Лавров: Русия няма интерес от разпадането на Украйна

Той обеща още хуманитарни конвои за източните райони
27 авг 2014 19:28,
83
Лавров: Русия няма интерес от разпадането на Украйна
Снимка: БТА

Вторият хуманитарен конвой, който Русия има намерение да изпрати към Украйна, няма да бъде последният, предупреди днес руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от световните агенции.

"Надяваме се, че ще намерим технически и логистични решения за изпращането на втори хуманитарен конвой в Югоизточна Украйна в близко бъдеще и съм сигурен, че този конвой няма да бъде последният", заяви Лавров в реч пред делегати на младежки форум.

По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че руската хуманитарна помощ за Украйна ще бъде транспортирана под егидата на Червения кръст и в пълна координация с украинските власти.

В речта си пред участниците в младежкия форум Лавров посочи, че Москва няма интерес от конфронтация с международните си партньори, нито от взаимното налагане на повече санкции между Русия и Запада.

Още по темата
Лавров заяви също така, че Русия няма интерес да стане свидетел на разпадането на Украйна. Дипломат номер едно на Москва обаче подчерта, че Русия уважава декларациите за независимост на проруските украински сепаратистки области Луганск и Донецк.

"Нямаме интерес да станем свидетели на разпадането на украинската държава. Ние уважаваме обаче изцяло резултатите от референдумите за самоопределяне, състояли се през май в Луганската и Донецката област. Ние призоваваме онова, което беше гласувано на тези референдуми, да се реализира по пътя на преговорите с Киев", каза Лавров.

Той посочи, че в Украйна всички трябва да спрат незабавно стрелбата, след което Киев да покани областите да започнат национален диалог.

Министърът съобщи, че бежанците от Украйна в Русия са достигнали почти един милион души. Лавров каза, че не смята за необходимо създаването на международен трибунал за Украйна, подобно на трибуналите за Уганда или за бивша Югославия, но добави, че виновните за украинската криза трябва да понесат отговорността си.

Руският външен министър отбеляза, че заплахите на Киев за прекратяване на транзита на руски газ в ЕС не се нравят на никого. Той напомни, че самият еврокомисар по енергетиката Гюнтер Йотингер изрази увереност, "ако не и надежда", че украинските власти няма да прекъсват транзита на енергоносители от Русия в ЕС.

Лавров посочи също така, че Москва иска да бъде държана в течение на опитите да се използва западно гориво за украинските атомни централи и предупреди, че подобни експерименти може да завършат зле.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
10
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До oценяване Айде стига с тия простотии а Я кажи по-добре как 62 укр. военни са отишли в Русия да се спасяват кожите Също има още най-малко 100-150 които са се предали сам оза днескашния ден
41
15
 
4
 
! Отговори
oценяване преди 9 години
Между временно, докато русофилите тук убеждават, че руска заплаха "нямало"..., буквално преди часове руснаците са окупирали град Новоазовск и настъпват към гр. Мариупол. В тези области руснаци няма.., но Путин иска коридор до окупиран Крим...Щабът на руските окупационни войски е край Иловайск- с. Победа. Та така относно "липсата" на руска заплаха и Путиновите басни за мир и разбирателство...
40
2
 
1
 
! Отговори
коко преди 9 години
До 42 Докторе,пий си редовно хапчетата,защото онези с белите престилки искаха пак да те водят на преглед при мене. Професор коко,завеждащ психиатрия.
39
7
 
4
 
! Отговори
Педя човек преди 9 години
бърка акото,пък тоя го маже.
38
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kakvo stave s tezi hora v Kreml , da ne bi izkukurigaliq Jirinovski da im dava suveti?
37
9
 
6
 
! Отговори
Ха преди 9 години
Каквото и да каже,тълкувай го обратно.Не слуЧайно Пудя го нарича ГЬОБЕЛСЧО.
36
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И като няма интерес , защо води война. Въобще Путин е много зле в последно време. Като са толкова велики да направят една ядрена война и да приключи човечеството.
35
12
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До Доктор Сър ПичукНе само САЩ... - целият свят има интерес от разпадането на Русия... - така известната империя на злото...
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Humannosta vi e samo v prikazkite , a v delata ste fashisti .Jalko za ruskiq narod.
33
17
 
4
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 години
САЩ има интерес от разпадането на русия!!! лавров и путин са любовници, като путин е пасивния партньор.Да живее САЩ!!!
32
4
 
16
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До Българин 40 То пък затова от САЩ и ЕС ти казват истината ахахахахахахахахахахахахахахахаххахаха
31
16
 
9
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Лъжи, лъжи, лъжи и пак рашънски лъжи! Само *** платени копейкаджии им се връзват! Сякаш се връщам в мрачните години на комунизЪма... Бррррр! Не искам повече да ме лъжат и мамят гнусни комуняси- нито руски, нито "български"!Баста!Гласувайте, всички до един!!!
30
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пичове смутени, янките са велика държава каква рашания какъв *** какви 5 лева бе български агенти на масква?
29
4
 
8
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До до 34 35 А сякаш така пак не им убиват генералите от упор Инак хубаво са се наместили при неорганизираните арабели Нооооо вече Русия е друго нещо,особено ако бъде нападната Именно затова НАТО не влезе нито в Сирия а камо ли в Украйна
28
5
 
6
 
! Отговори
до 34 преди 9 години
СССР се провали в Афганистан, но какво общо има той с Украйна в момента, в случая говорим за Русия, а Брийдлав заяви, че там руснаците няма да се провалят.
27
8
 
4
 
! Отговори
Flame преди 9 години
Типично за съвременните руснаци - говорят едно а вършат друго. тези думи означават, че Русия ИМА интерес от разпадането на Украйна.
26
5
 
15
 
! Отговори
до 34 преди 9 години
Ами СССР вече не съществува, а "великата" армия на САЩ беше унижена от виетнамските оризоядци и сомалийските негърче, и си научи урока, затова сега вика със себе си европейската армия, че да не ги натупат поредните пещерняци.
25
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-рано главнокомандващия силите на НАТО в Европа Филип Брийдлъв предупреди, че Украйна трябва да е внимателна, защото не е в състояние да се противопостави на Русия, намеквайки на правителството в Киев да не се увлича с провокациите срещу Русия като например изстрелването на ракети от границата на Украйна в руската територия:Русия разплага с толкова силна армия, че ако водеше война срещу Украйна то тя щеше да превземе страната и да победи за броени дни, заяви главнокомандващия на силите н
24
9
 
10
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До Леле че народердоган и *** са единствените демократи , заедно с лукашенко, които крепят демокрацията и човешкото щастие в Европа. Глупостта е най- голямата трагегедия на цивилизацията ни :(((
23
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американски генерал: При евентуална война руската армия ще унищожи американскатаГен. Дейвид Дептула, бивш зам.началник на американското въздушно разузнаване изрази мнение, че Съединените щати не са в състояние да победят Русия в евентуална война