6 часа преговори Лавров - Кери, Русия и САЩ с различия за Украйна

Путин: Референдумът в Крим съответства на правото
Обновена: 14 мар 2014 21:44 | 14 мар 2014 18:46, Веселина Йорданова
201
6 часа преговори Лавров - Кери, Русия и САЩ с различия за Украйна
Сергей Лавров и Джон Кери. Снимка: Ройтерс

Референдумът, който се организира в неделя в Крим, съответства на международното право и Устава на ООН, заяви днес руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, предаде Франс прес.

Бан Ки-мун и Путин са обсъдили "ситуацията в Украйна,  включително с оглед на предстоящия на 16 март референдум за определяне на статута на Република Крим", съобщи прессслужбата на Кремъл, цитирана от ИТАР-ТАСС. Двамата се договорили да продължат контактите си.

Още по темата
Междувременно президентът на САЩ Барак Обама заяви днес, че все още се надява на дипломатическо решение на украинската криза, предаде Ройтерс. По време на среща с ирландския премиер Енда Кени в Овалния кабинет той повтори пред журналисти, че ще има последствия, ако Русия откаже да отхлаби хватката си върху Крим.

След среща, посветена на положението в Украйна между американския държавен секретар Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров и 6-часови преговори в Лондон, стана ясно, че Русия и САЩ продължават да са на различно мнение за ситуацията в Украйна.

Кери каза, че САЩ и международната общност няма да признаят резултата от референдума в Крим, съобщи Ройтерс. "Ние смятаме, че референдумът противоречи на конституцията на Украйна, той нарушава законите и е нелегитимен", подчерта държавният секретар, цитиран от Ройтерс. Ако Крим гласува за отцепване, както се очаква, САЩ и ЕС смятат да наложат още в понеделник санкции на висши руски служители и бизнесмени, смятани за виновни за ескалацията на кризата и за действия срещу новото украинско правителство, добавя АП.

Кери каза, че е изложил в преговорите днес няколко идеи как да се зачита суверенитета на Украйна, като се вземат под внимание и руските тежнения. Той поискал също така Русия да обясни какво означава разполагането и придвижването на войски край Украйна. Според него ратифицирането от руския парламент на резултата от референдума би означавало задкулисно анексиране на Крим.

Лавров обаче даде да се разбере, че президентът Путин няма да вземе никакво решение преди референдума в неделя. Той потвърди, че Русия "ще признае резултатите от вота в Крим и добави, че въвеждането на санкции ще навреди на отношенията на Москва със западните партньори.

Сергей Лавров каза, че на Москва не й е необходима международна структура за обсъждане на отношенията й с Украйна. Лавров каза още, че Русия няма и не може да има никакви планове за нахлуване в Югоизточна Украйна.

Крим може да бъде приет в състава на Руската федерация като субект на федерацията още следващата седмица, заяви на пресконференция в Симферопол днес кримският премиер Сергей Аксьонов.

Запитан колко време ще отнеме процесът на влизане на Крим в Руската федерация, ако жителите го подкрепят в неделя, той отговори, че това ще отнеме максимум година, предаде Франс прес. "Що се отнася до приемането на нормативния акт, това ще се случи следващата седмица", заяви Аксьонов, предаде ИТАР-ТАСС.

"Мисля, че срокът на преходния процес ще бъде най-много до една година. Няма да имаме независимост, но аз смятам, че Крим трябва да влезе в Русия като субект на федерацията. Срокът на преходния период ще бъде около година, след което вече ще можем да се възползваме изцяло от всички процеси и изгоди на членството в Руската федерация", добави той.

Сепаратисткият проруски премиер призова и другите региони с рускоезично население в Източна Украйна да организират референдуми за присъединяване към Русия, предаде Франс прес. По думите му "новите власти в Киев са узурпирали властта и сега задушават изтока". 

Аксьонов прогнозира, че в референдума ще участват над 80 на сто от гражданите на Крим, имащи право на глас. Той изрази увереност,  че мнозинството ще гласува "за". Властите обаче не възнамеряват да преследват никого от поддържащите другото мнение, подчерта премиерът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
2
 
! Отговори
NERONN преди 10 години
DE JA VU -ISTORIATA SE POVTARIA TOVA E VSE EDNO GLEDAME SRESHTATA NA RIBENTROP-*** PREDI 2 TA SVETOVNA VOINA DA PO4NE. RYSIA I USA SE PODELIAT SVETA PRED O4ITE NA VSI4KI I NIKOI NE SMEE DA IM SE OPUL4I .DREME MI NA DEDOVIA NO ZA KVO E TZO CELIAT TOZI MASKARAD. AMERIKA DURJI NARKOTICITE NA AFGANISTAN I PETROLA NA BLIZKIAT IZTOK KADETO GRANICATA S RSYKITE INTERESI E SIRIA, NO RYSIA SE ZASILA KUM EVROPA S TAZI POSRANA YKRAINA KOITO USA FINANSIRAXA BEZREDICTE ,A REPETICIATA BESHE V BG AMA NE
111
1
 
18
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
До ЕС 124 Ахахахах,с такива управляващи като Джордж Майкъл фенбоя Яценук,Кличко и газовата принцеса Тимошенко,така ще вържат и цъфнат,направо не ми се вярва. Нали знаеш,прости политици-слаба и бедна държава.Ей България ти е като пример.
110
6
 
6
 
! Отговори
ЕС преди 10 години
Кой е луд да инвестира в държава управлявана от ченгета,комунисти и Догановци......нали ви казах,така ви се пада
109
10
 
6
 
! Отговори
ЕС преди 10 години
Украйна да се раздели на изток и запад....Един ден изтока ще иска обединение със запада за по добър живот....позната история
108
1
 
18
 
! Отговори
ЕС преди 10 години
Има една поговорка банална но вярна...Глас народен глас божий....*** народ,бедна държава
107
1
 
6
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
Така е ,няма как да се разберат. От ЕС в жаждата си за ресурси са станали много алчни. В крайна сметка най-доброто решение да се разцепи Украйна и да се спре с това напрежение. Вече нещата са стигнали прекалено надълбоко,прекалено много стари вражди са се отворили. Просто така не може да продължава
106
4
 
1
 
! Отговори
ЕС преди 10 години
Добавям и Агент Гоце за 10 години президент който се е изказвал не малко против ЕС...Есто го резултата,най бедни......Кой мислиш че ви доведе голия Цар....Енергиената Мафия и Руските олигарси....така ви се пада
105
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До написалата пасквила: Веселина ЙордановаЗабравихте да добавите и текста: Профашисткия проЕС-ки премиер Майданчук Педунчук остана и днес на гости при кръвния му брат и брат по цвят Черничук. Двамата лизаха общо рани и се вайкаха, как за пореден път ги е оправил РусЧук.
104
5
 
3
 
! Отговори
ЕС преди 10 години
до 117....90 година БСП печели изборите с повече от 50%...Тогава ЕС ни каза че изпуснахме влака за Европа,непомниш ли? Ето че сега се оказаха прави,все пак избирателия избра за 7 път БСП,да неговорим за местните избори,където БСП управлява,районите са най бедни,примери искаш ли? Какво е виновен ЕС че Мафията контрулира населението и населението си ги избира като техни спасители.....нали ти казах,така ти се пада
103
3
 
9
 
! Отговори
в отговор на 114 преди 10 години
Ами не съм съгласен, че винаги гледаме към Русия. Просто само Русия ни спасява. Гледай лихвите на немксите, австрийските и американските банки в БГ. Същите банки в техните страни раздават кредити на занулени лихви, а у нас за производство раздават от 18%. Как да им повярвам, че ме имат за равен, като ме правят роб заради това, че искам да работя за себе си?
102
2
 
13
 
! Отговори
в отговор на 108 преди 10 години
На колко си години, та не си спомняш *американската* кръгла маса от 1990, които начертаха пътя по който ще вървим. Директно ЕС не ни е накарало да избираме Дпс или Бсп. Но индиректно точно те източиха предприятията и прехвърлиха ресусри за своите икономики. ЕС и САЩ ни назначиха елит и олигарси! Те приеха и приемат старите комунисти като равни на тях аристократи. Порочната практика започва от меките столове на Овалния офис. Под тяхна егида финансовия безпредел и сега цъфти в БГ.
101
2
 
7
 
! Отговори
до 77, Дидо преди 10 години
Днес гледах в Крим има стотици журналисти и наблюдатели от цял свят.И на тях ли ще им турят пищова отзад да пишат в понеделник?
100
0
 
5
 
! Отговори
т преди 10 години
абе хора ква демокрация кви 5 лева. Залозите съвсем другаде. работи плаштаиси данаците гледаи телевизя докато разни хораси редат новите правила
99
4
 
9
 
! Отговори
kaloian преди 10 години
ma4kai 4ufutskata zgan vladimire balgarsia narod e s teb
98
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българина винаги е гледал на изток към Европа и за това си остана беден,нещастен и изчезващ,нали ви казах,така ви се пада...незнам защо сте недоолни,така сте си го направили
97
3
 
2
 
! Отговори
X преди 10 години
Но да чуем какво е ЕС по думите на виден политик.,как ЕС наподобява комунизъм(кибуцизъм).youtube/watch?v=3RjUJy7kDOM
96
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Няма нищо странно в това съжителство", каза председателят на фондация "Сийдър" Линдзи Солтцгивър. "Аз не знам дали имат официален брак, но в много американски щати еднополовите бракове са законни", каза Линдзи. Младата дама е американка, но от години живее и работи в Кюстендил, където пристига като доброволка от Корпуса на мира. "Блиц"
95
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ в България Браян Далтън предизвика усмивки и весели споглеждания сред присъстващите на първата копка на нов социален център в Кюстендил, след като доведе съпруга си мъж, пише в. "Струма".Далтън и екзотичният красавец Анандарупа Сананасвачи са двойка повече от 20 години. По време на обръщението си Браян Далтън официално благодари, че е бил поканен в Кюстендил със съпруга си. "Няма нищо странно в това съжителство", каза председателят на фондация "Сийдър" Линдзи Солтцгивър. "Аз не знам дали имат официален брак, но в много американски щати едно
94
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин, дръж така!!
93
6
 
4
 
! Отговори
Ес преди 10 години
до одговор 100......Ес ли си избра за 7 път БСП и ДПС? ЕС ли си избра Гоце за 10 години? ЕС ли ти направи масовата приватизация? Ес ли наряза заводите за скрап?ЕС ли назначи Пеевски в ДАНС? ЕС ли разпределя порцийте във власта от Доган?ЕС ли е виновен че няма осъден политик?ЕС ли пусна Алексей Петров и Маргините от затвора с чисти досиета? ЕС ли доведе голия Цар или Мафията? Ако така си мислиш значи си го заслужаваш