BG жените трябвало да взимат с 4% повече от мъжете

Дамите в Европа, Русия и Бразилия - да са с по-високи заплати от мъжете
Обновена: 5 дек 2014 15:52 | 5 дек 2014 15:49, Елка Василева
25
BG жените трябвало да взимат с 4% повече от мъжете
Снимка: архив, Reuters

Жените в по-голяма част от света са по-добре образовани, с повече опит и по-продуктивни от колегите си мъже, но въпреки това са по-зле платени, съобщи Международната организация на труда (МОТ), цитирана от Ройтерс.

В най-новия си доклад за възнагражденията в света МОТ посочва, че мъжете получават по-високи заплати от жените във всички 38 изследвани страни. Това показва, че разликата в заплащането между двата пола твърдо се запазва по света.

Най-голямата разлика между заплатите на мъжете и жените е установена в САЩ, където жените печелят средно 64,2 долара спрямо 100 долара, печелени от мъжете. Това разминаване може да бъде обяснено до голяма степен с фактори като по-голямата производителност, опит и образование на мъжете, отбелязва МОТ.

По тези показатели обаче жените в Европа, Русия и Бразилия показват по-добри резултати, а въпреки това разликата в заплащането остава.

Един от факторите, отговорни за това, е дискриминацията, посочи заместник-генералният директор на МОТ Сандра Поласки. В различните страни може да става дума за различни фактори, но със сигурност дискриминацията е част от тях, допълва тя.

Средно в 26-те европейски страни, обхванати от проучването, жените би трябвало да очакват заплащане с 0,9 процента по-високо от заплащането на мъжете, като се имат предвид обективните показатели, но на практика получават с 18,9 процента по-малко.

На базата на наблюдаваните от МОТ фактори в Бразилия, Русия, Дания, Швеция и Литва заплатите на жените би трябвало да бъдат с над 10 процента по-големи, а в Словения - с 18,5 процента.

В България жените би трябвало да получават с 4 процента повече, докато на практика получават 18 процента по-малко от мъжете, се посочва в съобщение на сайта на МОТ.

В Китай заплащането на мъжете и жените би трябвало да бъде почти еднакво, като заплатите на жените трябва да бъдат с 0,2 процента по-големи. На практика обаче китайките получават с 22,29 процента по-малко от китайците, допълва Ройтерс.

В Русия жените печелят с 32,8 процента по-малко, отколкото мъжете, въпреки че според наблюдаваните фактори, измервани от МОТ и включващи също така сектора и служебната роля на работното място, рускините би трябвало да получават 11,1 процента повече от руснаците. /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: мъжеМОТженизаплащане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Flex преди 9 години
До П.ПетровЕ няма как друго яче да я сметнат, въобразяват си, че след като си завършил нещо значи го можеш и действат по това. А това колко далеч от истината е отделен въпрос. Писах дипломни работи навремето на завършващи програмистки дето не знаеха откъде се пали машината и къде се сипва нафтата. Това, че в наше време завършва куцо и сакато по какъвто си иска метод не е проблем на статистиката, но много изкривява резултатите.
16
0
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
На мен ми е интересно как са я сметнали производителността и по-високата квалификация.Дами, можете ли да ми обясните, защо след като жена ми има сертификати за компютърна грамотност и работа с Офис пакет, трябваше аз-простия инженер да и правя портфолиото?"Амбициите" и "дипломите" не са едно и също нещо с "моженето", а се плаща само "правенето" ако го "можеш", това е обяснението за разликата в заплащането.
15
0
 
5
 
! Отговори
Flex преди 9 години
Според мен причините са главно 3:1. Много слабо присъствие в техническите и добре платени професии, където има търсене, но можещи кандидатки са изключителна рядкост2. Майчинските в бг са изключително дълги, което кара работодателите да не назначават жени на отговорни постове и такива, в които се иска дълъг период на навлизане в работата (в хамерика са 2 месеца например)3. Трудно работят в колектив с други жениСигурно има и други фактори, но май това са основните
14
0
 
4
 
! Отговори
Тръба преди 9 години
През ВСВ в Русия мъжете са се били на фронта, а жените са произвеждали всичко, включително танковете и самолетите. Затова не подценявайте жените. Само се правят на слаби, защото мъжете мислят с оная си работа и са лесни за манипулация. Като има кавалери-джентълмени дето обичат да вдигат стени...ок. Те са силният пол, защото живеят повече.
13
3
 
4
 
! Отговори
Пффуууууууууууууу преди 9 години
Баси ***.... на къде утива този свят! За нормални хора вече е няма място на този свят!!! Сега ще командват само ***....си !!!!!!!!!!
12
0
 
6
 
! Отговори
eксперт преди 9 години
А защо не вземат?
11
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само от коментарите си личи колко низши същества са мъжете. Неблагодарници.
10
8
 
10
 
! Отговори
Кругер преди 9 години
Тотално искате да ни заличите! Една жена не трябва да се лакоми за пари. Тя трябва да ражда деца и да гледа семейство! Какво става като предпочете да работи по 12 часа и да няма деца?
9
4
 
17
 
! Отговори
феминист преди 9 години
Най-голямата "дискриминация" ("правене на разлика") е в спорта. Крайно време е мъже и жени да се съзтезават заедно, а не отделно. Ще бъде вълнуващо да се наблюдават смесени схватки борба, бокс, вдигане на тежести, футбол, баскетбол... шах. Така ще се развенчае мита за неравенството на половете. Също си мечтая да наблюдавам смесени схватки сумо. Но и жените да се в традиционно облекло, а не с разни трика.
8
5
 
26
 
! Отговори
НСР преди 9 години
В т.нер. "нов световен ред" ще е така: кучетата ще са с предимство пред хората, цветнокожите пред белите, извратените пред нормалните, престъпниците пред мирните граждани, мюсюлманите пред християните, жените пред мъжете.Лъжата става истина, а дяволът бог.
7
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ЖЕНА ШЕФКА Е ПРОСТО ГАРАНЦИЯ ЗА ПОДЛУДЯВАНЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ
6
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА БЕ, АМА С ЖЕНИ КАК СЕ РАБОТИ - ПОВЕЧЕТО НЕ СЕ ТРАЯТ ПОМЕЖДУ СИ, А КАТО ЦЯЛО ХИЧ НЕ СЕ ТРАЯТ........САМО РЕДКИ СЛУЧАЙ ЖЕНИТЕ КОЛЕЖКИ СА ПЕКАНИ
5
2
 
19
 
! Отговори
БХК преди 9 години
Еми, МОТ да вземат пример от нас - в БГ "ромските" жени взимат повече майчински и социални помощи от българките.
4
3
 
17
 
! Отговори
гост преди 9 години
Може. Да взимат повече. Но само на околовръстното.
3
4
 
12
 
! Отговори
от сидни ав$тралия преди 9 години
натурата като зимат сметнахте ли я?
2
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако жените си плащат за секс и всички разходи свързани с това съм съгласен и 50% да имат увеличение.Само, че реално няма да им остава нищо
1
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
чудесно няма проблем да взимат и с 50% повече. Аз ще гледам децата, пазарувам и подържам домакинство!