Русия обвини Киев в използване на забранено оръжие

Запалителни бомби били хвърлени в село до Славянск
12 юни 2014 13:25, Елка Василева
151
Русия обвини Киев в използване на забранено оръжие
Снимка: Reuters

Високопоставен представител на руското министерство на външните работи обвини днес украинските сили, че прибягват до забранени оръжия в Източна Украйна, след като руски медии съобщиха, че там са били използвани фосфорни бомби, предаде Франс прес.

Украинската национална гвардия веднага отрече тези обвинения и ги определи като абсурдни.

"Украинските сили и неонацистите използват забранени оръжия срещу жителите на Славянск, стрелят срещу цивилни, които бягат, убиват деца", написа в Туитър Константин Долгов, пълномощен представител по правата на човека към руското министерство на външните работи.

"Киев умножава престъпленията срещу цивилното население в Югоизточна Украйна. Трябва да има разследвания и виновните трябва да бъдат наказани", допълва той.

РИА Новости, позовавайки се на проруски сепаратисти от Източна Украйна, съобщи, че украинските сили са използвали запалителни бомби в село Семьоновка близо до град Славянск, който е прорурският бастион в Източна Украйна.

Агенция "Новороссия" разполага с кадри от Семьоновка, на които се вижда, че снаряд на относително малка височина се разпада на много малки части, покриващи огромна площ с възпламеняващо вещество, предаде ИТАР-ТАСС.

Според международните договори използването на такива вещества срещу военни цели в райони с цивилно население е забранено, припомня агенцията.

Русия през последните седмици обвинява украинските сили, че прибягват до непропорционална сила във въоръжените си операции срещу бунта в източната част на страната, отбелязва АФП. На 30 май руският федерален Следствен комитет обвини
Украйна, че нарушава Женевската конвенция от 1949 г. за защита на цивилното население и заяви, че събира доказателства и започва разследване за използване на забранени военни методи и средства.

ЕС от своя страна призова Киев към сдържаност в въоръжените му операции, подчертавайки същевременно легитимността им.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
1
 
! Отговори
БКП преди 9 години
До до 136--140;Жертвите на комунизма са над 200 милиона. Никой друг не е избивал толкова хора.***
106
0
 
1
 
! Отговори
БКП преди 9 години
До ТHE Патриот--124;Фашизма е по--прогресивен от комунизма.Това е ЕДНОПАРТИЙНА СИСТЕМА С ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ,което е икономическа свобода.
105
1
 
3
 
! Отговори
до 136 преди 9 години
Ти си откровен фашист и такива като теб нямат работа на земята
104
0
 
3
 
! Отговори
до 136 преди 9 години
турците ще те оправят, ще ревеш като магаре
103
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според руснаците, който не е на техния акъл, или не им играе по свирката е фашист. ега ти логиката.
102
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледах в нета кадрите "свидетелстващи" за въпросния обстрел, ОКАЗА СЕ ЧЕ СА ИЗПОЛЗВАНИ КАДРИ ЗАСНЕТИ ОТ ПРЕДИШНАТА ВОЙНА ВЪВ ИРАК , а цялата история за обстрел със фосфорни бомби е измишльотина !
101
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А добрият руснак е само мъртвият руснак,заедно със семейството му.
100
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До soulburnerВ България е пълно със руски слуги-и в политиката,и в армията ,и в слувбите и полицията,просто сте един троянски кон в НАТО.
99
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ес юбералесТолкова си лейка, че се чудя кой пише тия глупости
98
10
 
9
 
! Отговори
ес юбералес преди 9 години
Геноцид, фашисти,хунти, оръжия за масово поразяване, неутронни бомби, ала-бала, накрая се оказаха само 290 убити. За същото време руснаците бяха избили 60 000 в Чечня, а Асад 100 000 в Сирия. Истината е, че операцията е много прецизна, следи се от целия свят, има ''батальон журналисти'' на Кремъл, които ще бъдат наградени впоследствие за ''правилно'' осведомяване. И те се стараят.
97
1
 
5
 
! Отговори
Osias преди 9 години
Все бели хора,пък се избиват един друг.Ние какво да кажем,а испанци,американци израелци турци?
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 1244uvali sme go GRADA . A ti kude si slujil sinko.:)))
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 124..
94
2
 
11
 
! Отговори
Мда преди 9 години
Киевските изверги и убийци продължават изтреблението на народа в източна Украйна със всевъзможни средства. Докога САЩ ще продължават подкрепата си за този кървав режим? Искаха да нападат Сирия, че уж правителствените сили били ползвали забранено оръжие, но си затварят очите, когато марионетките им в Киев избиват гражданите с подобни оръжия.
93
2
 
6
 
! Отговори
124 преди 9 години
Какво прави фосфора бе, след като не си го помирисвал.Ай сиктир от специалисти дето изобще не знаят на коя планета живеят.Бас държа че ако чуеш звука на установкатаГРаД ще се посереш и не ще искаш да се обаждаш.
92
2
 
1
 
! Отговори
307 преди 9 години
До AzcНапиши си домашното и лягай да спиш !!!
91
2
 
2
 
! Отговори
САШТ преди 9 години
До ukrainec-37 : А сега направи сметка колко е произвел СССР през войната и тогава виж малкия процент на изброеното от теб ! А иначе като пишеш цифри...все едно е нямало друга техника. Пък и всички морски средства са били в полза на Англия и САЩ !
90
0
 
5
 
! Отговори
soulburner преди 9 години
До анонимен 111И ти си далеч от реалнлстта. Чак се чудя как може да има толкова заблудени xора.
89
2
 
17
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 9 години
Фашистката западна хунта отрича ,дори когато кадрите показващи бял фосфор са из целия ютуб!Добрия фашунгер е само мъртвият!
88
2
 
8
 
! Отговори
soulburner преди 9 години
До анонимен 108Не си компетентен по вьпроса.Навярно няма да се xареса на ционист поддрьжниците, но г-н Путин най-умелият политик на текущия век. Има много xубав американски филм за живота му, гледай го, ще се изпьлниш с респект кьм него. По-вероятно е Обама да се подмокри при директна среща с Путин. В youtube има видео как Барак Xусеин Обама дори не смее да го погледне в очите. Езика на тялото казва много, гледай.