Шоколадовият крал Порошенко променя позицията на Путин

Чужди медии: Руският президент може да пробва да се договори с него
Обновена: 19 май 2014 14:10 | 19 май 2014 09:41,
85
Шоколадовият крал Порошенко променя позицията на Путин
Петро Порошенко. Снимка: архив Reuters

Шоколадовият крал Петро Порошенко е сочен за водещ претендент за президент на Украйна и все по-голямата неизбежност на избирането може да промени позицията на руския президент Владимир Путин, смята "Ню Йорк таймс".

На изборите на 25 май според проучване на киевски социологически институт 34 процента от избирателите ще гласуват за Порошенко, 6 процента за бившия премиер Юлия Тимошенко и 4 процента за депутата и бивш министър на икономиката Сергий Тигипко, а 25 процента още не са решили за кого ще гласуват.

На фона на сепаратисткото насилие на изток, засилващата се атмосфера на неизбежност около избирането на Порошенко, който има дълбоки бизнес връзки в Русия, променя конфликта в Украйна, пише американският вестник.

Това дава на Кремъл перспектива да получи ясен партньор за преговори, което според наблюдателите явно допринася за смекчаване на позицията на руския президент Владимир Путин. Изглежда, че възможността за завземане на територии в Източна Украйна, по начина, по който това стана в Крим, вече е затворена от Путин и той дори изрази предпазлива подкрепа за произвеждането на изборите, допълва "Ню Йорк таймс".

"Вашингтон пост" припомня, че Порошенко е ветеран в украинската политика - бивш външен министър при президента Виктор Юшченко, министър на икономиката при Виктор Янукович и дългогодишен депутат.

Според анализатори руският президент може да пробва да се договори с Порошенко. Все още не е ясно обаче какво точно очаква да спечели Путин. Според някои анализатори той иска гаранция, че Украйна няма да се присъединява към НАТО.

Други смятат, че той ще склони само на федерално управление, което трайно ще отслаби Киев, а според трети ще продължи да дестабилизира страната, пише "Ню Йорк таймс".

Вестникът отбелязва, че напоследък Порошенко е възприел по-помирителен тон, заявявайки, че иска да поправи отношенията с Русия, както и че е против референдум за членство на Украйна в НАТО.

Той обеща също, че ще върне предизборната кампания към нормален тон, наблягайки на едно по-традиционно послание - създаването на заетост. Все пак подкрепата на Порошенко за европейска интеграция неизбежно ще усложни отношенията с Русия, ако бъде избран.

Според вестника позициите на Порошенко, изразени от него в неотдавнашен дебат, са имали ясен западен уклон.

Порошенко предлагана украинците нов живот, пише в кореспонденция от Днепропетровск британският в. "Таймс", цитиран от руската емисия на Би Би Си.

Три месеца след революцията, която свали президента Янукович, украинците, САЩ и ЕС се надяват, че изборите в неделя ще дадат на страната силен лидер с мандат, който ще му позволи да предприеме решителни мерки за уреждане на ситуацията в източната част на страната и за извеждането й от икономическата криза. Според негови привърженици атаките от страна на Русия срещу шоколадовия бизнес на Порошенко свидетелстват за неговата значимост, а добрият английски му е помогнал да получи подкрепа на Запад, пише авторът на статията Бен Хоул.

Всички сондажи свидетелстват, че Порошенко ще спечели изборите, въпросът е само дали ще го направи на първия тур или изборният процес ще се проточи с още три седмици. Лозунгът на кампанията на Порошенко е "Да живеем по-новому".

Желанието за промени беше главен стимул за протестите на Майдана, пише кореспондентът на "Таймс", но за Порошенко този лозунг звучи парадоксално: със състояние, оценявано на 1,3 млрд. долара, той е един от най-богатите хора в страната.

За 16-те години на политическата си кариера Порошенко няколко пъти е преминавал от един политически лагер в друг и дори известно време е служил в правителството на Янукович.

Преди това, като министър на националната сигурност, през 2005 година се скара със соята сегашна съперничка на изборите Юлия Тимошенко и напусна поста след обвинения в корупция, но не беше признат за виновен.

Шест дни преди изборите водачът в предизборната надпревара се отправи на обиколка из най-големите градове на страната. В програмата му обаче отсъстват Донецк и Луганск, където проруски сепаратисти избраха свой премиер и се заканиха да заличат границата с Русия.

В Днепропетровск Порошенко обеща на украинците безвизов режим със страните от Европа от 1 януари, бързо уреждане на ситуацията на изток и квалифицирано управление на икономиката.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какво искал Путин от Украйна?!Ми иска си 17-те млрд. които мудължат и да си пренасягазта до Европа като си плаща затова на Украйна,без да му се краде отгазопроводите!Толкоз!Всичко друго е бля-бля!
71
8
 
34
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Поредната Еврейска гад свързана с ограбването на Украйна . Истинското му име е Валцван . Може да си говорят само , ако Каганович им разреши !
70
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ранее спецназом Украины получена немецкая гуманитарная помощь: современная военная форма. Как рассказывает немецкий военный представитель, данная униформа подчркивает традиции давнего сотрудничества между нашими государствами. Чуть позже желание помочь и последовать примеру северных соседей появилась у австрийских предпринимателей. Мы отправили пока что только первую партию. Для нас предоставлять такое количество высококачественных гробов не проблема
69
8
 
44
 
! Отговори
КОМУНА преди 9 години
Шоколада е наше момче и ще рипа по нашата ***!БЪЛГАРИЯ С РУСИЯ!
68
8
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слагат в устата на Путин думи, които не е казвал.Толкова нагли лъжи по българската и западната преса
67
8
 
35
 
! Отговори
Чернослив Михайлович преди 9 години
ИЗБЕРЕТЕН МЕН !!!"Ако мене избереш,шоколад ти ще ядеш,и бонбони - в шоколадсъс сметана,вярвай, брат!" :)))))
66
12
 
37
 
! Отговори
От веки веков преди 9 години
От царете та до ден днешен Русия провежда политика от тип:"С една ръка дупе глади- с другата .....вади"Та такива мити работи Господа/Другари/Товарищи- такава "изпипана"работа,
65
22
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честно да ви кажа съм раздвоен за руснаците.Наистина огромен славянски народ, близък език и приятелско отношение към България.За разлика от западняците, които дори още бъркат България с Румъния и за тях нищо не означаваме, освен евтина работна ръка, което е самата истина.Но една година бях в Анталия със семейството и хотела беше пълен с руснаци.Е по-некултурни хора не бях виждал, грабеха храната от шведските маси като луди, говореха високо, пияни около басейна през деня.С две думи-гадна работа
64
15
 
43
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
Абе, ти защо си толкова зъл, циничен и злобен?? А главното - необективен!! Ти с кого сравняваш руския народ? Бил тънал в мизерия. От тия клишета с 50-годишна давност просто е противно с теб да се спори.///АМИ ПОИНТЕРЕСУВАЙ СЕ КОЛКО ИМ СА МИНИМАЛНАТА И СРЕДНАТА ЗАПЛАТА , ВИЖ КАКВИ ИМ СА ЦЕНИТЕ И САМ ЩЕ СЕ УВЕРИШ !!! НЕ МИ СПОМЕНАВАЙ КОЛКО МНОГО РУСНАЦИ ХОДЕЛИ НА ПОЧИВКИ В ЧУЖБИНА ! ТОВА СА БИЗНЕСМЕНИ И ПРЕДСТАВЛЯВАТ 10 ИЛИ 15 % ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ! А АЗ МОГА ДА ТИ КАЖА ПЪК КОЛКО МНОГО ЕМИГРИРАТ !
63
12
 
45
 
! Отговори
До гурбетчия преди 9 години
Абе, ти защо си толкова зъл, циничен и злобен?? А главното - необективен!! Ти с кого сравняваш руския народ? Бил тънал в мизерия. От тия клишета с 50-годишна давност просто е противно с теб да се спори. Разбираш ли, глупаво е. Все едно да говориш с някой от лудницата. *** му доказвай че не е луд. А колкото до руснаците, това са най-търсените и желани клиенти по магазини, плажове, ресторанти по целия свят. И това се отнася само за "средната им класа". За бизнесмените, няма смисъл да ти говоря.
62
8
 
44
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 9 години
"На фона на сепаратисткото насилие на изток..." кой стреля срещу цивилни в Източна Украйна? Колегите ви на Запад живеят още в 90-те години, когато само CNN се считаше за единствен достоверен източник. Сега е 2014 г. и всеки с телефон може да покаже истината на терен и да я качи в youtube.
61
19
 
46
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
ТОЯ ЩОМ СИ Е ИМАЛ АЛЪШ-ВЕРИШ С ПУТИН И СМЯТА ЗА НАПРЕД ПАК ДА Е С НЕГО , 100% ВИ ГАРАНТИРАМ ,ЧЕ УКРАИНСКИЯТ НАРОД ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ТЪНЕ В МИЗЕРИЯ КАКТО ТЪНЕ В МИЗЕРИЯ И РУСКИЯТ НАРОД !
60
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората са казали, царица - парица.Та какво друго да се очаква от този Порошенко....
59
22
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ангел,фес носиш ти, ***. Прибалтийците, чехите, унгарците, поляците, украинците... те носят ли фес ? Хората обичат свободата , патили са и знаят какво зло е имперска феодална Русия. Тази страна носи само упадък, терор и смърт.Ако не знаеш, Турция е една от най-големите дестинации на рускините. Тук е България. Отивайте си в *** Русия и се омайвате на воля, ***! И стига сте споменавали Америка. Само се издавате на чий господар служите, нещастници.
58
29
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 48 Пурко:"..ние тука обичаме руснаците! България е пълна с руски паметници и църкви и се българи са ги строили!.." Аз не обичам руснаците. Никой не ти е давал пълномощия да говориш от името на другите, глyпак! Относно паметниците и църквите - агресорите налагат своята култура.
57
24
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
комунизма е рай за ***
56
27
 
35
 
! Отговори
захариев до 58 преди 9 години
при фашистите имаше ред чистота работа стандарт нулева корупция и ***. при *** има всичко най гадно
55
18
 
37
 
! Отговори
захариев до 58 преди 9 години
при фашистите имаше ред чистота работа стандарт нулева корупция и ***. при *** има всичко най гадно
54
13
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До eddim В България, която е най-бедната страна в Европейския съюз, средната продържителност е 74.5г. В Евросъюза е 80 г. Не съм чул от хубав живот да се умира рано, а от лош - късно. "Средняя продолжительность жизни российских мужчин составила всего 62,8 года это самый низкий показатель в Европе."Данни от 2013г.,но руски.Българският мъж живее само 9г. повече. Не съм чул от хубав живот да се умира рано, а от лош - късно, както е в Европа. Русия не е в Европа, нито в Азия дори.Русия е в Африка.
53
21
 
59
 
! Отговори
До 56 преди 9 години
Знаеш ли прав си, че всяка държава си гледа интереса. А ние се радваме на руснаците защото каквото и да плещите по техен адрес, те са по човечни от хамериканските нато-фашисти, след които идва само разрушение, кръв, смърт и бедност.