Горбачов: Не трябва да има нова Студена война

Русия и Западът могат да се обединят срещу еболата и ИД
16 окт 2014 21:58,
110
Горбачов: Не трябва да има нова Студена война
Снимка: Архив Reuters

Някогашният съветски лидер Михаил Горбачов предупреди западните държавници и руския президент Владимир Путин да внимават да не въвлекат света в нова версия на Студената война, за чийто край той помогна преди 25 години, предаде Ройтерс.

Горбачов изрази своята тревога в интервю за в. "Росийская газета" по повод ситуацията с Украйна, която накара САЩ и Европейският съюз да наложат санкции на Русия, а Москва да отвърне, като забрани голяма част от вноса на западни хранителнистоки.

"Като първа стъпка трябва да бъде изоставена логиката на взаимните обвинения и санкции", каза 83-годишният Горбачов, който напоследък беше в болница.

"Не трябва да се въвличаме в нова Студена война. Общите заплахи за нашата сигурност не са изчезнали", заяви той.

Според него Русия и Западът са изправени пред повече общи предизвикателства, отколкото разделения. Горбачов посочи редица опасности за света като ебола и групировката "Ислямска държава", които по думите му могат да помогнат за сближаването между страните.

"Изправени пред общи предизвикателства, ние можем отново да намерим общ език. Няма да е лесно, но не съществува друг начин", заяви той в интервюто по случай предстоящата 25-та годишнина от падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 г.

Говорител на неговата фондация каза, че Горбачов планира да пътува за честванията в Берлин.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Акълите на дедо Миша
5
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Evreyska podloga !
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не беше Горбача , СССР можеше да стане като Китай Или да унищожи света , което беше по вероятно А милиони май са пропуснали да му дадат
3
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мръсен предател! Продаде се за няколко милиона на еврейските *** и предавайки своя народ. Никога руснаците няма да му простят това. Да гориш в ада със скапаната си перестройка, *** такъв!
2
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те старите хора хубаво са казали:пази се от белязан.
1
9
 
17
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Агентът се обади.