Г-7 с единен фронт за Украйна преди разговорите с Путин

Възможни са нови санкции срещу Русия
5 юни 2014 07:23, Анисия Иванова
88
 Г-7 с единен фронт за Украйна преди разговорите с Путин
Г-7. Снимка БТА

Лидерите на страните от Групата на седемте (Г-7) се разбраха вчера да представят на руския президент Владимир Путин общи искания по отношение на Украйна в идните дни. Но същевременно те потвърдиха заплахата от санкции, ако Москва дестабилизира още ситуацията там, предаде ДПА.

Г-7 се събра в Брюксел ден преди Путин да разговаря с няколко от лидерите на групата за пръв път след руското анексиране на Крим. Срещите ще се състоят в кулоарите на чествания във Франция, посветени на Втората световна война.

"Важно е Русия да свърши своя дял за стабилизиране и деескалация на ситуацията (в Украйна)", заяви германският канцлер Ангела Меркел след обсъждания с колегите си от Великобритания, Канада, Франция, Италия, Япония и САЩ.

"Ние седемте бяхме обединени около едни и същи позиции, и подчертавам, говорейки в един глас, изразявайки едни и същи принципи и стигайки до едни и същи заключения. И всеки трябва да ги чуе, особено, който не беше тук", каза Франсоа Оланд.

Още по темата

Лидерите призоваха Русия да признае резултатите от последните избори в Украйна, да изтегли всичките си сили от украинската граница, да не допуска влизането на оръжия и бойци в страната и да упражни натиск върху проруските сепаратисти да сложат оръжие. Те предупредиха в общо изявление, че липса на напредък може   да предизвика нови санкции. "Готови сме да засилим целенасочените санкции и да приложим значителни допълнителни рестриктивни мерки, за да стане цената за Русия още по-висока, ако събитията го наложат", заявиха те.

Съвместното им послание ще бъде предадено по време на неформалните срещи, които се очаква Путин да има във Франция с Оланд, Меркел и британския премиер Камерън в кулоарите на церемониите по случай Десанта в Нормандия. Руският лидер също така изрази своята готовност да се срещне с президента Обама, заявявайки пред френските медии Европа-1 и Те Еф-1, че всичко зависи от американския лидер.

Оланд посочи, че целта на срещите е "да направят така, че да може да има диалог, че деескалацията може да се случи". Но той също така предупреди, че лидерите от Г-7 няма да отстъпят от исканията си и че "може да бъдат обявени санкции, ако има сериозна липса (на напредък)".

Една от основните цели на дипломацията на западните лидери е да накарат Москва и Киев да разговарят помежду си след скорошното избиране на украинския президент Петро Порошенко. Той е сред поканените на утрешните церемонии на бреговете на Нормандия. Оланд каза, че Путин се е съгласил да присъства, знаейки, че Порошенко също ще е там, отбелязва ДПА.

Лидерите на Г-7 също така изразиха трайната си подкрепа за икономическото развитие, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, и повториха осъждането от тяхна страна на руското "незаконно анексиране на Крим и действията за дестабилизиране на Източна Украйна".

Лидерите на Г-7 обсъдиха и външнополитически въпроси, включително кризата в Сирия, преговорите по ядрения въпрос с  Иран, сблъсъците в Либия, мирния процес в Близкия изток и напрежението в Южнокитайско море.

Днес ще има разговори на тема икономика, търговия, енергетика, климат и въпроси за развитието, допълва ДПА. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
1
 
! Отговори
двоенстандарт=лъжи преди 9 години
Лидерите обсъдили ядрената програма за мирни цели на Иран-член на всички организации за атомна енергия и заявили,че не искат ядрена бомба,но ликвидиране на всичкото ядрено оръжие в района ,НО ПРОПУСНАЛИ,ЧЕ ЦИОНИСТКИЯ РЕЖИМ КРИЕ НЯКОЛКОСТОТИН ЯДРЕНИ БОМБИ+ХИМ.БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ И ДНЕС СА ОДОБРИЛИ СТРОЕЖ НА 1800 ЖИЛИЩА ЗА ОКУПАЦИОННОТО СИ НАСЕЛЕНИЕ ВъРХУ ОКУПИРАНИЯ ЗАПАДЕН БРЯГ.
73
0
 
2
 
! Отговори
Ха ха ха ха хаааааа преди 9 години
Президент РФ Владимир Путин иронично ответил на вопрос о своем отношении к тому, что страны "большой семерки" обсуждают общемировые проблемы без его участия."Хочу пожелать им приятного аппетита", заявил Путин журналистам
72
0
 
3
 
! Отговори
пък и убафци преди 9 години
бонго, педи, дъртата чанта и само кончитата с брадата и наш плювнокио липсва.
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес главния секретар на Нато е бил залят с червена боя и наричан военнопрестъпник. Клипа го има в тубата. А нашия продажен президент награди този военнопрестъпник с орден Стара планина, СРАМ.
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре де! Тази п... заспала между куп п...си след като толкова иска санкции ЗАЩО НЕ СЕ ОТКАЗВА ДА ЗАКУПУВА ГАЗ ОТ РУСИЯ, а мърка за някакви си САНКЦИИ. От тях Путин само ще си го премести от единия крачол в другия!Това, което написах не е много прилично, но е ТОЧНО! Защото това, което опяват тези на снимката ми напомня един български филм от онова време, когато още се снимаха български филми!: Тати ще ми купи колело! Ама друг път!Такива ми ти работи!
69
0
 
7
 
! Отговори
MS преди 9 години
До АнонименА случайно да знаете за ДЕЛАТА на Полша срещу Русия през ПЪРВАТА СВЕТОВНА?Сталин е направил това ,което щеше да направи всеки голям политик на негово място!Избил е голяма част от военния полски елит!Факт!Жестоко е,но ако поляците имаха възможност Те щяха да извършат същото!Така че стига сте пропускали това ,което не изнася на ВАС или на някого другиго!
68
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Седемте *** (Г7) искат от другите да не им се смеят и приемат резолюция за това!
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
SHTE MNU PRADNETE NA pUTIN NA OANQ RABOTA SAS VASHITE SANKCII
66
0
 
6
 
! Отговори
Арети преди 9 години
Не бихме могли да кажем с една дума на какво се дължи такова масово психиране!!! Психираните маси се управляват лесно, податливи са на влияния и иэобщо на всякакъв вид намеса на съэнателно и подсъэнателно влияние!!! Терористи!!!
65
0
 
13
 
! Отговори
заспал сутдент преди 9 години
Световните лидери- ционисти- сатанисти, както така се бяха събрали, една епруветка с прах за пране (която Обама размаха, за да обеси Садам, уж че било химическо оръжие), щеше да им свърши добра работа и света щеше да заживее в мир.
64
1
 
13
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Децата от детската градина ръкчат мечката с пръчка. Проста лапешка работа.
63
0
 
18
 
! Отговори
ан преди 9 години
стига сте притискали русиянали знаете един притиснат до стената човек какво правиили се хвърля под влака или взема оръжието и почва подреднаглии особено меркелкатазабрави че русия им подари половин германиянаглост до няма и къде
62
19
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей,руснаците големи агресори, нападнаха Украйна, както на времето Полша в комбина с Германия!Тотална изолация им трябва, да си ядат нефта и да си пият газта!
61
0
 
4
 
! Отговори
bg преди 9 години
V Kanada trima policai sa ubiti,voenno polojenie v celata kolonia.
60
1
 
13
 
! Отговори
ан преди 9 години
а защо не поканиха и путинтой също трябва да си изложи аргументите и да решават заедноне може решили по силните и седнали на една маса и само с декларации не ставатова мен ме дразни а камо ли да не подразни русияами те прекалиха вече като се има впредвид че преди 25 години русия разпусна всичко а те си оставиха военния блок нато с който действат в момента срещу русиятрябва да си супер нагъл да го правиш и сляп да не виждаш от къде идва заплахата за мира в дадена държаване мога д
59
0
 
6
 
! Отговори
bg преди 9 години
Na sredata na masata zashto nema maket na B-52?
58
0
 
5
 
! Отговори
bg преди 9 години
Dolnoprobnia merzavec Rasmusen kak taka ne e prisustval na sbirkata?
57
0
 
7
 
! Отговори
Случайно изказал се преди 9 години
До стаматТака си е мислел и импотентния вътерешен декоратор Адолф Шикългрубер
56
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аахахахх бати наглите ***, спирай им газта на тия мижитурки и си взимай Украйна.Нека Обонго да им внася банани.
55
0
 
9
 
! Отговори
Pornobama преди 9 години
Това прилича на gang-bang party...