Украйна подписа с "Уестингхаус" за доставка на ядрено гориво

Москва: Американското гориво може да доведе до инцидент
31 дек 2014 08:05,
265
Украйна подписа с "Уестингхаус" за доставка на ядрено гориво
Снимка: Архив Reuters

Споразумение за доставка на ядрено гориво от САЩ за Украйна бе подписано в Брюксел между американската компания "Уестингхаус" и украинската "Енергоатом", предаде ТАСС. Съобщението бе направено първо от говорител на украинската компания, а после потвърдено и от американската. Премиерът на Украйна Арсений Яценюк обясни, че със споразумението Киев цели да намали зависимостта си от доставките от Русия.

В средата на този месец от "Енергоатом" съобщиха, че обсъждат възможностите доставеното от САЩ ядрено гориво да бъде използвано в 13 реактора в украинските ядрени електроцентрали.

Външното министерство на Русия обаче заяви, че сключената от Украйна сделка за покупка на американско ядрено гориво може да доведе до инцидент, предаде АП. Външнополитическото ведомство в Москва окачестви това като "опасен експеримент, която заплашва сигурността и здравето на украинските граждани и народите в Европа".

Министерството заяви, че американското гориво не е достатъчно пригодно за украинските реактори от съветски тип и намекна, че възниква риск от повторение на Чернобилската катастрофа.

Във вчерашното си изявление "Уестингхаус" припомни, че работи с украинската страна още от 2003 г. по диверсификацията на доставките на ядрено гориво. От компанията казаха още, че американско гориво вече успешно и безопасно се използва в Южноукраинската АЕЦ.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
0
 
0
 
! Отговори
Социалния преди 1 година
Те и наще са сключили договор с Уестингхаус,но руско с американско гориво не се смесва в централата,да не ни гръмне АЕЦА ???....?
169
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето на това се крепи икономиката на САЩ, нещастни държави като нас и Украйна които да източват и където да пласират *** си. А Вие продължавайте да се радвате на запада. Виждате блясъка, а не мислите кой плаща цената.
168
8
 
34
 
! Отговори
морски преди 9 години
Няма край американската лакомия!Слава на Русия!
167
4
 
30
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Както казват в нашето село:Готова беля! Малко им бяха другите поразии,та и ядрена авария искат!Даже подготвят света,че щяло да е руска провокация!Прави са били тия,дето казаха:"САЩ ще се сражават с Русия до последния украинец!"
166
2
 
26
 
! Отговори
до 201 преди 9 години
Напротив!Украйна се плячкосва от месеци.От една страна, САЩ с помощта на олигарха Порошенко и неолиберала, пазарен фундаменталист, Яценюк.От друга страна, Путин с помощта на проруските сепаратисти.Върхушките и в двете противникови страни печелят от ситуацията.Трагедията и нейните разходи ги носят, плащат, обикновените хора.
165
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тожор Христов, като човек който владее свободно говорим и писмен руски искам да ти каже, че правиш много хубави преводи на БГ. Не знам носител ли си на езика или си учил там, но преводите са на ниво. Пожелавам ти ЧНГ. Да си жив и здрав. От проруската групировка. ;))
164
4
 
33
 
! Отговори
САЩ игрят ... преди 9 години
... ва-банк. Целта им е да свалят Путин. Ако това не стане скоро, то всичките санкции, "икономически войни" и подобни кьорфишеци са безмислени.Русия има суровини, без които световната икономика не може в среден и дългосрочен план.Тодор Христов правилно отбеляза долу, че от санкциите губят преди всичко западните олигарси, които имат големи инвестиции в руски компании, както и руската олигархия.
163
0
 
26
 
! Отговори
до 204 преди 9 години
Да, ако САЩ бяха благотворителна организация. Но не са.Нали сте все за диверсификация, па все към монопол ви тегли.Неолиберали.
162
1
 
39
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
Дори да се повтори "Чернобил" радиацията няма да вреди на хората а ще бъде здравословна защото тя ще бъде "демократична американска радиация".Да им е.а ***.ките ционистки..
161
1
 
26
 
! Отговори
до 202 преди 9 години
Няма логика, нито е емпирично доказано. Това е пропаганда. Нищо повече. САЩ не са благотворителна организация. Частните им компании, още по-малко. Законодателството в Украйна им позволява да правят всякаква вандалщина при приватизацията и по отношение на работната ръка.
160
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пътя по който уверено върви Брaтскa Укрaйнa трябвa дa е и нaшия бългaрски път! Прекъсвaне нa всички връзки с русия и брaтски отношения с Великия СAЩ!
159
1
 
27
 
! Отговори
до 195 преди 9 години
Частните американски компании не са благотворителни организации. Те купуват не да оправят, а да печелят. А печелят като оптимират. Оптимиране означава, съкращаване на работещия персонал, лобиизъм за либерализиране на пазара на работна ръка, окастряне правата на синдикати/профсъюзи, нови работни договори - увеличен работен ден, ниско заплащане. Изнасяне на печалбите с помощта на либерализирания капиталов пазар. Т.е., те оправят себе си.
158
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
100 пъти по-добре е да си зависим от САЩ от колкото зависим от русия
157
17
 
21
 
! Отговори
Austin Powers преди 9 години
Чичо САМ продължава да стяга примката около вратлето на Кремълското джудже с имперски амбиции.
156
4
 
34
 
! Отговори
преди 9 години
До UKRAINECТочно така,продайте всичко на американците,а след няколко години ще започнат да пристигат и робовладелските кораби,в пристанището на Одеса. От там ще ви извозват към плантациите в новата ви родина.
155
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
чета и се чудя- всички българи ли са толкова *** и с измити канчета или само гербавитеблизачи на краварски задницимакедония е ни е под носа и неможем се оправи пак поради тъпотиата си и помоща на запададето го тресе треската на самоопределение на народите по ленински и ако щеш по сталински и коминтерновски - ибълва нови държавици като косово само и само балканите да са разпарчосани и скаранити якухи *** на банкянския кефир тръгнали да оправят та украйна та русия а ие сме затъналите
154
3
 
32
 
! Отговори
до MR. STARBUCKS преди 9 години
Толкова си *** и ограничен- виждаш само фенове на съсела във всеки, който е на различно от твоето мнение. Разбираш ли колко ти е ограничена представата за света около теб?
153
2
 
32
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ДО ВСИЧКИ ЗЛОБАРИ ПО-ОТДОЛУ ПИШЕЩИ. ДАНО НЕ СЕ ПОВТОРИ ЧЕРНОБИЛСКАТА ИСТОРИЯ ТОГАВА ЩЕ ВИ ЗАМРЪЗНАТ МОЗЪЦИТЕ И ЕДВА ЛИ ЩЕ МОГАТ НЕЩО ЗЛОБНО ДА ВЪЗПРОИЗВЕДАТ.
152
15
 
23
 
! Отговори
UKRAINEC преди 9 години
До ШопВсичко в Украина трябва да бъде купено от американци и западняци-само така ще се оправи страната.До сега всичко принадлежеше на Руската мафия .
151
3
 
28
 
! Отговори
ОБЕКТИВНО ПОГЛЕДНАТО преди 9 години
НЕЗАВИСИМИ ОТ РУСИЯ ОЗНАЧАВА САМИ ДА СИ ПРОИЗВЕЖДАТ ТОВА ЯДРЕНО ГОРИВО ,А НЕ ДА СТАВАТ НАПЪЛНО ЗАВИСИМИ ОТ САЩ . ТОЧНО В ТАЗИ ЦЕНТРАЛА ЗА КОЯТО ПИШАТ ЧЕ ДОСТАВЯТ ОТДАВНА ТАКОВА ГОРИВО Е ИМАЛО ИЗПУСКАНЕ НА РАДИАЦИЯ И В МОМЕНТА РАДИАЦИОННИЯ ФОН ТАМ Е БИЛ 16 ПЪТИ НАД ДОПУСТИМОТО.