ЕС удря Русия с нови санкции от 9 септември

Ограниченията ще бъдат за властта в Донбас и Крим и руски олигарси
412
ЕС удря Русия с нови санкции от 9 септември
Снимка: Reuters

Посланиците на 28-те страни членки на Европейския съюз одобриха снощи в Брюксел нови икономически санкции срещу Русия заради посегателство срещу суверенитета на Украйна въпреки споразумението за прекратяване на огъня между украинските сили и проруските бунтовници, предаде Франс прес.

Този нов пакет от рестриктивни мерки беше одобрен на ниво Комитет на постоянните представители на страните членки в ЕС, съобщиха в писмо до държавните и правителствени глави председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу и председателят на Съвета Херман ван Ромпой.

Текстът на прнципното споразумение, постигнато след шестчасово заседание, ще бъде финализирано през уикенда и в понеделник ще бъде стартирана писмена процедура за одобрение от страните членки.

Според двамата лидери новият пакет ще увеличи ефикасността на вече приетите мерки и ще подкрепи принципа, че санкциите на ЕС имат за цел да стимулират промяна в подхода на Русия в Украйна. Пакетът включва засилени мерки, отнасящи се до достъпа до пазарите на капитали, отбранителния сектор, стоките с двойно предназначение и чувствителните технологии. Освен това са прибавени нови имена към списъка с лица, подложени на санкции - замразяване на авоари и визова забрана. Този списък включва новата власт в Донбас, правителството на Крим, както и руски олигарси и висши чиновници.

След формалното одобрение в понеделник, пакетът от мерки ще бъде публикуван в "Официалния вестник" на ЕС, позволявайки влизането му в сила - вероятно във вторник, 9 септември, заяви дипломатически източник, цитиран от ОФП.

Това е доказателство, че правителствата от ЕС са готови да направят каквото трябва, за да покажат на Русия последиците от нейните действия, заяви друг европейски дипломат пред Франс прес.

ИТАР-ТАСС съобщи по-рано, цитирайки собствен източник в Брюксел, че ЕС може да внесе в черния списък още 20 физически лица. Не се налага да се свиква нова министерска среща за въвегждането на новите мерки, достатъчно ще бъде решението да утвърдят посланиците в Брюкесл чрез писмена процедура на основание получените от националните столици инструкции.

Разширените санкции може да включат "Газпромбанк" и "Газпром Нефт", допълва агенцията, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още по темата: РусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
6
 
17
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 9 години
Завладявайте братушки: Крим, Украйна ,Прибалтика, Полша , Унгария , Чехия, та чак до Германия
228
1
 
10
 
! Отговори
статистик преди 9 години
До Анонимен 298Съгласен, в последните години на соца идейните комунисти бяха изместени от апаратни кариеристи, но ако се обърнат нещата пак те първи ще развеят червените знамена. Изобщо това "фурнаджийстово" е характерно за оядените хора. В София е пълно с такива, по 5 пъти ще сменят боята, само да не изтърват келепира.
227
4
 
17
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До Родолюбец Абе НПО ла*но ,какво ти е виновна Русия ,че ПСВ се съюзяваме с Германия и след това губим излаза си на Бяло море а ,кажи бе ? Кой е крив на нещастните ни политици,че винаги са деиствали по най-лошия начин в най-неподходящия момент? Но нали така са ви научили от НПО ,че Русия за всичко ви е виновна ,дори и за това,че жените ви са чу*ат с араби,щото не можете да го вдигнете Същите са и украинците,обвиняват Русия ,за собствената си тотална идиотщина
226
2
 
14
 
! Отговори
паметлив преди 9 години
До Анонимен 305Ти да ни отраснал в Карлуково? Каква безработица през социализма? Затова ли се напълнихме с виетнамски работници? То бива омраза, ама чак до дибилност ..
225
1
 
5
 
! Отговори
кук преди 9 години
ехааа има фашисти!
224
1
 
16
 
! Отговори
до 305 преди 9 години
До Анонимен. Така е бягат. Теб явно не те интересува, че след още 25 г демокрация България ще съществува само в учебниците по история. Най-голямото богатство на страна са хората, а не парите. Сега да поговорим малко и за косвените убийства на демокрацията, които са много повече и по-страшни
223
2
 
9
 
! Отговори
**** преди 9 години
Русофобите испращат русофилите да заминават в масква,за да им освободят територия,за техните господари от сащ,та сащ да не им се налага да плащат наеми за бъдещите си бази,за това ревът русофобите.
222
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 290Да, така е. Последните 25 години хората бягат заради комунизма. През "добрия" комунизъм България преживя най черните години от съществуването си. От 1944 до 1989г. България беше под руско-комунистическо робство. Имаше огромна безработица и голяма бедност. Благодарение на САЩ и ЕС сега България се възстановява. Трябва да заличим и най малкият спомшн за комунизма, за да оправим България.
221
3
 
7
 
! Отговори
До-302 преди 9 години
Ами като искаш да се бориш,заминавай и се бори срещу славянството,не стой пред компа,тъпан прос.
220
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия и славянството трябва да се заличичат от земята за да стане света по добър. Всички злини произхождат от руснаците и от славяните. Хубавото е, че сега България избра правилния път- НАТО. ЗАЕДНО С НАТО ТРЯБВА ДА СМАЖЕМ РУСИЯ. НЕ НА РУСИЯ
219
3
 
7
 
! Отговори
До 290 преди 9 години
До Анонимен. И въпреки това приръстът на населението е бил положителен, нещо с което не можем да се похвалим последните 25г. демокрация. Това как ще го обясниш?
218
3
 
11
 
! Отговори
ник преди 9 години
А бе гледам, че черните езици много се опитват да прогонят русофилите в Москва!Тогава десетки хиляди американофили вБългария ще умрат от глад!
217
2
 
4
 
! Отговори
ES SS преди 9 години
До анонимника N 250Време ти е да прочетеш една детска приказка-"Царят е гол! Явно не си живял по времето на комунизма,нито си се борил срещу него.Най-вероятно твоите родители са били на разкладка към УБО.(влез в гуглито за информация)И от мен да мине,един урок:Характера на едно общество, най-простичко може да се определи като се анализират политическите и икономически връзки между членовете на това общество,както и отношенията между управляващи и управлявани.С обич-следва продължение.
216
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз познавам 3-*** партийни секретари от времето на Тодор Живков които заминаха за щатите заедно с челядта си още преди 15-20 години. Докато бяха тука непрекъснато агитираха за СеСеСеРе, срещнах един от тях в Тампа, направи ми впечатление че беше станал твърд привърженик на републиканците и по-стар навик агитираше но не за СССР а за Америка.
215
11
 
5
 
! Отговори
до 295 преди 9 години
За Европа не е проблем да нахрани 40 милиона украинци, щом хрантути 140 милиона руснаци.
214
4
 
12
 
! Отговори
преди 9 години
А как ще полазят като *** из Европа тази зима 40 милиона Украинци.....хахаха..........не е истина
213
4
 
13
 
! Отговори
да ви го... преди 9 години
Трябвало е Сталин да не спира навремето, сега светът бил много по *** и лесен за живот, па макар и без куп ненужни луксове. П.п. не съм русофил и никога няма да бъда, просто мразя капитализма във всичките му форми.
212
3
 
6
 
! Отговори
циника преди 9 години
Най-много обичам някой да ми родолюбства лицемерно!
211
13
 
3
 
! Отговори
до 287 преди 9 години
Ами то всички русофили в крайна сметка заминават за САЩ, а там стават най-големите американофили. За тях е важно не да си свободен, за тях е важно да целуваш г.за на господаря си.Аз също
210
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да както Тодор Живков , ДС и цялата комунистическа *** избиха хиляди българи защото са имали собственост и са били умни , за да ги ограбят и ни мачкат 70 г., смърт на комунизма