Четири сценария за развитие на украинската криза

Руски вестници за евентуалните западни санкции
Обновена: 14 мар 2014 09:42 | 14 мар 2014 09:36, Елка Василева
79
Четири сценария за развитие на украинската криза
Снимка: Reuters

За санкциите, които смятат да наложат на Русия САЩ и ЕС във връзка с украинската криза, пише руският "Комерсант". Конкретните мерки ще зависят от развоя на събитията в Крим и Украйна, пише вестникът и предлага четири версии.

Първият и най-малко вероятен вариант е предстоящият в неделя кримски референдум за присъединяване към Русия да бъде отложен, а Русия да приеме условията на САЩ и ЕС. Тогава наложените вече санкции срещу Москва ще бъдат вдигнати, смятат повечето западни дипломати, цитирани от "Комерсант".

Според втория вариант, наричан на Запад условно "абхазки", Крим ще гласува за присъединяване към Русия, а Москва само ще признае независимостта му. Това ще е доста силен дразнител в отношенията между Запада и Русия, но санкциите на САЩ и ЕС ще са ограничени. Замразените насоки в сътрудничеството няма да бъдат
възстановени, западните лидери няма да пристигнат за среща на Г-8 в Сочи, ще има също визови и финансови санкции срещу руски официални лица.

Още по темата

Най-вероятно е обаче Крим да влезе в състава на Русия, констатират западните събеседници на всекидневника. "Щом едно животно изглежда като патка, ходи като патка и кряка като патка, трябва да е патка", образно обяснява един от тях.

Тогава визовите санкции и замразяването на активи ще обхванат според "Комерсант" далеч повече руски представители: някои депутати от Думата и Съвета на федерацията, високопоставени членове на президентската администрация, топмениджъри в държавни корпорации и близки до Кремъл едри бизнесмени. Военното сътрудничество ще бъде спряно изцяло, може да се свият оръжейните доставки, Русия да бъде изключена от Г-8, а САЩ и ЕС да бойкотират редица международни прояви в Русия.

Неколцина западни дипломати споменават и четвърта възможност: в Русия да влязат не само Крим, но и други части от Украйна. В такъв случай Вашингтон може да наложи на Москва твърде сурови санкции по модела на тези срещу Иран или Мианмар, за да я изолира максимално. Брюксел обаче не би могъл да го стори веднага заради високата зависимост на ЕС от руската икономика.

По данни на "Ведомости" в случай на сурови западни икономически санкции руското правителство ще брани стопанството и бизнеса с оперативни и дългосрочни мерки. Оперативните ще включват финансова подкрепа за бизнеса и банките. Според бившия финансов министър Алексей Кудрин западните банки вече закриват кредитни линии за руския корпоративен сектор. Ако ескалира конфликтът, може да последват ограничения за операциите на руски банки в чужда валута на световния пазар, предупреждава той.

"Безизходни ситуации обаче няма. Ще се обединим всички - цялото население. Нищо страшно няма да се случи, ще станем по-силни. Това е шанс да решим структурните си проблеми, да подобрим институциите, коренно да подобрим инвестиционния климат", добавя руският финансист.

Според изданието Москва смята да отвърне на евентуалните западни санкции, като засили търговските връзки с Китай и Югоизточна Азия. Икономическото преориентиране към Изтока е реалистично в дългосрочен план, но в близките години едва ли ще компенсира търговията със Запада, а енергийните доставки не може да се пренасочат бързо, твърди обаче икономистът Александър Морозов от финансовия холдинг HSBC.

Според "Известия", ако Сенатът на САЩ приеме закон за санкции срещу руски компании и официални лица, Държавната дума ще поиска в отговор руското външно министерство да забрани влизане в Русия на сенаторите, гласували за проекта.

В Москва се подготвя шествие в знак на протест срещу политиката на руските власти, припомня в. "Независимая газета", цитиран от Би Би Си. В насрочения за утре Марш на мира ще участват според вестника активисти и лидери на партиите "Яблоко", РПР-ПАРНАС, "Гражданска платформа" и други опозиционни структури. В Москва ще пристигнат представители на киевския Майдан, навярно и популярната украинска рок група "Океанът на Елза". Поканена е и бившата премиерка на Украйна Юлия Тимошенко. Градската управа е разрешила проява с участието на 50 000 души.

"Ситуацията е черно-бяла - отбелязва пред изданието Борис Немцов, съпредседател на РПР-ПАРНАС. - Руското общество е разделено: повечето подкрепят действията на Русия в Крим, а по-малката, опозиционна част е за независима Украйна."

"Мнозина са изпаднали в еуфория", коментира бившият депутат Генадий Гудков и я сравнява с ураджийски изявления на московски военачалници от времето на първата чеченска война и въоръжената намеса в Афганистан, когато загинаха множество руски войници.

"Трябва да покажем на властта, че далеч не всички са в еуфория, че има хора, резервирани към изпращането на войски и към войната изобщо. Днес явно прекаляваме с антиукраинските нагласи, антиукраинската пропаганда, зомбира се част от населението", казва опозиционерът.

По данни на социологическия център "Левада" 21 на сто от жителите на Русия биха подкрепили изпращането на войски в Крим. 83 процента обаче са разтревожени от възможността за въоръжен конфликт с Украйна. "Хората в Русия се объркаха окончателно", коментира "Независимая газета".

Политологът Константин Калачов изтъква професионализма на руската държавна пропаганда, успяваща "засега да сплотява мнозинството". Той приканва опозицията да общува с обикновените хора също като лидерите на украинския Майдан - тогава на утрешния митинг в Москва биха дошли според него поне 100 000 души.

И ако Кремъл планира да не се ограничи с Крим и подпомагането на рускоезичните, дори верните на властта слоеве в руското общество може да променят мнението си за събитията, заключава експертът.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
3
 
! Отговори
Rusia преди 10 години
Какви санкции от запада честно сега ще се види кон боб яде ли ?Bloomberg: Русия може да се оттегли от Федералния резерв на САЩ над $ 100,000,000,000И после какво правим ? USA ? Били пуснали нефт от резерва си ми нали този резерв ще свърши.Както се казваше рано или късно всички пак ще опрат до СССР !
51
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 10 години
До ДиДимакедония е БЪЛГАРИЯ
50
0
 
1
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До Ко НЕЗа ортодоксалните (силно набожните) евреи всички НЕЕВРЕИ са ***, и отношението към тях също може и трябва да бъде като към нехора. Прочети Талмуда - има го на български и в интернет.
49
0
 
0
 
! Отговори
MSC преди 10 години
До победител на злотоИ ако беше ЖИВ какво според теб щеше да направи?Това е риторичен въпрос.
48
1
 
9
 
! Отговори
историк преди 10 години
много *** народ има тука ....ти му казваш за 12 години какво е постигнал Путин в Русия той : народа не ядял ракети. Ами в САЩ като всеки 5 казаха по ТВ че е на купони за храна??? те какво ядат. САЮ в момента са в най голямата икономическа криза, докато Русия продължва с 4% ръст годишно. Знаеш ли за какво означава това за ена толкова огромна територия бе *** непоръбен. Бе бива ли да има такива патъри на тоз хубав свят бе. Плюйте и се ама това са фактите, ***....
47
11
 
1
 
! Отговори
xxx преди 10 години
от където минат братушките...и трева не никне !!!а между другото,защо си смятат военния бюджет в долари,да си го смята в рубли или олово,злато,в патрони ...както си искат...
46
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По време на избори, анекдот в Русия :"Другари! Който е за избирането на другаря Путин за поста президент, може да се отдръпне от стената, да свали ръцете си и да се обърне с лице към нас!"
45
7
 
1
 
! Отговори
до 50 преди 10 години
А народа ще яде ракети.....
44
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия е обновила по голямата част от оръжието си само за 12 години. около 75% от въоръжението е нацяло ново. Разходите за отбрана са 72 млрд долара срещу 40-50 млрд на САЩ. Русия има най големият адрен арсенал в света- 12,000 ядрени бойни глави !!!!!!!!Няма какво да говорим и колкото и минуси да лсагате ми е през дедовия, нещастни ***. Русяи е велика страна и таква и ще си остане на пук на западните. Само до 10-15 години ако продължва така ще стане сила номер 1
43
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 53 Русия разполага с най големите залежи на почти всички ценни минерали в света. Най големия производител на нефт и земен газ, най-много гори има там , 1/4 от питейната вода на света е там. Кого ше съборите бе лиглъовци западни и гейлордове. Русия се развива нормално от 2000 година когато Путин става президент за 1ви път. Изчакайте още 10 години и ще си говорим пак, нещастници. Ама гърливия запад много донре вижда на къде отиват нещата и провокира за да съсипе Русия, *** мръсни
42
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 53. Колега много мразя да пишат хора , които не са прочели една статия и статистика за Руската икономика и да плещят глупости. От 2000 година когато Путин става президент до сега нямаш си представа за какъв скок в положителен апсект има Русия. ПАментик да му направят е малко, ***. 98година е имало 390,000 имигранти напускащи русия 2012 са 30,000. Прави си сметка. По БВП е 6 икономика в света само за 10ина години , *** нещастен. от 6000 долара на година сега БВП е 12 000 !!!
41
11
 
2
 
! Отговори
ДиДи преди 10 години
До ЕДИН БЪЛГАРИН - 5 - Ами то, по твоята логика, Македония може да претендира за цяла България, щото там е люлката на Българската култура.
40
5
 
1
 
! Отговори
ДиДи преди 10 години
До емо - Може да си мислиш, че си нормален, защото си неграмотен. Всички *** от кварталите Столипиново, Шекера и Хаджиасан махала в Пловдив са много по-ненормални от теб, защото са по-грамотни.
39
8
 
3
 
! Отговори
ДиДи преди 10 години
До AZ - Кой е "Свободният Свят" ? - Този, който си преизбира едни и същи Свободни Царчета, защото няма други по-умни от тях? Този, който се крие зад хилядите милиционери, омоновци, спецназовци и т.н.т.? Този, който буквално ще остане без население, ако т.н. диктатори от ЕС и САЩ решат да го пуснат? Или този, в който шайки от лъжци, крадци и убийци са заграбили всичко създадено от хората и им плащат колкото да не умрат от глад?
38
6
 
2
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До Анонимен - 39 - "Китай и Русия за 5-10 години ще правят строг подбор на желаещите да членуват в Г-2 (Големите двама)" - Ти явно си малко момче и живееш в заблудата на съвременната Руска пропаганда. Китайците са жертва на Руските великодържавни амбиции и няма да изпуснат в никакъв случай да си върнат завзетия от Руснаците по същият Кримски сценарии Северен Китай. Даже по времето на Социализма СССР тогава и Китай се постреляха няколко месеца. Путин по-скоро може да се довери на Обама.
37
3
 
13
 
! Отговори
Реалититу БГ преди 10 години
Украинците дълго ще си бият главите в стената,която Русия ще издигне.Руснаците хранят вече 30 години фалиралата Украйна,какво чакат от ЕС? -Помощи хубава работа ама....Аи на ЕС ромите ще им се сторят като сестри бенедиктинки в сравнение с украинските бандюги
36
5
 
4
 
! Отговори
Ко НЕ преди 10 години
До смях;еврейската рилигия била античовешка?-от нея произлизат и християнството и ислямя
35
4
 
7
 
! Отговори
мархаба АСКЕР преди 10 години
До СЦЕНАРИЯ Е ЯСЕН: 31битка между католици РАЗБИРАЙ бендеровците и православието, както беше между ХЪРВАТИ и СЪРБИ
34
4
 
8
 
! Отговори
Смях преди 10 години
До СПАССъгласен съм че сред ЕВРЕИТЕ има и нормално мислещи....Но като цяло тяхната религия е античовешка...Според талмуда всички не-евреи са животни и трябва така да се отнасят към тях....Талмуда дори поощрява кражбите,измамите и убийствата на не-евреи !!!!! Те смятат че са "богоизбрани" и светът трябва да им се подчинява имам предвид тълкуванията на мъдреците от ЦИОН !!!! И дори равини който отхвърлят ЦИОНИСТКИТЕ възгледи получават пари от тях....
33
0
 
0
 
! Отговори
СПАС преди 10 години
Трябва да яде.............:)))))))))))))