ЕС готов да предостави 20 млрд. евро на Украйна

И Брюксел, и Москва ще изчакат съставянето на правителство в Киев
Обновена: 24 фев 2014 13:59 | 24 фев 2014 09:15, Елка Василева
224
ЕС готов да предостави 20 млрд. евро на Украйна
Снимка: Reuters

Европейският съюз е готов да предостави на новото правителство на Украйна 20 милиарда евро за провеждане на реформи. Това съобщи председателят на комисията по външни работи в Европарламента Елмар Брок, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„По мое убеждение след сформирането на новото правителство на Украйна ЕС ще може незабавно да предостави 20 милиарда евро подкрепа, за да спаси страната от фалит“, каза Брок.

Той отбеляза, че помощта на ЕС ще бъде насочена към „създаване на най-добри икономически условия за бъдещето на страната“ и „подготовка за подписването на споразумение за асоцииране с ЕС“.

Още по темата

Брок изрази надежда, че в скоро време Украйна ще има нов кабинет, който ще проведе нужните реформи.

„Ние ще подкрепим това правителство. Хората не бива да се страхуват, че ще се случи фалит и Украйна ще остане без подкрепа“, каза той.

В края на миналата седмица Русия отложи втория транш от договорения с Виктор Янукович заем за Украйна. Москва ще вземе решение за отпускане на финансова помощ, след като в Киев бъде съставено ново правителство.

Официална делегация на Европейския парламент начело с Елмар Брок посети през уикенда Киев, където обсъди с украински депутати оказването на помощ на страната за излизането й от кризата.

Председателят на Върховната рада Олександър Турчинов заяви вчера, че икономическата ситуация в Украйна е катастрофална. Той каза, че в хазната няма пари.

И ЕС, и Украйна обвързаха отпускането на финансова помощ за страната със съставянето на новото правителство. Преговорите за сформирането му в Киев вече текат, като Турчинов определи срок до 25 февруари за сформиране на ново мнозинство в парламента и на нов кабинет.

Междувременно изпълняващият функциите на вътрешен министър Арсен Аваков и парламентарният представител по контрола върху Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко направиха кратко работно посещение в Симферопол, столицата на Крим, предаде ИТАР-ТАСС.

"Украйна се връща в руслото на мирния диалог. Много е важно никого да не провокираме. Ситуацията е такава, че сега е важно да не се повтори сцена на противопоставяне, подобна на киевската. Мисля, че ще успеем да успокоим всичко с мирен диалог", заяви Аваков.

Първото посещение на новото ръководство на силовите структури в регионите беше в автономната република Крим, където вчера участници в митинг в Севастопол стихийно преизбраха кмета и поискаха да се присъединят към Русия.

Ръководителите на девет областни администрации от западната и централна част на Украйна подадоха оставка. Без ръководство останаха Лвовска, Тернополска, Волинска, Николаевска, Ивано-Франковска, Кировоградска, Житомирска, Полтавска и Виницка област.

Заявленията на бившите губернатори са публикувани на сайтовете на областните администрации. Като мотив за оставката най-често се посочва сложната политическа ситуация, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
4
 
2
 
! Отговори
ама че народ преди 10 години
До българинСам си цъкаш + а ? :) Аз поне съм учил до толкова, че да намирам замесител на обидните думи и да не ги ползвам. Ти можеш ли да се похвалиш със същото ?Дай размазването да го направим реално. Само кажи, че си съгласен и веднага ти давам адрес и описание, та да си направим спаринг.
168
5
 
3
 
! Отговори
българин преди 10 години
До ама че народ:Нервна криза ли? Че аз, като навирам в дирника им муцуни като твоята се разведрявам. Явно си "учило история" в СССР. Жал ми е за тебе, но пак ще те размажа, щам само гъкнеш да бълваш глупости.
167
8
 
4
 
! Отговори
българин преди 10 години
До ама че народ:Ти си било и извънредно тъпо бе, същество. Какви доказателства да ти давам, че Русия технологично е далече зад Запада? Все едно да ти доказвам, че земята е кръгла. За какъв "силен водач" бръщолевиш? Кого да води, пияните бляди ли? Ти да не ползваш руска дрога? Не аз, ти сам се рисуваш като *** - опериран си от мислене.
166
4
 
2
 
! Отговори
ама че народ преди 10 години
До българинВнимавай да не си докараш нервна криза. Пази си здравето и остави политиката на хора които са учили поне история.
165
15
 
2
 
! Отговори
българин преди 10 години
ДО ВСИЧИК МРЪСНИ ЧЕРВЕНИ *** тук във форума и извън него:Вижда се вече, че Путин ГУБИ УКРАЙНА! Както СССР загуби студената война. Че ЕС не е цвете за мирисане - вярно е. Но, от Русия за Украйна ПО-ЛОШО НЯМА. ЗА БЪЛГАРИЯ - СЪЩО. ЩЕ ***, ***, ВОНЯЩА ЧЕРВЕНА ***. Вас хубаво ви церяха бандеровците, а в България - проф. Цанков и Андрея Ляпчев. Още по-хубаво - Пиночет. Не знам, Украйна дали ще успее да се оправи, но ВИЕ, ПУТИНЦИТЕ, ЕДНОВРЕМЕННО СЕ ОСРАХТЕ И В УКРАЙНА И В СОЧИ. Голям кеф.
164
1
 
2
 
! Отговори
ама че народ преди 10 години
До българинАко не дадеш доказателства за твърденията си, не аз ще съм мършата. Генералните ти изказвания са просто думи на идеологически полит-анализатори тип тате така ме учи, защото дядо са го разтреляли за кражби и убийства. Точно 1990 година ако Русия беше поведена от силен водач, твоите технологии нито щяхме да ги видим, нито да ги чуем. Аа ти така си говориш, просто от злоба.
163
5
 
0
 
! Отговори
българин преди 10 години
До ама че народ:Всеки народ си има *** като тебе... А руската политика, от Петър I насам ВИНАГИ е била имперска. При Сталин и наследилите го пияни катили - ултраимперска, комунистическа - канибалска. Добре, че Западът ги превъзхождаше технологично, та затова НЕ МОЖАХА (не че не искаха) да се разширят. А не че са "спазвали обещание". КОМУНИСТЪТ НЕ ЗНАЕ, КАКВО Е ТОВА ЧЕСТ И ОБЕЩАНИЕ.
162
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сценария вече е подготвен, свалят правителството и видиш парите ги нямало. Сега ще има заем, новата власт ще се окаже, че не се справя добре и ще подаде оставка, следва нов заем и нещата ще зациклят до ниво Гърция. Честито на печелившите.
161
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До АнонименСтига глупости, бе! Много по-малка Гърция получи МНОГО повече като заеми! Въпросът е, че Гърция Е в състояние да ги изплаща! Така, че - не сумата е проблема - проблема е в неефективната икономика, която иначе много бързо би могла да изплати тези пари! Та само за Белене се говореше за минимум 6 милиарда евро! Само шест пъти по-малко - а България е седем пъти по-малка от Украйна!
160
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Европa дa не е русиътa, дa обещaвa кредит, a после дa мънкa, че нaмaлa пaри зa дaвaне! ЕС обещa 20 муилиaрдa евро, което е нaд 30 милиaрдa долaрa и новaтa влaст в Укрaйнa ще ги получи! Дaно укрaинците сa нaучили урокa от нaшенския преход и проведaт нaистинa лустрaция зa руските aгенти!
159
1
 
4
 
! Отговори
Йово преди 10 години
Нали ЕС казаха преди няколко месеца, че не могат да отпуснат повече от Е 200-300 мил. а сега 20 милр. могло значи. Само да не се окаже, че ЕС обещава и после не изпълнява или отпуснатите им 20 мил. ще са с голяма лихва(подобно на няколко такива заема с България навремето). ЩЕ ВИДИМ но е ясно едно украинците ще са следващите берачи, миячи и детегледачки в ЕС.
158
0
 
9
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 10 години
Тук един анонимен сорос-тут разправя, че сме получили повече отколкото сме дали на ЕС?!?!Като си толкова запознат ще ни кажеш ли колко са прехвърлили западните компании с представителства в България към компаниите майки, като хонорари за съвети за управление?Тези 20 милиарда са обещани, но ще ги получат срещу разпродажбата на безценица на всичко държавно на определени компании.Нищо добро не ги чака украинците.
157
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
E ЧЧЧЧЧЧЧЧЧЧЧЧЧЧЧЧЕСТИТО НА ПРОЕВРОПЕЦИТЕ ОЩЕ ШЕСТИМА ИМИГРАНТИ ЗА БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ГИ ПРИЕМЕ ИНАЧЕ ЩЕ Я СЪДИ ЕВРОПА ЧЕ НЕ ИМ СПАЗВА ПРАВАТА МОЖЕ ДА СЕ НАЛОЖИ ДА БЯГАМЕ В РУСИЯ ТАМ ПОНЕ СА ОТ ТЯХНИТЕ РЕПУБЛИКИ
156
1
 
13
 
! Отговори
ама че народ преди 10 години
До АЙДЕ СТИГА ...БЕ,...Руската имперска политика ... политиката на Русия след 1990 трудно би могла да се определи като имперска. Още след втората световна война, Сталин обеща да не развива СССР западно от Германия и политиката на съюза удържа това обещание.Факт е, че след 1990 и падането на Берлиската стена, НАТО започна завлдяване на източните теритотии. Проследете схемата по която се действа. Войната в Югославия го потвърждава.Руска имперкса политика ?!? Не мисля.
155
0
 
7
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До ОК! Е ти в тоя сайт ,няма и да чуеш за такива работи. Тука само се споменава Киев и майдановци. За другите,нито думичка,камо ли статия. Отново се прилага хубав модераторски филтър
154
2
 
3
 
! Отговори
10 ПЪТИ ПОВЕЧЕ! преди 10 години
КОЙ Е ПО-ДАШЕН!!!!!ЕС ИЛИ РУСИЯ??????????????????????????????
153
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗА ДА ИЗЛЕЗНЕМ ОТ ТИНЯТА ТРЯБВА ДА ГИ ПОСЛЕДВАМЕ,АКО НИЕ НЕ СИ ПОМОГНЕ НЯМА КОЙ
152
12
 
4
 
! Отговори
АЙДЕ СТИГА ...БЕ,... преди 10 години
КОМУНИЗМА УМРЯ СКОРОПОСТИЖНО...!!!СЕГА ВЕЧЕ РУСКАТА ИМПЕРСКА ПОЛИТИКА РАЗЧИТА НА ПРАВОСЛАВИЕТО /...НА КОЕТО БУТАХА ЦЪРКВИТЕ В РУСИЯ/....И НА СЛАВЯНСТВОТО /от което избиха 22000човека в Полша в Катинската гора/!!!!*** РУСКА ***.....ДА ВИ ЦЕЛУВАТ *** ,КОМУНИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ!!!НИЕ ---НИКОГА!!!!
151
3
 
17
 
! Отговори
ОК! преди 10 години
Южна и източна Украйна само като чуят за бандеровците, вадят оръжието. Ало, журналистите, стига възхвалявахте радикалите в Киев и Лвов. Бандеровците ще ги размажат в другата част на Украйна. Украйна няма да успеят да я прилапат цялата. А без Крим и източните райони е ненужна на Гейропата.
150
3
 
19
 
! Отговори
ама че народ преди 10 години
Ми те и нас нас обещаха, ама първо СС-23 трябваше да нарежем, 99% от продукцията си трябваще да затрием, 100% от държавните имоти трябва да се приватизиране, барем ако стане нещо да няма държава, само частни феодали. Армията махнахме за тия милярди, сменихме си здравеопаването о образователната система заради тия милярди ... и какво получихме ? Спа центрове (частни), магистрали (Аз ги направих), сметки неотговарящи на средните доходи ...Тия пари са виртуални ей!!!