата срещу Ливанския президент християнин с който са водили преговри и почти са били на финала .
61
5
 
11
 
! Отговори
Клането в Дамур преди 10 години
След превземането на града, хората на Арафат убили двадесет пленени милиционера, а неуспялото да избяга гражданско население било строено до стената и разстреляно с картечници. Неизвестно количество жени били изнасилени, деца и бебета разстреляни от упор, а телата им разчленени. В течение на 15 години, Арафат и ООП потопили Ливан в насилие и зверства, грабежи и убийства. От 1,2 милиона християни (по данни от 1970г.), повече от 40 000 били убити, 100 000 ранени, 5 000 останали инвалиди.
60
0
 
0
 
! Отговори
Odisej 1 преди 10 години
До Tihomir1488Родители от испански произход
59
0
 
1
 
! Отговори
Do 42 преди 10 години
До Анонимен ; Е как защо, за да му вземат парите. Тази подръжка да не е евтина
58
4
 
2
 
! Отговори
Tihomir1488 преди 10 години
До Odisej 1Понякога си интересен , така че напиши веднага Кастро каква народност е ???????
57
2
 
9
 
! Отговори
Odisej 1 преди 10 години
Кубинския лидер Фидел Кастро запитва сирийския президент Хафез Асад, защо не остави Ливан да живее своя живот, при което получава следния отговор: Ние направихме грешка, като позволихме създаването на еврейска държава. Никога няма да повторим тази грешка, като позволим създаването на християнска държава в сърцето на арабския континент.
56
4
 
7
 
! Отговори
Tihomir1488 преди 10 години
Тоя Орешарски откакто си тури в края на годината еврейския калпак , много взе да разбира от еврейски страдания . Тежък ще е момента когато национализират федералния резерв на съветските щати . Интересно какво ще каже когато по същия начин на кома съобщят за Велев ?
55
0
 
9
 
! Отговори
Odisej 1 преди 10 години
Do 59 май в грешка си ти На 9 януари 1976г коалиция от 16 000 терористи, съставена от Сайка(Sai'qa) просирийска групировка, "Фатах"(ООП), мюсюлмански ливански милиции Ал Murabitun, наемници от Сирия, Йордания, Либия, Иран, Пакистан, Афганистан и дори японски терористи, обучаващи се в Ливан, обграждат християнския град. Командир на групировката е Zuheir-Mouhsein, по-късно известен като "Касапинът от Damour", ликвидиран от "Мосад" на 15 юли 1979 г. в Кан, в Южна Франция.
54
7
 
14
 
! Отговори
ТУРЧИН преди 10 години
ПОРЕДНИЯ ТЕРОРИСТ. ГОСПОД ЩЕ ГО НАКАЖЕ.
53
5
 
16
 
! Отговори
има грешка преди 10 години
Ционизма никога не била в сьюз с хритиянството то си има свои собствени цели визирам и Ливанското клане Разделяй и владей Това е цяло изкуство.
52
10
 
19
 
! Отговори
МАНГО ФАКУЛТЕТСКИ преди 10 години
ТОЗИ ПРЕСТЪПНИК ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ ОБЕСЕН, а не да бъде оставен да почине. Но нали е евреин, за тях правосъдието не се отнася.
51
4
 
7
 
! Отговори
милум преди 10 години
Най последната му изцепка беше в стената на плача Векове том не е била арена на политически амбиции , той обяви нажежи и стана причина за втората интифада Явно Бог му се расьрди и го дьржа в плен толкова време Погледнете само рьцете как са вьв крьв Сьпоставката сьс други еврейски лидери хуманисти е подигравка сьс тях БОГ си знае кого да обича и да приеме герой с невина крьв не се става както сьс ,,шахидите'' те са просто убийци на Божие творение.зе окол
50
9
 
6
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Ne razbiram kakvo imate protiv Izrael ?Koga Balgaria shte vkara v zatvora svoia prezident...? Izrael veche go napravi. Sina na Sharon beshe depotat i go vkaraha 9 meseca zad reshetkite za korupcia.Koga tova shte stane v Balgaria ? Samo togava kogato balgarite zapochnat da se uchat ot evreite i razberat che zakona e edin za prezident i metach na toaletni.Sega e vash red da shtrakate minusi i da iadete slama i gorcilka, vmesto vkusnite plodove na jivota.Bog e dal prekrasen podarak - jivota
49
3
 
5
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
52 искаш да кажеш , че оставя ХРИСТИЯНСКИТЕ МИЛИЦИИ да отмъстят в Шабра и Шатила за атентата срещу Президента на Ливан ХРИСТИЯНИН , взривен от сирийските сили за сигурност , които са били на страната на палестинците в гражданската война в Ливан . и не само за него но и за клането отпреди няколко години което спретват палестинците избивайки цяло село в Ливан , защо мълчиш за това, ти християнин ли си , в тази война евреи и християни са били съюзници. Иначе никой не е очквал тази жестокост в л
48
6
 
9
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Християни били,евреи били,мюслюмани били...Мислите ли че този е вярвал в бог...богът е за глупците...
47
7
 
21
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 10 години
Тази вечер ще черпя с уиски и телешка пастърма!Вижте му очите на този рептил!Надявам се, че докато е лежал 8 години, е усещал как всяка негова клетка умира!Аре, наздраве!
46
7
 
8
 
! Отговори
Милум преди 10 години
Бог забавя но не забравя. Обичам Израел ,обичам и нормалните евреи. Шарон враг на народа си болен от амбициите си той се правеше на религиозен но убиваше жени и деца. Сьпротивата позната кото терор има голямо сьдействие и той Как може ще запитате ,ами просто кьдето свьршва правото почва анархията Не наказаните кланета и вризяване на цели села кьща по кьща положени бомби надьхал и оставил друздите да колят в Шабра и Шатила необмислената атака и загуба на свои воиници 40 на брой Най последната му
45
10
 
5
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Не знаех,че в България има толкова много евреи и почитащи евреите роби...Навсякъде пише как е избивал хора, навсякъде някой коментира, как видиш ли и у нас ще стане като в Израел,щото имаме много бежанци...Успокойте се: ние тука не сме евреи: българите никой не ги мрази...(осверн,може би, македонците...)