Мащабни икономически санкции срещу Русия са невъзможни!

Дянков: Налагане на санкции може да навреди на самия ЕС
Обновена: 24 апр 2014 18:53 | 24 апр 2014 17:00, Елка Василева
157
Мащабни икономически санкции срещу Русия са невъзможни!
Снимка: YouTube

Мащабни икономически санкции срещу такава голяма икономика като Русия са просто невъзможни. В това е убеден бившият финансов министър Симеон Дянков, който сега е ректор на Руската икономическа школа.

Русия заема много важно място на световната икономическа арена. Зависимостта например на ЕС от руските стоки е толкова голяма, че налагайки нови санкции срещу Русия, ЕС може да разруши своята икономика, заяви Дянков в интервю за руската телевизия „Россия-24“.
   
Ако бъдат наложени санкции срещу Русия, то откъде тогава западните страни ще купуват стоките, които сега купуват от Русия. При това не става дума само за такива традиционни стоки като нефта и газа. Под въпрос са много важни материални ресурси и стоки за световната авиопромишленост, автопромишлеността, химическата промишленост, които се произвеждат от Русия, обяснява Дянков.

Освен това в ЕС няма единно мнение за възможното налагане на санкции: преобладаващото мнозинство се обявява против санкции поради недоброто състояние на европейската икономика през последните 5-6 години, казва Дянков.

Той отговаря утвърдително на въпроса дали е съгласен с мнението, че санкции биха били неразумна стъпка, която може да се обърне срещу самия ЕС. Тъй като много отрасли на промишлеността в Европа, САЩ, Япония зависят от материали и стоки от Русия, то е много трудно да бъдат наложени такива санкции, които не биха навредили на промишлеността на западните страни, особено европейската, пояснява Дянков.

„Освен това Европа е единен регион, който трябва да излиза с единно мнение. Свика ли се обаче среща на финансовите министри за обсъждане, на нея около половината от участниците ще разберат вредите за собствените си интереси от подобни санкции“, споделя бившият български министър.

Дянков говори и за още един аспект, който не се обсъжда толкова – малките европейски страни са много чувствителни към санкциите. Той припомня санкциите през 1999 г. срещу Югославия. „Тогава редица страни, включително моята родна България, бяха засегнати от тези санкции. Тогава европейската икономическа общност обеща компенсации за щетите, но нищо не беше направено“, припомня Дянков.

Според него сега малките икономики като България, Кипър, прибалтийските страни, разбират, че ще бъдат засегнати в много по-голяма степен от например испанската икономика. „Компенсации? Те вече знаят отговора на този въпрос: такива няма да има, защото в ЕС няма такъв механизъм, независимо на бюджетно или юридическо ниво“, убеден е Дянков.

Затова според него е малко вероятно ЕС единен да се обяви за налагане на санкции. Защото някои страни ще пострадат много по-силно от останалите, категоричен е Дянков.

За ситуацията в Украйна той оценява, че по всички икономически стандарти страната вече отдавна е трябвало да бъде във фалит. През последните 25 години украинската икономика е в състояние на перманентна криза. Причината не е в настоящата политическа криза и не в събитията от последните 3-4 месеца, посочва Дянков.

Икономиката на Украйна отдавна трупа проблеми и накрая ситуацията „се нажежи“ до точка, от която задължително трябва да се случи нещо ново, обяснява той.

Дянков е убеден, че през годините Украйна е пропуснала възможността да проведе редица реформи и най-важната от тях е децентрализацията. Според него предвид предстоящите на 25 май президентски избори в страната едва ли настоящото правителство ще направи нещо за подобряване на ситуацията. Той прогнозира, че едва през есента са възможни някои интересни реформи в Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
12
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредното доказателство че по върли комунисти(маскирани като антикомунисти), от гербаджиите до сега не е имало...
17
9
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Халал да им е Дянков на руснаците ...тук на никого няма да липсва ! Освен това именно заради Дянков Герб са история ...което е добре за България !
16
10
 
56
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Моля ако някой види това лице на снимката -да съобщи незабавно -лицето се издирва във връзка на кражба за милиарди -откраднати по простата схема -"да затегнем коланите "- лицето е голям измамник -измамил е цял един народ 7 мил , плюс собственият си шеф (Боко Картофите) лицето е изоставило жена си (американоеврейка) в САЩ с децата -и се развява с млада куртизантка - Лицето е от еврейски произход -подло коварно и алчно- обича да краде в особенно големи размери - в момента се прави на ректор )
15
13
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей тоя "финансисчето" заедно с мутрата пожарникар, цецо и фидосова, ни разказаха играта за 3.5г..... По трагичното е, че има още хиляди умопомрачени българи, който ще гласуват за тях, защото вярват във "вожда" и все чакат някой да ги оправи...! Никога не съм бил привърженик на БСП, но ще гласувам за тях само и само да не се върне тая шайка бездарници!
14
9
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горките руснаци, щом тоя им стана защитник...
13
12
 
47
 
! Отговори
Мани-мани преди 9 години
Дянков щеше да остане в историята като най-добрият финансов министър, АКО беше спрял изтичането на пари в посока "патладжанените хора" от гетата. Това е паразита на българската икономика. Той просто трябваше да им отреже помощите и всички привилегии и икономиката щеше да тръгне нагоре, но уви... като се замисля, нито един финансов министър нямаше и няма смелостта да спре помощите на тумора на нашето общество.
12
9
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стипендиантът на Фондация "Л.Живкова" другарят Дянков се изходи "компетентно" по въпроса!
11
16
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вашингтон. Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън призова американското ръководство да усили санкциите по отношение на Русия поради кризата в Украйна, предаде УНИАН.Русия ще заплати голяма цена за интервенцията си в Украйна. Западът трябва да бъде ясен и непреклонен в своите намерения да усили натиска над президента на Русия Владимир Путин. Със своите действия той се опитва да върне епохата на Съветския съюз
10
10
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На *** другаря Дянков му лъсна червения болшевишки ***!
9
11
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само не разбрах що искаше да пляска руснаците?Ахаа сетих се ! От глад.Па те се смилиха и си го прибраха.Така е ,кофти е да те изритат от рая (USA).Тва е щото е бил много добър. мухаха
8
10
 
62
 
! Отговори
Измамникът преди 9 години
Ало,руското агентче!В края на мандата си казваше най-лицемерно,че българите сме щели да напляскаме руснаците,заради БелеНЕ,а 2 години по-късно ми се явява като горд императорски защитник на Путинова Русия.Как е възможно да сме били управлявани от такива американо-руски антибългарски хамелеони като теб,Седенков!
7
40
 
41
 
! Отговори
mimi преди 9 години
Господин Дянков, толкова съжалявам,че Ви няма тук. Само Вие носехте наистина някаква надежда, че нещо ще мръдне в тази държава. Но тук никой не обича дисциплината и реда във финансовия сектор. Тъкмо позтъкнахте дупките и всички Ви обявиха за предател, но има и хора като ен, които Ви подкрепяхме, за съжаление за кратко. оите уважения към Вас, наистина ми харесвахте!
6
10
 
55
 
! Отговори
уф преди 9 години
Даа, както винаги е прав. Ама и той се оказа едно пуско ***, ужас. Кога ще започнат да ни управляват независими, български политици, които да милеят за тази територия - не знам.
5
8
 
50
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Май не може да говори каквото си иска.
4
11
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зетко ,слънчогледко!Следващия път когато ни спуснат чужд гражданин от български или какъвто и да е произход от неиде си да си го спомняте.
3
12
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я, изтръпналият пицар! Здравей, здравей! Харчим ли си заграбените от България парици?
2
12
 
48
 
! Отговори
курч преди 9 години
До Анонимен 1А сега кажи и къде работи в момента, за да разберем на кого е бил кадър, докато ни е "оправял". Без вазелин, разбира се
1
13
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето го човекът който ни оправи