Руски инспектори летят над България

Полетът в рамките на "Открито небе" ще е от 19 до 23 май
19 май 2014 09:07, Елка Василева
51
Руски инспектори летят над България
Снимка: архив, Reuters

Руски инспектори ще извършат наблюдателен полет над България тази седмица в рамките на договора "Открито небе", а наблюдатели от Великобритания ще летят над Русия. Това съобщи пред ИТАР-ТАСС началникът на руския Национален център за намаляване на ядрената опасност Сергей Рижков.

Наблюдателният полет над България ще се извърши от 19 до 23 май от летище Бургас на руски самолет за наблюдение Ан-30Б, уточни Рижков. Максималната далечина на полета ще бъде 660 км.

"Руският самолет за наблюдение ще изпълни полета по съгласуван с наблюдаваната страна маршрут, а българските специалисти на борда му ще контролират реда на използване на апаратурата за наблюдение и спазването на договора", добави Рижков.

Той поясни, че полетът се изпълнява "с цел съдействие за по-голяма откритост и прозрачност във военната дейност на страните участнички в договора, както и за засилване на сигурността чрез укрепването на мерките за доверие".

В същия период британски инспектори ще извършат наблюдателен полет над територията на Руската федерация на румънски самолет за наблюдение АН-30.

Договорът "Открито небе" е подписан през 1992 г. В него участват 34 държави, припомня агенцията. Наблюдателни полети се извършват над Русия, САЩ, Канада и европейски страни. Основните задачи на "Открито небе" са развитие на прозрачността, съдействие за наблюдаването на изпълнението на споразуменията в областта на контрола над въоръженията, разширяване на възможностите за предотвратяване на кризи и уреждане на кризисните ситуации в рамките на ОССЕ и други международни организации, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те кво да наблюдават ? Нашата армия заедно с въоръжението може да се скрие в един гараж.Явно ще наблюдават американците в американските бази на уж наша си територия... Там сигурно могат да се видят интересни неща...свързани с разпространение на наркотиците примерно... Кой пък го интересува ядрено оръжие, освен някой терорист ?
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 22Ama zashto chakash da te spasait ami ne vzemesh da zaminesh kym Rusia sam?
26
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
само дето ще си изхарчят излишно горивото,армията е разбита от глупавите политици,по хубаво е да заснемат плажовете и да идват на почивка.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нормало, всичко е по регламент. Чудя се само на мързела на тези момчета, дето избират снимките. За тях важно е да е от Ройтерс, та ако ще и на китайско хвърчило с дракон. Ройтерс плаща ли? "тук има продуктово позициониране"
24
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз мисля, че целта на операцията е да заснемат как Галя Прокопиев и Росица Плевнелиева се лижат в Резиденшъл парк, докато *** Маринкин е на инструктаж в Американаското посолоство за поредните глупости, които трябва да наговори срещу Русия.
23
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наблюдението на Великобритания над Русия го разбирам. Ама на Русия над нас ... Сигурно ще огледат къде да плажуват лятото и къде предлагат най-евтината водка.
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще снимат как в Банкянското WC Кокинов и Мършата опинят Баце.
21
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако ги видите да помахате на братушките! Тук са да ни освободят от еврогейско иго.
20
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Наблюдателният полет над България ще се извърши от 19 до 23 май от летище Бургас на руски самолет за наблюдение Ан-30Б, уточни Рижков."По-добре прелетете с един фронтови бомбардировач СУ-34 над американските бази.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
" само хабят гориво и ни тровят" - сбъркал си адресаНа одном из самых высоких официальных уровней (конференции ООН) прозвучало выступление президента организации Agriculture Defense Coalition Розалинды Питерсон. Она сказала, что химикаты, распыляемые реактивными самолтами правительства США и частных корпораций с целью изменения климата, оказывают гибельное влияние на сельское хозяйство, а также на здоровье лесных насаждений и, следовательно, людей.
18
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
da pysnat na parazitite v sofia edna bomba .
17
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След жалката пародия на военен парад и нашия жалък "главнокомандващ", след 10 години унищожение на снаряжение и армия по заповед на НАТО, не знам точно какво ще видят.
16
8
 
22
 
! Отговори
цецо преди 9 години
Американският посланик и съпругата му тайландския травестит има да се крият по мазетата на посолството.
15
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе тъпчо.айде изброй къде и колко американски бази има на наша територия.
14
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И аз съм на мнение, че само хабят гориво и ни тровят, какво има за гледане тук? Да си летят там над техните страни като толкова им се лети.
13
2
 
25
 
! Отговори
до 4 преди 9 години
Дали има значение дали са с опознавателни знаци ?Не се опитвай да ги изкараш като самолети, служещи на Русия, защото не са такива.Самолети, грижещи се за ядренната безопасност на света са.Пък във твоето въображение и във въображението на журналиста писал статията може и да са бомбандировачи на лошата Русия целещи се в западняшки хуманитарни цели.Не бой се. Няма да те бомбандират.А и да ти напомня ли, че САЩ използваха обеднен уран в снарядите и ракетите си при конфликта със Сърбия ?
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рукитата ще видят това, което ги интересува, ама дали за англетата ще важи същото е много спорно. Иначе проверката е майка на доверието, не е сигурно дали не е мащеха...
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A izvunzemnite znaqt li za tozi dogovor , da ne stane nqkakvo nedorazumenie.
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стартира ЮП и сериозните хора са длъжни да проверят дали на територията на страна член на НАТО не са заложени "случайни", неприятни изненади.
9
9
 
14
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 9 години
Супер ако може да поснат една бомба над президенството и парламента докато прелитат цена няма да имат ,абе направо една атомна над цяла София да не си играем и тва е!Българския народ ще е признателен!