НАТО: Опасността от военна намеса на Русия в Украйна е отминала

ЕС трябва да заеме единна позиция спрямо Русия, смята Ангела Меркел
218
НАТО: Опасността от военна намеса на Русия в Украйна е отминала
Снимка: БТА

Главнокомандващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви, че опасността от военна намеса на Русия в Украйна е отминала. Той призна, че само допреди седмица е смятал, че руските войски ще влязат в съседната държава. Според генерал Брийдлав, Москва вече може да постигне целите си в Украйна с други средства.

От дни Славянск е обсаден от украинската армия. Всеки ден се водят ожесточени сражения, но голяма част от града продължава да е в ръцете на сепаратистите.

Още по темата

"Срещу нас се води война. На наша територия. Ние сме с вързани ръце, защото навсякъде около нас има мирно население. Някои ни подкрепят, други  – не. Някои са “За” руския език, други са против. Но, не това е важното. Украинските войници не могат да стрелят по цивилни. Нашите врагове се крият зад тях и стрелят по нас. И това е големият проблем. Ето например, тази гора, от която те стрелят, но зад нея има къщи, къщи на мирното население. А от тези къщи стреляха цяла нощ", коментира Арсен Аваков, министър на вътрешните работи на Украйна:

По думите му сепаратистите са дали повече жертви при вчерашните сражения край Славянск. Арсен Аваков съобщи за най-малко 30 загинали отцепници. Един от лидерите на групите за самоотбрана призна, че са претърпели поражение. Пред Риа новости Игор Стрелков заяви, че са готови да умрат, но не и дадат Славянск на управляващите в Киев.

Президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой изключи военна намеса на Евросъюза за справяне с кризата в Украйна. Според него Европейският съюз е длъжен да използва други инструменти. Трябва да помогнем на страната в политическо и икономическо отношения за създаването на нови институции, каза още Ромпой и добави, че Украйна е станала жертва на кампания за дестабилизация, предприета от външни елементи.

Британският външен министър Уилям Хейг обвини Русия, че се опитва да наруши планираните за 25-и май президентски избори в Украйна. Ако не се състоят изборите, страната ще затъне в хаос с риск от гражданска война, заяви от своя страна френският президент Франсоа Оланд.

ЕС трябва да заеме единна позиция спрямо Русия, смята германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ИТАР-ТАСС. Това мнение Меркел изказа на пресконференция с гостуващия й президент на Кипър Никос Анастасиадис. "Важно е всички страни членки на ЕС да се обърнат към Русия с еднакво послание", подчерта Меркел.

В тази връзка тя обърна внимание на факта, че например отделни страни от ЕС зависят в различна степен от износа на газ от Русия. Но тя добави, че въпреки този факт ЕС остава дееспособен. Меркел посочи, че ще е жалко ако руският президент Владимир Путин участва във военен парад в Крим на 9 май, когато е денят на победата, предаде Франс прес.

Според руски медии Путин ще посети за първи път Крим след присъединяването на полуострова, за да присъства на военен парад на 9 май. "Мисля, че ще е жалко, че такъв ден ще бъде използван в такъв контекст на напрежение, за да се организира парад", каза Меркел.

Още икономически и политически новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още по темата: УкрайнанатоРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
19
 
! Отговори
борсов агент преди 9 години
искам да попитам ,разбирачите тук,защо след като САЩ,прилагат санкции ,единствена борса с осезаемо повишение е руската,а всички европейски,американски и азиатски борси на минус,борсите са най ясния показател за политическата обстановка,защо голямо количество долари се обменят в момента,защо се купуват франкове и йоани,защо ли,защото бумеранга се връща,но не с гръмки думи,а тихо и спокойно,пазарите са нащрек,понеже един икономически цар скоро ще бъде разкъсан и познайте кой е той
50
2
 
6
 
! Отговори
преди 9 години
До СпонгиАз лично ще гласувам за Атака
49
0
 
3
 
! Отговори
преди 9 години
До Одисей 1Няма нищо общо изборите за парламент и референдум за присъединяване към който и да е съюз!
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До !по точно руска дърта установка , отворена микровълнова печка за 100евра и двама пияни сърби
47
2
 
18
 
! Отговори
rusnak преди 9 години
Продължавам да не разбирам зомбираните, защо не правят разлика от военните инвазии в 80 държави на САЩ, и самозащитата на Русите????
46
1
 
9
 
! Отговори
Той е преди 9 години
До Одисей 1 Че те СДС са си фашисти и болни мозъци, кое не е вярно? Е, и тия, дето ги обвиняваха, си бяха същите, лика-прилика...
45
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйна е вече минало. Щом янките бият отбой в информационната война. На тези в Киев бъдещето не е розово
44
1
 
19
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
Вече има 216 души, убити в Одеса! Те е жени, деца, пенсионери, обикновенни хора, жителите на Одеса, които се избягали и се скрили в къщата от главорезите от "Дясен сектор". Алло, ООН! Къде е справедливостта?
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Демократи, коментирайте и продоволствената блокада на Славянск. Защо в града не се допускат камиони с храна, защо банките спряха изплащането на пенсии и заплати?
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Одисей 1 стига си мърсил нета рутерите се задръстиха от лигите ти по хамериканските НПО които ти плащат.- Идея да си изкараш парите и да не мърсиш - на пост напиши охОтнася се и до Спонги .Охкайте и ще ви е простено.
41
0
 
14
 
! Отговори
! преди 9 години
Руска противовъздушна обстановка свали за минути американския "невидим" Стелт при инвазията на на НАТО в Югославия
40
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Спонгине с голи ръцепримерно с с 0.308 win с ловна карабина върши работа за голямата ***
39
8
 
4
 
! Отговори
ПУТИН- преди 9 години
РУСКИЯТ ХИТЛЕР
38
3
 
2
 
! Отговори
БКП преди 9 години
До Анонимен--44 ;А Каква работа имаха Руснаците и ние по време на Руската инвазия там.Руските ЖЕРТВИ СА НАД 15 000 а БЪЛГАРСКИТЕ СА 73 човека. Чети Ген. Лебед и Игор Бунич.
37
2
 
20
 
! Отговори
Сашо преди 9 години
Защо НАТО не коментира касапницата в Одеса,защо мълчи за фашистки те групи подкрепяни от хунтата в Киев!?
36
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Насмети ги Володяяяяяяяяяяяяяя!!!!!!!!!!!!!!!!!1
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за какво са им на украинските новосформирани паравоенни майдани 200руски униформи и документи?
34
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руско-укранската разпра е една провинциална славянка кавга!Никаква война няма и няма да има! Ще си правят провокации, ще извадят някой и друг труп от моргите за да подсилят пропагандата, ще взимат заложници, после ще си ги разменят, редовно ще се появяват разни ревливи и кресливи тьотки.Иначе казано - Само ще ни надуват главата, все едно в България си нямаме проблеми и всички едва ли не ставаме и лягаме с мисълта за Русия, Украйна и вси що е там.... п.тка майна!
33
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
към славянск се придвижват самоходни артилерийски установки и системи град.срещу знамена и сопи и голи ръце
32
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Спонги"Като чета коментарите на така наречените русофили"Кои са те ? Които не споделят вашето мнение ли ? Така мислят всички пишман-демократи в България. НЕ търпят чуждо мнение и искат да изселят инакомислещите или да ги изтребят.