6 часа преговори Лавров - Кери, Русия и САЩ с различия за Украйна

Путин: Референдумът в Крим съответства на правото
Обновена: 14 мар 2014 21:44 | 14 мар 2014 18:46, Веселина Йорданова
201
6 часа преговори Лавров - Кери, Русия и САЩ с различия за Украйна
Сергей Лавров и Джон Кери. Снимка: Ройтерс

Референдумът, който се организира в неделя в Крим, съответства на международното право и Устава на ООН, заяви днес руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, предаде Франс прес.

Бан Ки-мун и Путин са обсъдили "ситуацията в Украйна,  включително с оглед на предстоящия на 16 март референдум за определяне на статута на Република Крим", съобщи прессслужбата на Кремъл, цитирана от ИТАР-ТАСС. Двамата се договорили да продължат контактите си.

Още по темата
Междувременно президентът на САЩ Барак Обама заяви днес, че все още се надява на дипломатическо решение на украинската криза, предаде Ройтерс. По време на среща с ирландския премиер Енда Кени в Овалния кабинет той повтори пред журналисти, че ще има последствия, ако Русия откаже да отхлаби хватката си върху Крим.

След среща, посветена на положението в Украйна между американския държавен секретар Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров и 6-часови преговори в Лондон, стана ясно, че Русия и САЩ продължават да са на различно мнение за ситуацията в Украйна.

Кери каза, че САЩ и международната общност няма да признаят резултата от референдума в Крим, съобщи Ройтерс. "Ние смятаме, че референдумът противоречи на конституцията на Украйна, той нарушава законите и е нелегитимен", подчерта държавният секретар, цитиран от Ройтерс. Ако Крим гласува за отцепване, както се очаква, САЩ и ЕС смятат да наложат още в понеделник санкции на висши руски служители и бизнесмени, смятани за виновни за ескалацията на кризата и за действия срещу новото украинско правителство, добавя АП.

Кери каза, че е изложил в преговорите днес няколко идеи как да се зачита суверенитета на Украйна, като се вземат под внимание и руските тежнения. Той поискал също така Русия да обясни какво означава разполагането и придвижването на войски край Украйна. Според него ратифицирането от руския парламент на резултата от референдума би означавало задкулисно анексиране на Крим.

Лавров обаче даде да се разбере, че президентът Путин няма да вземе никакво решение преди референдума в неделя. Той потвърди, че Русия "ще признае резултатите от вота в Крим и добави, че въвеждането на санкции ще навреди на отношенията на Москва със западните партньори.

Сергей Лавров каза, че на Москва не й е необходима международна структура за обсъждане на отношенията й с Украйна. Лавров каза още, че Русия няма и не може да има никакви планове за нахлуване в Югоизточна Украйна.

Крим може да бъде приет в състава на Руската федерация като субект на федерацията още следващата седмица, заяви на пресконференция в Симферопол днес кримският премиер Сергей Аксьонов.

Запитан колко време ще отнеме процесът на влизане на Крим в Руската федерация, ако жителите го подкрепят в неделя, той отговори, че това ще отнеме максимум година, предаде Франс прес. "Що се отнася до приемането на нормативния акт, това ще се случи следващата седмица", заяви Аксьонов, предаде ИТАР-ТАСС.

"Мисля, че срокът на преходния процес ще бъде най-много до една година. Няма да имаме независимост, но аз смятам, че Крим трябва да влезе в Русия като субект на федерацията. Срокът на преходния период ще бъде около година, след което вече ще можем да се възползваме изцяло от всички процеси и изгоди на членството в Руската федерация", добави той.

Сепаратисткият проруски премиер призова и другите региони с рускоезично население в Източна Украйна да организират референдуми за присъединяване към Русия, предаде Франс прес. По думите му "новите власти в Киев са узурпирали властта и сега задушават изтока". 

Аксьонов прогнозира, че в референдума ще участват над 80 на сто от гражданите на Крим, имащи право на глас. Той изрази увереност,  че мнозинството ще гласува "за". Властите обаче не възнамеряват да преследват никого от поддържащите другото мнение, подчерта премиерът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много неуютно е за живущите до империята !...всичкте дъжави наоколо са й яли попарата.
131
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Велките инквизитори, пардон инвеститори се извиняват защо не инвестират в Булгарстан. "Кихаме, пърдиме, ще издадем четата...Ще ни *** казаците!"
130
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Темата на разговорите от американска страна е била "Каква е разликата между ***, нимфоманка и блондинка?". От руска страна са отговорили "Няма разлика между демокрадите..Ще им осигурим светло комунистическо бъдеще! Майдан, после Магадан" .
129
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименТой не е американец е еврей- Юда
128
3
 
17
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
До към 143 Абсолютно съм съгласен. Особено с такива ла*ненца като Вигенин и Плевнелиев. Вярно е че на Запад нещата са мноого по-добре,но като всеки се изнася,тука няма кой да остане,че да оправи положението. Е ,като няма,от ЕС са ни измислили решение,вкарват сирииици и всякакви други емигранти и току виж ни подарили на Турция. До 143:Сериозно ли републиканците са ръкопляскали на Путин?????????????????????????????????? Ако е истина,направо изби рибата
127
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
6 часа преговори Лавров - Кери, Русия и САЩ с различия за Украйна.. На края се изказа другарят Чапаев, Петка и Ана картечарката.. Всички се съгласиха...Матросите от "Аврора" също, макар и с разногласия...
126
7
 
28
 
! Отговори
към 143 преди 10 години
Никога! Според демографските прогнози България скоро ще се пренесе в отвъдното. Напълно заслужено , защото още не сме разбрали какво се случва с нас тъпо племе сме, безнадежно тъпо! За пари хукнаха да чистят *** и сменя памперси из цяла Европа ;мият им чинии,сервират им храната; оправят им леглата- вместо да си оправят тука държавата и да водят достоен живот.Роба от робство Русия извади днес да слугува на цяла Европа и с извинение да *** на главата на брата, като подкрепя враговете му!
125
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя ли хамериканец с конска физиономия ще определя бъдещето на човечеството? Да се маха или ще го махнат завинаги.
124
5
 
25
 
! Отговори
в отговор на 119 преди 10 години
...и да се върнем на КримПутин е представител на многополярния модел. Не е случайно, че американски републиканци го боготворят. Има видео за Крим и реакция на реп. конгресмени и сенатори. До един му ръкопляскат. Джулияни като малко дете се рaдва, че Путин е преметнал Обама за Kрим. Та Украина си е добре с по-големия брат и Путин. Въпросът е: нас кога ще ни спасят?
123
1
 
22
 
! Отговори
в отговор на 119 преди 10 години
част 5 последнаВ Cирия, Либия, Египет, Украйна неолибералите залагат на ислямисти и фашисти. Целта им ясна-развал на държава! В сирия обаче християнаката армия и Асад не им позволиха. Пък Путиновата администрация се задейства. Неолибералите загубиха Сирия и Египет в полза на републиканците и Израел. Борците за Многополярен модел със суверенна държава засега удържат победа. БГ информационно и политически се намира в еднополярен модел на неолибералите
122
2
 
19
 
! Отговори
в отговор на 119 преди 10 години
4 част Имено затова преди 1997, когато Виденов реши да цака МВФ и банкерите, ни устройха фалит. След 1997 СДС пое неолиберален курс. Тоест продаваме! Не строим индустрия!Не създаваме работни места. Метрополията е Вашингтон. Толкоз. Но в 2014 имаме социалдемократическа столетница, която е антилиберална и сам ще се досетиш, кой даде пари на Гоце да цепи БСП, за да се нароят леви неолиберални партии, както имаме един куп десни неолиберални партиики
121
1
 
9
 
! Отговори
Рошко преди 10 години
До 125 ЕСА в комунистически Китай, защо инвистират уважаемий?А ние сме членове на ЕС.
120
2
 
6
 
! Отговори
в отговор на 119 преди 10 години
3 част Неолибералите смятат, че техен враг е социалдемокрацията, национализма и консерватизма.Защото социалдемократите защитават правата на работниц и имат инструментариум като Профсъюзи, стачки да накарат някои Мултак да не закрива работни места. Националистите биват мразени, защото защита даден етнос и правото този етнос да живее по собствени правила.Консерваторите биват мразени, защото се борят за бизнес - могат да станат независими спрямо банки, а оттам да не се съгласяват
119
2
 
6
 
! Отговори
в отговор на 119 преди 10 години
2 част Когато Горби подари соц-лагера на САЩ и ЕС, тези неолиберали бяха правещата върхушка. Като превзеха нашите ресурси набраха още повече сили и започнаха да изпълняват техната си програма за индивидуализация на масите, като дават предимства на малцинствени групи да властват над мнозинството.Републиканците в САЩ са на обратни позиции и се борят да съхранят суверинитета както на САЩ, така и на техните васали. ->>>следва ->>>
118
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо не пишете че сащ вече прибраха златния резерв на украйна, изнесоха го със самолети!Дадоха 5 милиарда за революция, а прибраха 20. 400% печалба !
117
12
 
4
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
"Референдумът, който се организира в неделя в Крим, съответства на международното право и Устава на ООН, заяви днес руският президент Владимир Путин ..."След като го е казал Подполковника, означава че изявлението се е превърнало в АКСИОМА- закон, канон ....и т.н(нещо ВЯРНО, което изобщо не подлежи на съмнение или доказване)
116
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Финиспециално за БЕЛАРУС гледай това отдели 15мин. но много добре ГЛЕДАЙ и не пиши глупости.youtube/watch?v=yUpQs5j6lNwтака живет в Беларуското село
115
2
 
17
 
! Отговори
в отговор на 119 преди 10 години
Съвсем приятелски ще ти поясна няколко неща, които са ти убегнали и затова не разбираш в каква ситуация ни вкараха от ЕС и САЩ. 1 част Що знаеш за неолиберлизма или неоконсерватизма?И 2те течения се стремят да унищожат национална държава,тоест да няма суверинитет на дадена територия с даден етнос. Каква е целта?Целта е мултаци да имат безплатен и неограничен достъп до информация и ресурси от всякакъв вид. Обама, междувпрочем, е куклата на неолиберални и неоконсервативни сили
114
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Kрим - Демокрация в действие .
113
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Даже и на снимката имат различия, езикът на жестовете понякога е достатъчен.