Война между Япония и Китай?

Изглежда невероятно, но японският премиер има известни притеснения
26 яну 2014 08:13,
165
Война между Япония и Китай?
Японският премиер Шиндзо Абе. Снимка: БТА

В последните седмици светът е свидетел на доста напрегната война на думи между Пекин и Токио. Териториални спорове, увеличаване на военните бюджети и провокативна визита на японския премиер в храма „Ясукуни", който е посветен на душите на войниците, загинали в името на Япония и императора.

В редица азиатски региони, най-вече Китай, храмът се възприема като символ на японския милитаризъм.

На този фон дори и анализаторите, които категорично отхвърлят възможността за ескалиране на спора, отговарят с „Най-вероятно не…” на въпроса за евентуален въоръжен конфликт, пише сп. „TIME”.

От изданието изтъкват, че безспорно втората и третата икономики в света имат прекалено много за губене при започване на война или дори военно противопоставяне в по-малък мащаб.

Със сигурност големите сили и най-вече Съединените щати ще направят всичко по силите си, за да не допуснат подобна развръзка. Със сигурност две модерни страни не биха позволили историческите вражди да надделеят и да доведат до война помежду им. Или…

На Световния икономически форум в Давос японският премиер Шиндзо Абе предупреди, че нещо съвсем неочаквано може да налее масло в огъня. „Може да възникне някакъв внезапен конфликт или спор, дори по невнимание”, многозначително заяви Абе.

Премиерът не влезе в детайли, но в друг контекст изтъкна, че тази година се отбелязва 1 век от началото на Първата световна война. А както историята ни припомня този кървав конфликт се разпалва от неочаквано събитие – Сараевският атентат, при който сръбски терорист убива австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд.

Самият Абе дори не се опита да поеме по пътя към намаляване на напрежението между двата азиатски гиганта. „За съжаление нямаме ясна пътна карта за намиране на компромис”, посочи премиерът.

Японският лидер дори загатна, че вече се оглежда за съюзници. Абе не каза директно, че ще иска помощ от Съединените щати при нужда, но изтъкна, че вече търси по-близки военни връзки с Вашингтон. Подобно изказване определено води до размисъл.

Но премиерът не спира дотук, като дори изследва последствията от евентуална ескалация. „Китай има най-много за губене, ако се стигна до война. Такъв конфликт ще нанесе сериозни щети по китайската икономика, а именно тя е това, което крепи режима”, смята Абе. Той обаче не уточни какви биха били последствията за неговата страна.

И едва ли би искал да разбере… Целият свят се надява да не му се налага да разбира.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СлавяниХахах ти наистина ме разсмя с това за Монголия :))) армията и е с численост под 10хил.:)))Пич цялото население на Монголия е 3 млн., за каква 400 хил. армия говориш ? :))))
108
2
 
1
 
! Отговори
Samo minavam преди 10 години
Хако ичио,Императоре.
107
4
 
5
 
! Отговори
историк преди 10 години
Слaвянски етнос не съществувa в изворите, никъде в средновековен документ нямa тaкъв етноним!
106
2
 
6
 
! Отговори
Местан от Мастанли преди 10 години
Безспорно наблюдават се големи количества напрежение в източното полукълбо и единствения разумен изход е Меееееестене в западното полукълбо... казано с две думи местене на кълбетата. Местим ли братя?
105
9
 
5
 
! Отговори
Славяни преди 10 години
До Боримечката Северна Корея е силна но още по силна е Монголия това е силата на която Руснаците залагат още от 21г когато става соц държава и е най верния съветски и руски съюзник до днес. Монголците имат армия 400хил при мобилизация стига 1 милн. Армията е въоръжена с автомат Калашников , в Ядрените оръжия има огромен арсенал ядрени далекобойни ракети и по ядрени глави е на 3 място в Азия след Русия и Китай. В ПВО е с Ракети С 300. А ВВС имат само Миг 23 и 29
104
5
 
3
 
! Отговори
Кирил преди 10 години
До TRAKIECОтдавна не бях чел такъв примитив! Няма такава раса, няма жив такъв език! Чети бе, момче, ограмоти се! И пиши на славянската писменост - АЗЪ, БУКИ , ВЕДИ, ГЛАГОЛЪ, ДОБРО, ЕСТЬ...Тъпотата ме отвращава! И какво е това "казах"? Hough? *** неславянаболгарская!
103
7
 
11
 
! Отговори
боримечката преди 10 години
на някои от форумните анализатори по-долу, които считат, че северна корея изобщо е някакъв фактор, бих искал да им разясня, че севернокорейската "военна мощ" спрямо япония е нещо като черешовото топче в сравнение с османската артилерия. япония на всичкото отгоре се намира извън обсега на севернокорейските ракети, така че "мощните оръжия" на династията ким най-много да цопнат в морето. :D останалото са шменти-капели, като например гордата вест за полет на пхенянски космонавт до слънцето.
102
4
 
6
 
! Отговори
NIPPON преди 10 години
HA ,HA SEVERNA KOREA...BLA,BLA,1MIL ARMIA SRE6TU 10MIL. NAJ TEHNOLOGICHNATA NAZIA.KITAY NIKOGA NE E BIL JAPAN NYAMA I DA GI BIE.SAMO V KOMUNISTI4ESKITE VI PROSTI MOZUCI.
101
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
те джапанците с Ким ако ги удари едва ли ще се справят та камо ли с могъщия Китай
100
11
 
14
 
! Отговори
SS преди 10 години
аз пък си мисля, че не е серизоно да се мисли за война между Китай и Япония.Тъй като китайцитв си имат други, по-практични задачи, просто ще пуснат Северна Корея да свърши набързо работата...
99
11
 
3
 
! Отговори
TRAKIEC преди 10 години
do 115:GRESHISH....... VOINATA 6TE E MEJDU TRAKIISKATA I SLAVQNSKATA PRIMITIVNA RASA......... I TUKA NIE 6TE SLOJIM KRAQ NA SLAVQNSKITE NEDORUZEMENIQ VEDNAJ ZAVINAGI!!!!! KAZAH!!!! DA JIVEE TRAKIISKATA RASA I VSICHKI NEINI PREDSTAVITELI!!!!!
98
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Единствените простаци са калинчоците!
97
7
 
3
 
! Отговори
xxl преди 10 години
До аз съм българчеВсички ли куманоиди сте толкова прости???
96
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е единствената нация, която продължава да избива китовете за да ги яде, а се оправдават, че правели научни изследвания. Да бе, правят в ресторантите научни изследвания, глупости на търкалета!За калинчоците ще вметна, че китовете са най- древните РАЗУМНИ същества на нашата планета, интелигентността им надминава човешката в пъти!
95
4
 
18
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Имаме конфликти в Близкия Изток и в Източна Европа, действия, които са директна провокация към Русия и съюзниците й. Освен това имаме предпоставки за конфликт между втората и третата икономики в света, които са в Азия, което пък ще подпали 3-та световна война и от всичко описано печели само една икономика, която има нужда от война за да спаси своята собствена. Кой ли мъти водата...
94
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лошо ще е за човечеството две древни култури да се самоунищожават.Кефят ме японците,те не приемат поражението и предпочитат сигурна смърт пред това да се опозорят!Ако всичко се свеждаше до бройките Китай и Индия щяха да владеят света!Колкото двата народа,никой няма да изкара ядрения си арсенал.
93
10
 
2
 
! Отговори
Славянин преди 10 години
До Обективен не само славянските но и далекоизточните социалистически армии побеждават. Дадох ти пример с Монголската народна армия размазала заедно с Руснаците на парчета японците в втората световна . А японците и до днес си спомнят монголската победа. 2 млн японци срещу 1 млн и 500 хил монголци и 200 хил руснаци през 38 г при Халхин Гол. Монголците обградили японците с артилерия и тия вдигнали пушките . А според монгол. доклад от 1988г 3 ядрени ракети изтреляни от монголска батарея в Улан Батор може да срине цял американски щат
92
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Японците са военолюбив народ обичащ да яде китове и ще плащат с лихвите за това! Да живее великият китайски народ! Да живе Джеки Чан!
91
5
 
8
 
! Отговори
don преди 10 години
Точно САЩ направиха Китай най голямата икономика в противовес на Япония.Но това не означава най голямата военна сила в света.
90
4
 
17
 
! Отговори
ss преди 10 години
американците им треперят гащите от япония.и има защо.много лесно забравихте кой направи китай най голямата икономика в света.а именно сащ.англия,западна европа.до преди 20 години още намираха японски воиници в джунглите които мислели ,че 2 световна не е приключила.тъй ,че не отписвайте япония с лека ръка.