ЕС готов да предостави 20 млрд. евро на Украйна

И Брюксел, и Москва ще изчакат съставянето на правителство в Киев
Обновена: 24 фев 2014 13:59 | 24 фев 2014 09:15, Елка Василева
224
ЕС готов да предостави 20 млрд. евро на Украйна
Снимка: Reuters

Европейският съюз е готов да предостави на новото правителство на Украйна 20 милиарда евро за провеждане на реформи. Това съобщи председателят на комисията по външни работи в Европарламента Елмар Брок, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„По мое убеждение след сформирането на новото правителство на Украйна ЕС ще може незабавно да предостави 20 милиарда евро подкрепа, за да спаси страната от фалит“, каза Брок.

Той отбеляза, че помощта на ЕС ще бъде насочена към „създаване на най-добри икономически условия за бъдещето на страната“ и „подготовка за подписването на споразумение за асоцииране с ЕС“.

Още по темата

Брок изрази надежда, че в скоро време Украйна ще има нов кабинет, който ще проведе нужните реформи.

„Ние ще подкрепим това правителство. Хората не бива да се страхуват, че ще се случи фалит и Украйна ще остане без подкрепа“, каза той.

В края на миналата седмица Русия отложи втория транш от договорения с Виктор Янукович заем за Украйна. Москва ще вземе решение за отпускане на финансова помощ, след като в Киев бъде съставено ново правителство.

Официална делегация на Европейския парламент начело с Елмар Брок посети през уикенда Киев, където обсъди с украински депутати оказването на помощ на страната за излизането й от кризата.

Председателят на Върховната рада Олександър Турчинов заяви вчера, че икономическата ситуация в Украйна е катастрофална. Той каза, че в хазната няма пари.

И ЕС, и Украйна обвързаха отпускането на финансова помощ за страната със съставянето на новото правителство. Преговорите за сформирането му в Киев вече текат, като Турчинов определи срок до 25 февруари за сформиране на ново мнозинство в парламента и на нов кабинет.

Междувременно изпълняващият функциите на вътрешен министър Арсен Аваков и парламентарният представител по контрола върху Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко направиха кратко работно посещение в Симферопол, столицата на Крим, предаде ИТАР-ТАСС.

"Украйна се връща в руслото на мирния диалог. Много е важно никого да не провокираме. Ситуацията е такава, че сега е важно да не се повтори сцена на противопоставяне, подобна на киевската. Мисля, че ще успеем да успокоим всичко с мирен диалог", заяви Аваков.

Първото посещение на новото ръководство на силовите структури в регионите беше в автономната република Крим, където вчера участници в митинг в Севастопол стихийно преизбраха кмета и поискаха да се присъединят към Русия.

Ръководителите на девет областни администрации от западната и централна част на Украйна подадоха оставка. Без ръководство останаха Лвовска, Тернополска, Волинска, Николаевска, Ивано-Франковска, Кировоградска, Житомирска, Полтавска и Виницка област.

Заявленията на бившите губернатори са публикувани на сайтовете на областните администрации. Като мотив за оставката най-често се посочва сложната политическа ситуация, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
5
 
! Отговори
Dublin преди 10 години
Vтрябва да не купуваме западняшки боклуце вяв лъскави хартийки, а да купуваме нашето си. Поне храната....po princip si prav, no samo v slucai, ce imas DURZAVA, slediasta za spazvaneto na standartite na hranite...exc.Kogato sum v BG s tuga na surceto predpocitam vnosnata hrana/kato cialo-ima i izkliucenia/poradi fakta, ce nashite ...se iztarikatiha i v goliamata si cast proizvezdat ne BOKLUCI, a napravo OTROVA...Niama BDS, niama KONTROL...,niama DURZAVA...ostanala e edna teritoria...
148
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всичко е ясно нали и в БГ протестите се финансират от *** братя и САЩ. И целта е ясна за да не се развиваме самостоятелно да нямаме собствена индустрия, а само да купуваме и да живеем на кредит. Ето вижте статистика най-много молове на глава от населението в ЕС ние сме начело. И всички протежета на протестите се поддържат от западния свят защото знаят че после като ги назначат ще са зависими от тях нали ще им перат парите в ЕС а като не им вършат работа протежетата ще им вземат парите
147
1
 
14
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До ЕВРОПА ЗНАЕ: Също знае,че без Крим и източната си част Украйна е безполезна. Ако не влязат като цяла държава както са сега,ще видят тия 20млрд. през крив макарон. Сега им обещават много хубави неща,както наште политици,ама после ще се окаже съвсем друго
146
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Смятайте какви природни богатства има там, за да предлагат западняците 20 млрд. Тези пари после трябва да се умножат поне по 10 като печалба за да им излезе сметката.. Следователно западните компании ще трябва да вземат на концесии природните богатства на Украйна най-малко за 20 г. :) Честита демокрация украинци :) (макар и леко дирижирана) Ние го знаем сценария, вие скоро ще го разберете и ще ви стане тясна родината ;)
145
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
защо чак сега дават пари а да бяха ги дали заедно с договора за присъединяване значи и ес има вина като тази на янукович или има нещо което убягва
144
0
 
14
 
! Отговори
Гост преди 10 години
Каквото и да пишат, с какви ли глупости да ни заливат, войната в Украйна е битка на клановете. Никой не го е грижа за обикновенния човечец. Така си е било още преди новата ера, така ще си е до края на света. Народа е едно стадо, фон, тълпа и брашнен чувал за изтръскване. Справедливост - само на онзи свят.
143
0
 
5
 
! Отговори
робите ИМ преди 10 години
палатки,рояли,,,мамата си джаса ,а ;))))Добре че полицията се сдържа,че сега щеше да се чудим кКВО Е СТАНАЛО,,Amа май се задействаха пак,РБ втърдява тона и .....почва революция в БъГъ,,ама Украйна ще глътне бая пара,та малко н9и се отлага...рИволюцията..само с бежанци ни заливат..заради Западните войни в азия....баси пак ние ядем хурката,,,
142
20
 
1
 
! Отговори
ОТ ГРУЗИЯ КАЗВАТ: преди 10 години
ТОВА Е КРАЯТ ---НА РУСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ИМПЕРИЯ!!!КОМАЙ СА ПРАВИ ....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
141
0
 
23
 
! Отговори
кмет,истамбул преди 10 години
Вижте, в Украйна беше свалено едно правителство. Министър-председателят подаде оставка. Там беше изиграна едно към едно същата игра, която се разиграва и в Турция. Не зная дали обърнахте внимание на подробностите. Точно едно към едно както и у нас фигурата на неподвижно стоящия човек като форма на протест. У нас бяха разпънати палаткови лагери в парковете; там също опънаха палатки. У нас свирещ на пиано протестиращ; там отново протестиращ пианист. По целя свят се намесват неолибералите, които ръководят чрез парите си Америка, както и еврейското лоби, което държи в ръцете се световн
140
11
 
3
 
! Отговори
ЕВРОПА ЗНАЕ: преди 10 години
...ЧЕ СЛЕД ТЕЗИ СЪБИТИЯ--УКРАЙНА ЩЕ БЪДЕ НАЙ-СИГУРНИЯ ЗАЩИТНИК НА ЕС!!ЧЛЕНСТВОТО Й --ЩЕ БЪДЕ ПОДПИСАНО С КРЪВТА НА ЗАГИНАЛИТЕ НА БАРИКАДИТЕ!!
139
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И НА НАС ПРЕДОСТАВИХА ХИЛЯДИ ТАЛИБАНЧЕТА
138
0
 
0
 
! Отговори
брейй3 преди 10 години
пфффффффф,не мога да копирам....прочетет в фокус,и си правете изводибрейй3
137
0
 
0
 
! Отговори
брейй2 преди 10 години
Кметът на Анкара Мелих Гьокчек оприличи ставащото в Украйна със запазваща се напрегната вътрешнополитическа ситуация в Турция. (Сегашният кмет на турската столица е избран с листата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и е кандидат за пореден кметски мандат на местните избори на 30 март бел. на Фокус). По информация на Центъра за координация на предизборната кампания на ПСР Мелих Гьокчек е провел среща с индустриалци и бизнесмени в Анкара и е потвърдил подкрепата с
136
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Истината е,че западняците и Сащ никога няма да допуснат страни като България и Украйна да бъдат конкурентноспособни на пазара.Те не искат да бъдем равни,а да бъдем консуматори на техните стоки и изпълнители на техните повели.Накараха ни да си унижощим оръжията и армията,при положение че те се превъоръжават всяка година,имат и атомно оръжие.Съсипаха селското стопанство,взеха ЕРП-тата,въгледобив,рудодобив,златодобив,дори и водата.Затвориха ни АЕЦ-а и всички предприятия,които произвеждаха нещо.
135
0
 
1
 
! Отговори
бреййй преди 10 години
Кметът на Анкара Мелих Гьокчек оприличи ставащото в Украйна със запазваща се напрегната вътрешнополитическа ситуация в Турция. (Сегашният кмет на турската столица е избран с листата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и е кандидат за пореден кметски мандат на местните избори на 30 март бел. на Фокус). По информация на Центъра за координация на предизборната кампания на ПСР Мелих Гьокчек е провел среща с индустриалци и бизнесмени в Анкара и е потвърдил подкрепата си за тяхната дейност. В изказването си градоначалникът се спира и актуалните международни и вътрешно
134
0
 
5
 
! Отговори
ХА,ХА,ХАААА преди 10 години
...ЗНАЧИ ФАЛИТА НА УКРАЙНА СЕ ОТЛАГА!!!!
133
0
 
19
 
! Отговори
дядо преди 10 години
ще си позволя да цитирам Хенри Форд:-Войната е еврейска жътва!
132
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лошото е ,че при нас нямаше преход ,пак си остана червената мафия и преди и сега пак са на власт.ЕДНИ И СЪЩИ В РАЗЛИЧНИ ПАРТИИ, ОМОТАЛИ СА СЕ КАТО СВИНСКИ ЧЕРВЕИ И ВЪВ ВЛАСТТА И СЪДЕБНАТА СИСТЕМА -ПРОДАЖНИЦИ СА ВСИЧКИТЕ
131
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПАК ЛЪЖАТ ТЕЗИ ...МНОГО СА ЗАГРИЖЕНИ ЗА АВАНТАТА КОЯТО ЩЕ ПАДНЕ ОТ УКРАЙНА..
130
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 150вие се мaхaйте, ние ОСТAВAМЕ! който искa дa зaмимaвa в рaшa, повечето нaрод ще искa с Европa, товa и бсп- то го знaе, хaтaкaтa също, вие нa беленския референдум се видяхте колко сте! a силово не пAлучaетсЯ вече, НAТО Е ТУКA AГЕНЧЕТA НA ПУТЯТA. знaм, че вие кофти, бегaйте при крепостните, тaм ще ви е хОрОЧо. без вaс ще се опрaвиме зa еднa годинa!