Украйна подписа с "Уестингхаус" за доставка на ядрено гориво

Москва: Американското гориво може да доведе до инцидент
31 дек 2014 08:05,
265
Украйна подписа с "Уестингхаус" за доставка на ядрено гориво
Снимка: Архив Reuters

Споразумение за доставка на ядрено гориво от САЩ за Украйна бе подписано в Брюксел между американската компания "Уестингхаус" и украинската "Енергоатом", предаде ТАСС. Съобщението бе направено първо от говорител на украинската компания, а после потвърдено и от американската. Премиерът на Украйна Арсений Яценюк обясни, че със споразумението Киев цели да намали зависимостта си от доставките от Русия.

В средата на този месец от "Енергоатом" съобщиха, че обсъждат възможностите доставеното от САЩ ядрено гориво да бъде използвано в 13 реактора в украинските ядрени електроцентрали.

Външното министерство на Русия обаче заяви, че сключената от Украйна сделка за покупка на американско ядрено гориво може да доведе до инцидент, предаде АП. Външнополитическото ведомство в Москва окачестви това като "опасен експеримент, която заплашва сигурността и здравето на украинските граждани и народите в Европа".

Министерството заяви, че американското гориво не е достатъчно пригодно за украинските реактори от съветски тип и намекна, че възниква риск от повторение на Чернобилската катастрофа.

Във вчерашното си изявление "Уестингхаус" припомни, че работи с украинската страна още от 2003 г. по диверсификацията на доставките на ядрено гориво. От компанията казаха още, че американско гориво вече успешно и безопасно се използва в Южноукраинската АЕЦ.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не мога да опиша радостта си, бензиностанцията буквално загива ...
109
4
 
35
 
! Отговори
няма случайни неща преди 9 години
Който предсказва инцидент има План за осъществяването му.Скоро ще чуем за нов Чернобил в Украйна!Предупреждението не е случайно.
108
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей , не се научиха тея *** че с чичо Сам няма да се оправят :) $
107
3
 
37
 
! Отговори
до 131 преди 9 години
Никой не споменава, че ще работят с американско гориво!Уестингхаус ще им продава руско гориво.Имате мисловна грешка. Русия не е СССР. Секторът е либерализиран днес и е в частни ръце. Уестингхаус са едни от големите фирми на руския пазар. Те изкупуват и дистрибутират това гориво. Така, че няма проблем. Украйна взима кредит от САЩ, за да купува от Уестингхаус. САЩ печелят от лихвите. Това е инвест.
106
6
 
37
 
! Отговори
Васо преди 9 години
И други се опариха с това гориво, пък се върнаха отново на руското.
105
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Уестингхаус е...Може ли да дадете източник на информацията ви?
104
10
 
26
 
! Отговори
Уестингхаус е... преди 9 години
... най-големият дистрибутор на руско ядрено гориво. Дори самите руски ядрени централи купуват от тях. Руският пазар е силно либерализиран и Уестингхаус са водещи там.След разпада на СССР руското правителство подписа договор с държавната агенция по ядрен контрол на САЩ за обогатяване на уран и складиране на гориво и ядрени отпадъци. Уестингхаус беше избрана от американската агенция за това.
103
0
 
22
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
Аууу, каква изненада!
102
3
 
46
 
! Отговори
друг българин преди 9 години
До един българин--Абе ***,кой направи Киев толкова красив???Имай предвид,че след втората световна война е бил сринат до основи....а сега пак ми пиши за ***...то май вие сте ***-смешни пубери...
101
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"През май-юни 2012 се наложи три групи касети с ядрено гориво на Уестингхауз (TBC-W) да бъдат аварийно извадени от енергийни блокове 2 и 3 на Южноукраинската АЕЦ заради очевидните им конструктивни недостатъци.""До момента американската Уестингхаус има горчив опит в доставките на свежо ядрено гориво за руски реактори тип ВВЕР. Дружеството вече веднъж сключи договор с чешката АЕЦ Темелин, но доставените пръти дефектираха и създадоха опасност за работата на централата."
100
3
 
50
 
! Отговори
ЕС ЗАТВАРЯ ЗАЕЦ преди 9 години
Е ТЕ ПОСЛЕДСТВИЯТА НЕ ЗАКЬСНЯХА. АВАРИЯТА. В ЗАПОРОЖКАТА АЕЦ Е ТОЧНО ОТ ТИЯ ОПИТИ И ИМА ИЗТИЧАНЕ НА РАДИАЦИЯ. ХАЙДЕ НОВ ЧЕРНОБИЛ. НА 1 МАЙ. ТЬПИ *** СА УРКИТЕ ТЕ И В АЕЦ КОЗЛОДУЙ НАПРАВИХА СЬЩИЯ НЕУСПЕШЕН ОПИТ. РАЗЛИКАТА Е ЧЕ РУСНАЦИТЕ СИ ПРИБИРАТ. ОТРАБОТЕНОТО ГОРИВО А САЩ НЕ И ТРЯБВА ДА СЕ СТРОИ ХРАНИЛИЩЕ ЗА АМА МНОГО ПАРИ АМА МНОГО И ДА СЕ ПАЗИ ХИЛЯДОЛЕТИЯ. Е ЧЕСТИТО УРКИ . СКОРО ЕВРОГЕЙТЕ ЩЕ ВИ ЗАТВОРЯТ ВСИЧКИ АЕЦ. ЧЕСТИТО. РОБСТВО.
99
22
 
24
 
! Отговори
Варна преди 9 години
Не забравяйте че Уестингхаус е партньор на България !!!! Така че не ги плюйте много. И най интересното е че не тиквата си хвана палците на краката без да си сгъва колената , другаря Стойнев !
98
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То това беше зора де! Новото ,,правителство'' ,назначено от Обама първото което направи беше да приватизира газопреносната мрежа,можете ли да се сетите кой купи 51%? Разбира се-американска фирма,сега ,,обичайните инвеститори'' се появиха и в ядрената енергетика .И ако не рабирате на къде бия-слагат ръка в/у енергийната с-*** на Украйна,което в превод означава-завладяват държавата без война.Който владее енергетиката-владее всичко.
97
6
 
43
 
! Отговори
Учил на времето! преди 9 години
РБМК-1000 и ВВЕР-1000 са Руски Реактори и НЕ МОГАТ да Работят с Американско гориво!!!! Ще НАПРАВИТЕ БЕЛЯ!!!
96
3
 
35
 
! Отговори
До 125 преди 9 години
Това не интересува Уестингхаус. За тях е важно да правят оборот. За САЩ е важно да раздават кредити, които да бъдат изплащани, за да могат да печелят от лихвите. Уестингхаус им продават руско гориво, което изкупуват от Русия. Какво толкова има да се чудите!?
95
4
 
29
 
! Отговори
Варна преди 9 години
До един българинИ кой построи и направи Киев да прилича на европейски град ? Сигурно Европейците или хахламите ?
94
15
 
26
 
! Отговори
лумпен пролетариат преди 9 години
До 126Ха-ха-ха, Чугуний, а какво тогава е PVR на Уестингхаус? Нямали ядрен реактор американците :) Ей, това чугунените тикви са страшна работа. Ако ги слушаш, ще разбереш, че всичко в целият свят е измислено и построено само от любимите им братушки :)))
93
30
 
28
 
! Отговори
аз преди 9 години
Колкото и да ревете тук, вие от червената смрад, редно е да разберете, че времето на руското енергийно робство над източна Европа (и особено България!) ОТМИНАВА.Ето още една добра новина в края на годината. Честито!Руският тиранин ще си получи заслуженото. И дано по-скоро. :)
92
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никога не съм предполагал, че украинците могат да бъдат толкова големи ***.
91
8
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пореден *** ход на украинците. Що за *** трябва да си и колко пъти трябва да те прекарват за да разбереш че те лъжат? Руските реактори работят само с руско гориво. Тия които не разбират плащат доста скъпо. За сведение още няма лицензиран реактор на американската компания, да не говорим за построен. Приказките че се строи са проста пропаганда. Глупаво и просташко е че спряхме Белене - най-евтината и надеждна централа в света. Това ще го разберат след време или няма...