Владимир Чижов: България не е надежден партньор

"Не чухме от ЕС и дума на благодарност за "Южен поток"
Обновена: 4 дек 2014 07:21 | 3 дек 2014 20:22, Анисия Иванова
427
Владимир Чижов: България не е надежден партньор
Снимка, архив Булфото

България не се прояви като надежден партньор не само за "Южен поток", а и по редица други проекти. Това заяви по телевизия "Россия 24" постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, цитиран от ТАСС.

"Оценявайки развитието не само на този, а и на други енергийни проекти, които се отнасяха за България, съм принуден със съжаление да констатирам липсата на последователност. Разбирам, че там политическата ситуация е сложна, сменяха се правителства, включително и заради разногласия по тези енергийни теми", заяви Чижов.

Той отбеляза, че в миналото заради позицията на България не са били осъществени проектът за нефтопровод "Бургас-Александруполис" и изграждането на АЕЦ "Белене".  "Отнасям се с голяма симпатия към България и българския народ, но тази страна не се прояви като надежден партньор", заяви Чижов.

Този проект "беше като чужд за България, тя щеше да е само транзитна страна, а нямаше да получава газ от "Южен поток". Пари за транзита обаче щеше, разбира се, да получава, а сега няма да ги получава", добави постоянният представител на Русия в ЕС. Русия е готова да продължи преговорите с Австрия, Унгария и  Сърбия за излизане от ситуацията, предизвикана от прекратяването на изпълнението на проекта "Южен поток", заяви Чижов.

"Сърбия, разбира се, сега не е член на ЕС, но както е известно тя подаде молба за членство. Всички бяхме свидетели на натиска, оказан от ЕС на Белград и по политически теми, включително за присъединяване към антируските санкции, и, можете да сте сигурни, също по икономически теми", каза той.

Русия смята Турция за надежден партньор, който е способен да взема самостоятелни решения, заяви Чижов.

"Турция се държи достатъчно самостоятелно. Когато става дума за изпълняване на собствени решения, страната има и политическата воля, и ресурсите да ги изпълни", отбеляза той.

Още по темата

"Не забравяме, че Турция е член на НАТО и кандидат за членство в ЕС, но въпреки това турското държавно ръководство се държи достатъчно независимо, във всеки случай много по-самостоятелно, отколкото, за съжаление, правителството на България", заяви постоянният представител на Русия в ЕС. Чижов изрази учудване, че ЕС не е благодарил на Русия, след като Москва е подкрепила позицията му за спиране на проекта "Южен поток", предаде ТАСС.

"За широката европейска общественост това може би беше неочаквано, но не и за специалистите от енергийния отрасъл", отбеляза Чижов пред телевизия "Русия 24". Конкретният момент може да ги е изненадал, но това, че нещата вървят в тази посока, можеше да се предвиди, добави той. Чижов изрази удивление, че в Москва не са чули от ЕС и дума на благодарност за това, че Русия е подкрепила европейската позиция. Чижов добави още, че "САЩ активно противодействаха на реализирането на "Южен поток", като подчертаваха необходимостта Европа да намали зависимостта си от руските енергийни доставки".

"В същото време обаче САЩ никога не обещаха на Европа, че сами ще заменят Русия като източник на енергоносители. Всички тези приказки за шистов газ и за шистов нефт, които ще потекат като река от САЩ, бяха приказки за непросветени", отбеляза Чижов. Той посочи, че американското законодателство ограничава износа на нефт. Но дори и това законодателство да бъде отменено, американските експортни компании, получили лицензи за износ на газ, ще ги използват не на европейския, а на азиатския пазар, където цените на газа са 1,5 пъти по високи, посочи руският дипломат.

На 1 декември руският президент Владимир Путин обяви, че "в настоящите условия Русия няма да осъществява проекта "Южен поток". 

"Смятаме, че позицията на Европейската комисия беше неконструктивна. А щом Европа не иска да го осъществи (проекта), значи той няма да бъде реализиран", каза Путин, уточнявайки, че Русия е била напълно подготвена да започне работа по строителството на газопровода. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още по темата: РусияЕСспиране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
0
 
0
 
! Отговори
баи Ганю преди 9 години
Когато стане въпрос за ЮП,Украина и Русия веднага драскачите които са върли безмозъчни русофоби започват с елементарни повтарящи се драсканици да погребват Русия,руския народ иколко зле били рублажиите,колко страдал руският народ и какъв злодеи е ***.Друго не могат да напишат.Вижте господа:НЕ ПЛАЧЕТЕ НА ЧУЖД ГРОБ.Огледаите се и почваите да рефтуните над нашия.това е от бая ви ***!?
241
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Разплаках се от мъка. ***.
240
0
 
6
 
! Отговори
681 преди 9 години
Г-н Чижов, неправилно се изразявате!Не България и народът й са ненадеждни партньори,а българските управници в последните 25г за нищо не ги бива! Може да са с дебели дипломи от разни университети,но те нищо не струват при положение че не работят с тях за България.Преди 89г управляващите ни държавници не се славеха с международни образования и дипломи но построиха една конкурентна държава с промишленост,селско стопанство,култура,здравеопазване,военен комплекс,образование......
239
8
 
3
 
! Отговори
Луцифер преди 9 години
Другаря ***, сгази яко лукЯ! Икономиката на Раша е в свободно падане. Украйна от солиден, братски съюзник се превърна във вечен враг. Световните инвестиции се изтеглят и няма да посмеят да се върнат. Китай ще превърне в близко бъдеще Русия в свой суровинен придатък, а Закавказието в своя провинция. *** отново залага на дрънкането на орУжие, а точно този подход всъщност позволи на Реган да разори и унищожи СССР.
238
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До михаилЧем таких "братушек", уж лучше быть сиротой.
237
3
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Смехурия,смехурия.Санкциите срещу Русия , май се оказаха санкции на Европа срещу България.Нищи по естествени е и Путин да насочи руските туристи към Турция,Гърция и Адриатика.Но в САЩ ще приемат Цветан Цветанов НА ПРИЯТЕЛСКО ПОСЕЩДЕНИЕ.....
236
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брей ...... като чета коментарите явно много народ е пуснат от лудниците по причина безпаричие .. истината боли, но е истина България изпълнява заповедите на чичо Сам затова и се докарахме до тук ..това е истината! Дойде оня старец Маккейн и спря газопровода .... Орешарката се оака от страх!
235
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ходиха да се молат на китайците,сега на турците. явно положението е безизходно. за путин обратното броене започна
234
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в москва всичко живо обръща в долари. чета че в мурманск проститутките минали в долари. русия фалира до 6 месеца
233
2
 
5
 
! Отговори
михаил преди 9 години
До antoaneta.ardashes Россия одна борется с США и ЕС, на Украине погибают русские люди. Надеженый партнер, "братушка".
232
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гн 4ижов вие неможете ли да разберете 4е ве мразим,и ни6то не искаме от вас от .Само една 6епа продажници които са със вас от БГ.Много ви молим елате сиги вземете и ги караите кадето искате.Те не са работили цял живот само са краднали и убивали,така са нау4ени.Българя неве оби4а,и преди неве оби4ахме но бехме заградени с бодлива тел и ни караха да гласуваме задакжително за вас,мразим ви ни6то нени даваите много ви молим заради вас сме на това дереже.
231
3
 
10
 
! Отговори
Петьо-Еврей преди 9 години
Бългприте нямаха общо мнение и не можеха да се договорят и обединят против турците когато те нахлуват на балканският полуостров а тука за бизнес проект говорят една от най неопределените наций на земята българина по природа не знае как во иска!!!! :)))))))
230
4
 
4
 
! Отговори
Киро преди 9 години
Защо не каже защо ни продават най скьпата с Украйна водят война и е по евтина
229
5
 
12
 
! Отговори
Ганю преди 9 години
Това че нашите революционери са били русофоби не е проблем. Проблем е, че сега сме американо- и ес-фили. Докато не започнем да работим за себе си, винаги ще сме в услуга на някой друг.
228
16
 
12
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
Този какво се е разревал ? Когато не им играем по свирката - "не сме надежден партньор", когато им клякаме - "надежден партньор"., Я първо да разбере разликата м/у "партньор" и "слуга" и тогава да квалифицира.
227
7
 
9
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Нещо заглъхнаха *** ми се струва. Хахахаха...
226
11
 
13
 
! Отговори
Anonimen преди 9 години
"Тоз който ни освободи той ще да ни и пороби" от предсмъртното писмо на Васил Левски...
225
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Оооф!Ooooooooooffffffffff, aman ot neobrazovani i bezprosvetni tvari! EC njama zakoni, iliterat! Ima instruktssi, komuniketa, direktivi, vsjakakva druga neo-kolonistichna i neo-imperalistichna litsemerna boaz ot koristni "pravila", loito natrapva kato zakoni. No tova ne sa zakoni!!! Taka se zabluzjdavat samo glupatsi i se polzvat ot moshenitsi.
224
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ???Pochti vsichki, vj.juchitelno i ti, vse oshte sme zjivi blagodarenie na Russija, ot tova, koeto postroi u nas, a kradtsite, kato teb - prisvoiha - po Dragalevsko-mangasurski - privatiziraha. I zapomni, prodazjen *** ot anglijska gimnazija (t.e. - vnuk na jarosten komunist) NE NIE ZJIVEEM ZA SMETKA NA ZAPADA, A TOJ - ZA NASHA SMETKA. Sama komsomolskata strina Merkel go kaza - po-goljamata chast ot prihodite v Germanito idvali ot chouzjbina. K'vo shu kajsh, Tupi?
223
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Айде бе?Iskam zavisimost - TOPLA, be "murshljak". A ne zaradi shizofrenichni moshenitsi kato teb, ludi ot omraza kum Russija i "komunizma", che takiva kato teb togava otivaha v zatvora, ama ne po pliticheski prichini, kakto sega se izkarvat "zjertvi na totalitarizma", za da krijat kriminalnite si prestuplenija. A po-gaden totalitarisum ot segashnija, na Evropejskija sajuz, NJAMA. Nasilvat ni da "spazvame" zakoni, kakvito njama, a i ne mozje i ne trjabva da ima, zashtoto EC NE E DURZJAVA.