6 часа преговори Лавров - Кери, Русия и САЩ с различия за Украйна

Путин: Референдумът в Крим съответства на правото
Обновена: 14 мар 2014 21:44 | 14 мар 2014 18:46, Веселина Йорданова
201
6 часа преговори Лавров - Кери, Русия и САЩ с различия за Украйна
Сергей Лавров и Джон Кери. Снимка: Ройтерс

Референдумът, който се организира в неделя в Крим, съответства на международното право и Устава на ООН, заяви днес руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, предаде Франс прес.

Бан Ки-мун и Путин са обсъдили "ситуацията в Украйна,  включително с оглед на предстоящия на 16 март референдум за определяне на статута на Република Крим", съобщи прессслужбата на Кремъл, цитирана от ИТАР-ТАСС. Двамата се договорили да продължат контактите си.

Още по темата
Междувременно президентът на САЩ Барак Обама заяви днес, че все още се надява на дипломатическо решение на украинската криза, предаде Ройтерс. По време на среща с ирландския премиер Енда Кени в Овалния кабинет той повтори пред журналисти, че ще има последствия, ако Русия откаже да отхлаби хватката си върху Крим.

След среща, посветена на положението в Украйна между американския държавен секретар Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров и 6-часови преговори в Лондон, стана ясно, че Русия и САЩ продължават да са на различно мнение за ситуацията в Украйна.

Кери каза, че САЩ и международната общност няма да признаят резултата от референдума в Крим, съобщи Ройтерс. "Ние смятаме, че референдумът противоречи на конституцията на Украйна, той нарушава законите и е нелегитимен", подчерта държавният секретар, цитиран от Ройтерс. Ако Крим гласува за отцепване, както се очаква, САЩ и ЕС смятат да наложат още в понеделник санкции на висши руски служители и бизнесмени, смятани за виновни за ескалацията на кризата и за действия срещу новото украинско правителство, добавя АП.

Кери каза, че е изложил в преговорите днес няколко идеи как да се зачита суверенитета на Украйна, като се вземат под внимание и руските тежнения. Той поискал също така Русия да обясни какво означава разполагането и придвижването на войски край Украйна. Според него ратифицирането от руския парламент на резултата от референдума би означавало задкулисно анексиране на Крим.

Лавров обаче даде да се разбере, че президентът Путин няма да вземе никакво решение преди референдума в неделя. Той потвърди, че Русия "ще признае резултатите от вота в Крим и добави, че въвеждането на санкции ще навреди на отношенията на Москва със западните партньори.

Сергей Лавров каза, че на Москва не й е необходима международна структура за обсъждане на отношенията й с Украйна. Лавров каза още, че Русия няма и не може да има никакви планове за нахлуване в Югоизточна Украйна.

Крим може да бъде приет в състава на Руската федерация като субект на федерацията още следващата седмица, заяви на пресконференция в Симферопол днес кримският премиер Сергей Аксьонов.

Запитан колко време ще отнеме процесът на влизане на Крим в Руската федерация, ако жителите го подкрепят в неделя, той отговори, че това ще отнеме максимум година, предаде Франс прес. "Що се отнася до приемането на нормативния акт, това ще се случи следващата седмица", заяви Аксьонов, предаде ИТАР-ТАСС.

"Мисля, че срокът на преходния процес ще бъде най-много до една година. Няма да имаме независимост, но аз смятам, че Крим трябва да влезе в Русия като субект на федерацията. Срокът на преходния период ще бъде около година, след което вече ще можем да се възползваме изцяло от всички процеси и изгоди на членството в Руската федерация", добави той.

Сепаратисткият проруски премиер призова и другите региони с рускоезично население в Източна Украйна да организират референдуми за присъединяване към Русия, предаде Франс прес. По думите му "новите власти в Киев са узурпирали властта и сега задушават изтока". 

Аксьонов прогнозира, че в референдума ще участват над 80 на сто от гражданите на Крим, имащи право на глас. Той изрази увереност,  че мнозинството ще гласува "за". Властите обаче не възнамеряват да преследват никого от поддържащите другото мнение, подчерта премиерът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
3
 
4
 
! Отговори
ЕС = СССР преди 10 години
До Истината е гаднаХората защитават истината ,която за теб е гадна защото искаш да виждаш хората разделени,мразещи се,изток,запад,а комунизъм е новата парола за антиционизъм,Русия не е комунистическа д-ва но най-голямата жертва на комунизма.ЕС е истинско СССР подчинен на тройки,комисари и бивши маоисти като Баросо.Както Русия бе поробена така сега е ЕС.
91
8
 
4
 
! Отговори
Боев преди 10 години
Този тип демокрация беше най-характерна за хитлер.*** се старае да не му отстъпва и ще свърши не по-малко позорно.
90
3
 
15
 
! Отговори
в отговор на 99 преди 10 години
Ами кажи на ЕС и САЩ да започнат да наливат пари в индустрия и създаване на работни места и ставаме русофоби на минутката. В крайна сметка те ни докараха до просешка тояга и ние не сме мазохисти, за да одобряваме техните робовладелчески издевателства над нас
89
3
 
12
 
! Отговори
до 62 преди 10 години
Кой ни набута в НАТО?Мони Паси - не беше ли той.
88
2
 
5
 
! Отговори
100 преди 10 години
До в отговор на 95Те и поляците начертаха още първия ден новата карта на Украйна, нищо че правителството им се прави на умряла лисица
87
9
 
5
 
! Отговори
Истината е гадна преди 10 години
Аз незнам някой да е искал да имигрира в Русия,Молдова,Беларус,Грузия,Чечения,Тюркменистан,Казахстан,Азърбейджан,Татарстан,Румъния,Украйна,Албания...за по добър живот....всичко ходи братче да живее и изучи в изгнилия капитализъм.....*** глупаците а? Хахахах
86
4
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 10 години
Естествено, че референдума е най-демократичния начин да се решават подобни проблеми. Примери бол - Германия, Чехия и Словакия, Македония, Черна гора, Баската област в Испания. Това, че на някой не му стиска си е негов проблем. А Обра *** да реши първо проблема с окупацията на Северен Кипър и тогава да се обяснява.
85
2
 
10
 
! Отговори
в отговор на 95 преди 10 години
"западна Украйна ще е по богата":)))))))))))Колкото България е богата с влизането си в НАТО и ЕС, толкова и неиндустриална, селскостопанска западна Зкрайна ще стане богата! Апропо в Румъния официалнат преса пише, че това е възможност да си върнат земите от руските карпатци))))
84
14
 
4
 
! Отговори
Истината е гадна преди 10 години
Тука в България е пълно с Русофили и Комунисти,хора който обърнали глава на изток към Европа,вижда се навсякъде,по форуми,коментари,избори.......да ви се чуди човек кво мрънкате че сте най бедни,нещасти и изчезващи в Европа.......така ви се пада,ЕС нее виновен,камо ли САЩ който незнаят за нас.....вие сте виновни защото сте много
83
2
 
10
 
! Отговори
в отговор на 93 преди 10 години
Ние не твърдим, че Беларус прилича на ЕС. Няма турци, няма ***, няма гейове, няма наркотици. Етнически расови арийци. Красиви жени с дълги крака и руси коси. С Европа няма наистина нищо общо :)))))
82
2
 
11
 
! Отговори
rusnak преди 10 години
Що глупости се пишат в БГ форумите, не е истина! Но трябва да знаете, бог ще съди тези, които накараха, украинци и българи да мразят руснаци.. Молете се, този инструмент за наказание, да не се казва Руснаци..
81
4
 
13
 
! Отговори
ляв преди 10 години
Большинство американских граждан считают, что президент России Владимир Путин является более сильным лидером, чем президент США Барак Обама, свидетельствуют результаты опроса аналитического агентства YouGov.
80
8
 
4
 
! Отговори
десен преди 10 години
Ако Украйна се раздели на изток и запад,САЩ и Русия.един ден изтока ще иска обединение защото западна Украйна ще е по богата.....Историята се повтаря
79
3
 
5
 
! Отговори
До 86 фини преди 10 години
Когато пишеш коментар използвай логически конкретни факти и разума си. Беларус е по-напред Украйна. БВП на глава в Беларус(2012) е 6.699.- USD, a украинското БВП(2013)e 4.327.-USD Молдова е многонационална и Гагузия прави референдум за присъединение към РФ. Там има и една сепаратистка държаица Приднестровие. Много ти е объркано в главата, Фини.
78
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ходил съм в ЕС,ходил съм и във вътрешноста на Беларус......разликата е огромна....Руснаците те убеждават вече 70 години че е обратното.....да ама не
77
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДО 86В БЕЛОРУС ЛИ Е ТРАГЕДИЯ? Кой те убежава в това?ЕС и САЩ?МНОГО ПО-ДОБРЕ ЖИВЕЯТ ОТ НАС !!!!!!!!само дето някои искат ние да не знаем това!
76
15
 
5
 
! Отговори
ЕС преди 10 години
В Украйна е пълно с комунисти и Русофили точно като тука.На изборите тяхното БСП (КГБ) ще спечели изборите,и те като нас ще си останат бедни,нещасти и изчезващи....след време същите тия Русофили и Мафиоти и ченгета ще кажат: Видите ли,зад тая беднотия и мизерия се крие САЩ,ЕС и Еврейте.......познат филм нали?
75
9
 
9
 
! Отговори
ЕС преди 10 години
Ние добре че сме в ЕС,иначе щяхме да бъдем по бедни от Украйнци,Молдовци и Албанци.....сега поне пътуваме на запад...все пак ЕС неси избра за 7 път БСП и ДПС на влас нали?
74
13
 
5
 
! Отговори
Истината е гадна преди 10 години
Жалко че неса ни освободили Американците а Руснаците,едва ли сега щяхме да сме толкова скапана държава,Македонеца щеше да се бие в гърдите и да се гордее че е Българин,щяхме да бъдем горд и богат народ,нямаше да има разделение а обединение.Беднотията раздели хората
73
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Референдумът в Крим за присъединение към РФ съответства на международното право!Докато нас насила ни вкараха в нато(вско) ЕС.ПП Припомнете си, че нас HE питаха за Нато и ЕС-членство, тъй като знаеха къде ще ги пратим