Украйна подписа с "Уестингхаус" за доставка на ядрено гориво

Москва: Американското гориво може да доведе до инцидент
31 дек 2014 08:05,
265
Украйна подписа с "Уестингхаус" за доставка на ядрено гориво
Снимка: Архив Reuters

Споразумение за доставка на ядрено гориво от САЩ за Украйна бе подписано в Брюксел между американската компания "Уестингхаус" и украинската "Енергоатом", предаде ТАСС. Съобщението бе направено първо от говорител на украинската компания, а после потвърдено и от американската. Премиерът на Украйна Арсений Яценюк обясни, че със споразумението Киев цели да намали зависимостта си от доставките от Русия.

В средата на този месец от "Енергоатом" съобщиха, че обсъждат възможностите доставеното от САЩ ядрено гориво да бъде използвано в 13 реактора в украинските ядрени електроцентрали.

Външното министерство на Русия обаче заяви, че сключената от Украйна сделка за покупка на американско ядрено гориво може да доведе до инцидент, предаде АП. Външнополитическото ведомство в Москва окачестви това като "опасен експеримент, която заплашва сигурността и здравето на украинските граждани и народите в Европа".

Министерството заяви, че американското гориво не е достатъчно пригодно за украинските реактори от съветски тип и намекна, че възниква риск от повторение на Чернобилската катастрофа.

Във вчерашното си изявление "Уестингхаус" припомни, че работи с украинската страна още от 2003 г. по диверсификацията на доставките на ядрено гориво. От компанията казаха още, че американско гориво вече успешно и безопасно се използва в Южноукраинската АЕЦ.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
2
 
21
 
! Отговори
до 192 преди 9 години
Не всички са на хапчета като теб другарю.
149
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да ни е честита европейска фукусима.
148
16
 
24
 
! Отговори
българифил преди 9 години
Червените кхмери се побъркват от яд,че Украйна отсвирва Путин на всички фронтове и отрязаха веднъж за винаги пъпната си връв с потъващият кораб-майка.
147
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 187Тоест? Искаше да кажеш нещо, но май не ти се получи.
146
17
 
25
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
Моля ,привържениците на партията загубила катастрофално последните /а и не само тях/ избори, да се снижат ниско до тревата и да не пишат коментари от серията ***.Разберете милите ми Сърпове и Чукове, че вие не сте фактот в България, та камо ли да оправяте бъдещето на Украйна и целия цивилизован свят. Ако бяхте много стока, вашия духовен водач Сергея, нямаше да ви изостави и да яхне коженото кресло в Брюксел.
145
1
 
25
 
! Отговори
до Шоп преди 9 години
Тъй ли, щото аз тебе те гледам под всяка статия за САЩ, "многознайко".
144
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
недопустимо според мен,тъй като некомпетентни учени с болни мозъци ядящи болна храна може да раждат само болести
143
12
 
27
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Големи разбирачи се извъдихте. Освен от футбол, евреи и световна конспирация, сега и от ядрено гориво. Така е, когато искаш насила хубост като подполковник Вова.
142
18
 
30
 
! Отговори
перестройка преди 9 години
Ще не ще Путин трябва да свиква с факта,че изгуби и украинците и пазарът им.
141
13
 
23
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До друг българинАбе ***,кой направи Киев толкова красив???Имай предвид,че след втората световна война е бил сринат до основи....-------------- Кой да го направи? Сигурно москалите и чеченците? Киев е столица на богата държава от 40 млн. души, освен това старинните архитектурни паметници не са били сринати.
140
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всъщност това, което казват руснаците е вярно, американското гориво не е проектирано да работи в съветски реактори и има голям риск от ядрена авария.
139
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ШаноМогат дръжки. Те вече дори водка не произвеждат. Могат само да си продават природните богатства.
138
4
 
31
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До до 174Газопреносната система на Украйна,принадлежи на една украинска фирма--която беше купена от синът на Джо Байдън за 1 долар--------------- Глупости.
137
7
 
30
 
! Отговори
Шано преди 9 години
До 158 и 168Руските центрофуги са едни от най-добрите. Нормално е да успеят да пречистят урана, а някъде чрочетох и за това, кой ни е построил централите, което ми хареса. Руснаците произвеждат всичко, освен храна. Затова са купували всичката ни продукция. Просто се оказа, че българина е мързелив и *** и много лесно замени работата и просперитета бил той и пълен с лишения за времето си за демокрация. И какво получи не рине бг л**** на село, а яде европейски всеки ден
136
16
 
25
 
! Отговори
до 177 преди 9 години
Отговарям ти, ако руснаците не бяха откраднали Крим от Украйна и ако не убиваха и мародерстваха в Донбас, сега щяха да продължават да си командаферят в Украйна както през последнити 90 години.
135
7
 
30
 
! Отговори
до 174 преди 9 години
Отговарям ти--Вярно е...Газопреносната система на Украйна,принадлежи на една украинска фирма--която беше купена от синът на Джо Байдън за 1 долар.....нещо да ти напомня това??
134
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Москва: Американското гориво може да доведе до инцидент, 1 долар 100 рубли.
133
18
 
25
 
! Отговори
това е преди 9 години
поредната трзба в *** на император ***....
132
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До това е---да това е...видя се колко си "умен"...пъпчив ***...
131
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До за 169.. 171Ни моим - оти е америчко пруисвудству .Че пазим зъ унукити - да видаа че у америчко са произвездааале , не само крааале .