Обратът в политиката на Путин спрямо Украйна

Как да тълкуваме желанието на Русия да намали напрежението?
Обновена: 9 май 2014 21:44 | 9 май 2014 21:30,
417
Обратът в политиката на Путин спрямо Украйна
Снимка: Reuters

Характерна черта на дипломацията на руския президент Владимир Путин е да кара всички да тънат в догадки - така той може да използва съмнението, за да засили заплахите си, да прикрие слабостите си и да не губи инициативата. Такъв беше ефектът и от думите му на 7 май, едно от редките му публични изявления, в които говори официално за кризата в Украйна.

Путин призова проруските сепаратисти в източната част на страната да отложат референдумите, които планираха за този уикенд. Каза, че смята президентските избори в Украйна, насрочени за 25 май, за "стъпка в правилната посока", влизайки в противоречие със собствения си външен министър, който многократно ги нарече абсурд. Освен това Путин обяви, че е наредил руските войски да се изтеглят от границата с Украйна.

Неколцина приветстваха това като повратна точка в кризата, ескалирала вече до нискоинтензивна война. Да се надяваме, че са прави. Много повече обаче са онези, включително това издание, които ще посрещнат изказването на Путин с оправдан скептицизъм.

По време на цялата криза Русия говори едно, а върши друго. Дори дипломацията да свърши работата си, Западът трябва да продължи да оказва натиск върху Русия и да подкрепя Украйна.

Провокации и пак провокации

Изходната точка е да се прецени дали Путин наистина възнамерява да направи това, за което говори. Той обеща изтегляне на руските войски, но не каза, че този път изтеглянето ще трябва да е недвусмислено. Това, което се случва в Украйна, също влиза в сметката. Вместо да продължава да насърчава проруските сепаратисти, Путин трябва да използва влиянието си за постигане на мир. Но искреността му ще проличи най-вече по руските медии, които помагат на Кремъл, бълвайки антиукраинска пропаганда. Сега те трябва да престанат да подстрекават към война.

Да предположим, че Кремъл мине успешно тази проверка, какво ще последва? Досега Путин изглеждаше твърдо решен да разпалва конфронтацията с Украйна - пазейки заплахата за руска инвазия като резервен вариант. Той има две причини да отстъпи. Едната са все по-тежките санкции, които започват да се отразяват на руската икономика. Но вероятно още по-притеснителен за него е растящият брой жертви в Източна Украйна.

Сблъсъците набират ужасяваща инерция, саботирайки възможността на Путин да използва влиянието си в Източна Украйна, за да удари по управлението в Киев. Вместо това Русия рискува да бъде засмукана в конфликта, за да изпълни гаранциите за защита, които е дала на поддръжниците си. Макар заплахата за нахлуване да й е изгодна, една реална окупация би имала прекалено висока цена. Ако руски и украински войски започнат да се избиват, това ще се отрази пагубно на популярността на Путин у дома. Много по-добре е напрежението в Украйна да тлее, отколкото страната да избухне в пламъци.

Путин изглежда се надява признателният свят, който отчаяно се стреми да избегне този конфликт, да се съгласи с нещо, към което той винаги се е стремял: Украйна да е федерация, което ще попречи на Киев да се сближи с Европейския съюз и НАТО и няма да се оспорва анексирането на Крим. Светът не бива да се съгласява. Украйна ще трябва да даде по-голяма автономия на областите си, но не и право да налагат вето върху външната политика. Западът трябва да оказва на Украйна помощ и максимално да съветва правителството й.

Тази криза далеч не е приключила. Путин може да засили натиска върху Украйна толкова лесно, колкото изглежда, че го е отслабил. Той не се е отказал от Крим, а отношението му към Украйна издаде същността на неговия режим. Затова Западът би трябвало да запази настоящите санкции, както и заплахата за нови. Той трябва да се стреми да ограничи зависимостта си от руските енергийни източници и да приеме факта, че докато Путин е на власт, да се прави бизнес с Русия ще е рисковано. В края на краищата, ще се доверите ли на човек, запалил пожар в съседната къща само защото изведнъж ви е предложил кофа вода?

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


417
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
1
 
1
 
! Отговори
пенко преди 10 години
когато се проведат изборите за европейски парламент в Украйна ще се случи каквото трябва Европа няма да знае къде се намира и кой какъв е , а САЩ от малки са си шубета "дрончета" - "наци гвардията" и трите новосъздадени подразделения от "десен сектор" ще бъдат ликви дирани - не съм пророк -така мисля и се извинявам на несъгласните.
254
1
 
1
 
! Отговори
hkgk преди 10 години
Kooii gi pi6e teq ne6ta be ? klukarnik.bg pone da beha aktualni ....
253
1
 
1
 
! Отговори
психо преди 10 години
До АнонименМНОГО точен коментар!
252
2
 
10
 
! Отговори
Изказах се случайно преди 10 години
До Анонимен 327 Е , то е така в "демокрацията", когато от Запад на нас ни продават на пределни цени, това е бизнес, когато Русия или ние /въпреки ,че нашата икономика я довършиха/, им продаваме нещо, това било изнудване ...искат ако може да им го дадем без пари ,че после този ресурс те на нас да ни го продават...а, бе юдео-масоно - католишки пинизи ...разбираш ли.
251
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Божеееее, колко бъдещи президенти и настоящи разбирачи има тук!Впечатлен съм.Давайте все така! Забавлявате ме.И си сипете по едно за мое здраве!
250
5
 
8
 
! Отговори
още по-анонимен преди 10 години
До: АнонименПравилно! Нека гадаят, Путин замислено мълчи...Как няма да мълчи загадъчно, него го е обучавал в КГБ лично Щирлиц!
249
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ало,отворковци професори по международнитевъпроси!Нещата са от ясни по-ясни:-Русия има договор за доставкана Европа на стока/в случая газ/-Средствата за пренос/газопроводите/минават през Украйна-За това имат договор Русия-Украйна,като и двете страни имат клаузи,осигуряващи преноса/примернопо-ниска цена за Украйна,таксиза пренос и т.н./-Да ама Украйна дължи 17млрд.,т.е. не спазва договора,не плаща-Е,Русия не може да спре газта,Украйна не плаща ползва газ,даже и краде от тръбитеЕ?
248
20
 
9
 
! Отговори
българин преди 10 години
До Боби 319:Дрънкаш за "колене" и "бесене", и "терор" от новосъздадената Национална гвардия на Украйна. Такива до днес НЯМА. Като терористи, които искат да колят и бесят, и които вече убиха и отвлякоха ЦИВИЛНИ, се държат само провокаторите на Путин. След като Янукович ИЗБЯГА, коя е легитимната власт в Украйна. Временния президент го избра парламентът, С УЧАСТИЕТО НА ПАРТИЯТА НА Янукович. Той назначи и правителството, пак с участието на партията на Янукович. Кой е легитимен и кой не?
247
18
 
8
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
До БобиМного си досаден. До такава степен си се оплел във възхвалата на Вожда Путин, че вече не знаеш каква е темата на статията. И легендата за IT специалист не минава. само уточни - от "ПОзитано" или от кв. Изток пишеш.
246
24
 
9
 
! Отговори
българин преди 10 години
"Политиката" на *** спрямо Украйна е сбор от селски номера, типични за нискоинтелигентен фуражкаджия от КГБ. Лъже и маже, псетата му разбойничестват, прави маневри с 40 000-на войска по границата. Целта е ясна - да се разруши целостта на Украйна и фактически да окупира колкото повече може от нея. НИКОЙ, нито на запад, нито на изток, НЕ ТРЯБВА И ЗА МИГ ДА ВЯРВА, че *** може да води "политика". Ще има лъжи и провокации. Така са го програмирали в КГБ. Той разбира само от ЯК БОЙ ПО ТИКВАТА.
245
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Едно е да откъснеш няколко парчета земя според рецептите на хибридната война: чрез вежливи войници, които, с помощта на вежливи танкове или на вежливи куршуми, идват на помощ на вежливи опълченци, които ги чакат с цветя в ръце.Това е възможно, но до време.Съвсем друго е да надделееш финансово над огромни пазари като ЕС и САЩ, за да наложиш на цял свят своите икономически правила.
244
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вече се планира блокирането на глобалните платежни системи на Visa и MasterCard, което на практика ще изключи Русия от международните финансови пазари. Путин e на път да ускори нещата с намерението си да изиска от тях депозит в размер на близо 4 млрд. долара, за да заработи руска разплащателна система от 1 юли (както ще въвежда и руски Google).
243
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По най-груби изчисления в момента от Руската федерация са изтекли 67 млрд. евро инвестиции. А до края на годината техният размер може да достигне 160-170 млрд. евро, което е непосилно за руската икономика, където вече се наблюдава спад от 14%.В този смисъл поетапно засилващите се санкции на Запада няма как да не доведат до сериозен ефект в дългосрочен план.
242
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблемът на Путинова Русия е, че тактиката на хибридната война носи за самата държава много сериозни заплахи не само в международен, но и във вътрешен план на южните й граници в Кавказ, както и в Източен Сибир, където вече живеят немалко китайци и се оформя сериозен геополитически срез.Със сегашните си действия Путин на практика минира ней-сигурната си граница със Запада.Да не говорим, че Русия я очакват колосални икономически загуби.
241
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пълни простотии е тази статия.
240
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вече е повече от ясно какво иска Путин. След като с анексирането на Крим той постави международната общност пред свършен факт, сега тактиката на хибридната война трябва да му гарантира завоюваното. Необходима му е известна ивица земя на север от Крим, откъдето полуостровът да може да се снабдява с газ, ток и вода, а също и Одеса. Тогава Русия ще има пълен контрол над черноморското крайбрежие и си открива път към Приднестровието, местните проруски сепаратисти са провели референдум 97,2%.
239
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой всъщност е разрешил да се срещнат руските и украински агитки на Черноморец (Одеса) и Металист (Харков)? Кой, зад гърба на милиционерския кордон, е стрелял по привържениците на Единна Украйна? Как тълпа безпрепятствено е обсадила Дома на профсъюзите в Одеса и чии ръце са го подпалили? Все въпроси, до болка известни в историческа перспектива и от други имперски проекти от изстрела в Сараево, дал началото на Първата световна война, та до подпалването на Райхстага, закрепило Хитлер.
238
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Киев и международната общност остро реагираха ( само вербално), пламна напрежението в Донецк и околностите, където от местни опълчения бе провъзгласена и сепаратистката Донецка република.Властта в Киев реши да отговори с антитерористимчна опарция. И докато вниманието на всички бе съсредоточено върху жертвите в Славянск или Крематорск, последва нов удар в тила: Антимайдан в Одеса, бунт на проруски сепаратисти, за да се стигне до кървавите сблъсъци от 2 май и смъртта на десетки хора.
237
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Още не бяха погребани жертвите на Евромайдана в Киев, когато Путин, след краха на евразийска Украйна, спешно инфилтрира в Крим около 30 000 свои зелени човечета. Без опознавателни знаци. Без да уведоми никого. Така тези вежливи воини, както ги назовава и възпява вече в песни днешна Русия, завзеха летището, радиото и телевизията, пощите и всички възлови точки на полуостров Крим, с което присъединяването му към Руската федерация бе на практика предрешено.
236
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
какво в момента върши Русия?Нищо особено, освен военни учения на границата с Източна Украйна, което на дипломатически език означава, че тя оказва легитимен натиск върху Киев, подсилен от присъствието на около 40 000 руски войници.Всичко друго се извършва според рецептите на хибридната война: Москва е в постоянен контакт с местни рускоговорящи сепаратисти, връзките с които официално се отричат. Нищо, че тези народни опълчения са обучавани и ръководени от руски военни инструктори.