Украйна подписа с "Уестингхаус" за доставка на ядрено гориво

Москва: Американското гориво може да доведе до инцидент
31 дек 2014 08:05,
265
Украйна подписа с "Уестингхаус" за доставка на ядрено гориво
Снимка: Архив Reuters

Споразумение за доставка на ядрено гориво от САЩ за Украйна бе подписано в Брюксел между американската компания "Уестингхаус" и украинската "Енергоатом", предаде ТАСС. Съобщението бе направено първо от говорител на украинската компания, а после потвърдено и от американската. Премиерът на Украйна Арсений Яценюк обясни, че със споразумението Киев цели да намали зависимостта си от доставките от Русия.

В средата на този месец от "Енергоатом" съобщиха, че обсъждат възможностите доставеното от САЩ ядрено гориво да бъде използвано в 13 реактора в украинските ядрени електроцентрали.

Външното министерство на Русия обаче заяви, че сключената от Украйна сделка за покупка на американско ядрено гориво може да доведе до инцидент, предаде АП. Външнополитическото ведомство в Москва окачестви това като "опасен експеримент, която заплашва сигурността и здравето на украинските граждани и народите в Европа".

Министерството заяви, че американското гориво не е достатъчно пригодно за украинските реактори от съветски тип и намекна, че възниква риск от повторение на Чернобилската катастрофа.

Във вчерашното си изявление "Уестингхаус" припомни, че работи с украинската страна още от 2003 г. по диверсификацията на доставките на ядрено гориво. От компанията казаха още, че американско гориво вече успешно и безопасно се използва в Южноукраинската АЕЦ.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЧЕСТИТО НА *** 138ВАЯРНО . ОТ ИД КАЗВАМЕ САШТОТО - каквото там важното е цру да продъли да плаща и да ни пази.
129
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До basiВсъщност, нашата руда не е съвсем подходяща за гориво за централите ни, но виж, руснаците ни бяха много благодарни да ни я прибират и да ни връщат безплатно гориво за аец-а, както взимат и отработеното гориво. Вярно с това те си правиха бомби, но в крайна сметка получавахме нещо и ние, а не както сега, хем си плащаме горивото, хем им връщаме отработеното и за двете си плащаме!
128
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това е за втори пътпървия път го направиха с чехите и едва си спасиха реакторитеи чехите като по-глупави забраниха ползване на горива от уестингхаус и си поръчаха нови два реактора от русияна *** на краварите и на краварите въобще не им пука ако стане белядаже им се иска да стане- и са алчни и безскруполни като нашите краварски мекеретада се обвържеш с компания дето тепърва започво до строи ценралии не ги строи на собствената си територия ами на чужди държави си е направо убийство
127
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 163 "да си направим бомбички" Да направи ги и си ги напъхай отзаде , а след това пални фитила. ***,*** *** като пораснеш ходи в Домбас там имат лекари за такива като тебе.Баси зомбито!!!
126
4
 
31
 
! Отговори
до 159 преди 9 години
Еми Аинщайн е работил за диктатори-нима не знаеш??Даже е работил за ЦРУ.....и точно ЦРУ го е "помолило" да направи атомна бомба с малък обсег за Изрел...когато се създава еврейската държава.Просто той не е успял-умрял е..И не се прави на умен тук-в момента са почивни дни,има и умни хора на сайта-не сте само вие триполовите ***
125
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това ми напомня реклама "купувайте ЙОД и антирадиационни хапчета"Както и повече пари за докторите " Премахвам 3ти и 4ти крак евтино , а 2ра глава с отстъпка " :))
124
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До basiне само да продаваме трябва и да си направим бомбички, да може такива кат *** да седят надалеч
123
5
 
44
 
! Отговори
преди 9 години
До Анонимен 156Точно СССР, построи както АЕЦ-а,така и ТЕЦ-те Марица Изток. Не сме чули от 25 години,в България да е построена електроцентрала,освен апашките залени централи,който ни водят към фалит.
122
5
 
46
 
! Отговори
гарабедчо преди 9 години
А отработеното в Америка ли ще го носят.
121
21
 
23
 
! Отговори
аналнологичен слючай преди 9 години
***, путяя, ЖАДНОСТЬ ФРАЕРА СГУБИЛА !! тепърва че има да *** имириханската тояжка.
120
17
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Срива на *** е добра новина за България. Един път оттървем ли се от тях може да дойдат добри времена.
119
19
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До --останалите да купуваме "лош" руски ток от АЕЦ Козлодуй!къде се присламчихте русофилите в Козлодуй бе? За вас е тока от Белене - много добър ток, само дето го няма, защото *** го откраднаха преди да се появи. Да не забравите и 2млрд да изплатите.
118
5
 
29
 
! Отговори
Пламен Петков преди 9 години
До ЧЕСТИТО НА ПУТЯАйнщаин е казал,че две неща са безкрайни-вселената и човешката глупост като за първото не е сигурен.Естествено Айнщаин едва ли е допускал,че съществува чак такъв злобен *** като тебе,но все пак е приложимо.
117
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само гледайте какво ще стане след нова година в бензиностанцията.Сега е затишие пред буря ...
116
8
 
56
 
! Отговори
-- преди 9 години
Аз предлагам всички сороидчета, русофоби и демократи, да купуват само "демократичен" ток от АМЕРИКАНСКИТЕ ТЕЦ-ове Марица Изток 1 и 3 на многократни завишена цена, а останалите да купуваме "лош" руски ток от АЕЦ Козлодуй! Украинците ги чака същото, което тук се случи с ТЕЦ Марица Изток 1 и 3!
115
3
 
26
 
! Отговори
до 143 преди 9 години
Погледни линка на 148 и тогава пиши простотии тук.Украинската централа може да работи САМО с руско гориво...а стига лъжи вече бе...готови сте ,да станете на радиоактивен прах--само и само да излъжете .....
114
16
 
23
 
! Отговори
Сорос преди 9 години
Връщане към руско гориво няма да има...
113
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 147Чехите? Проверете за АЕЦ Темелин
112
22
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това малко човече в Кремъл не ви ли напомня на Жан Виденов ?По същия начин го сложиха на топа :)
111
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВасоИ други се опариха с това гориво, пък се върнаха отново на руското.кои? или само така си говорим