Украинската криза не може да се реши на бойното поле

Москва е наясно с ролята на САЩ в събитията в Украйна, заяви Лавров
Обновена: 7 фев 2015 16:16 | 7 фев 2015 16:11, Елка Василева
192
Украинската криза не може да се реши на бойното поле
Сергей Лавров. Снимка: Reuters

Напълно е възможно постигане на споразумение за решаване на конфликта в Източна Украйна след предложената вчера в Москва френско-германска инициатива в тази посока, заяви руският външен министър Сергей Лавров на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщиха световните агенции.

 "Ние вярваме, че има всички шансове за постигане на споразумение по /последните/ предложения /.../ Тази криза не може да се реши на бойното поле", посочи Лавров, цитиран от ДПА.

Той добави, че преговорите за прилагане на споразумение за  прекратяване на огъня продължават и че Русия е за мирно решение, зачитащо териториалната цялост на Украйна.

Още по темата

Руският външен министър подчерта, че Москва и занапред ще се стреми към постигане на мир в Украйна. Русия иска прекратяване на бойните действия и извеждане на тежките въоръжения от зоната на конфликта, както и започване на преки преговори между Киев, Донецк и Луганск, заяви Лавров, цитиран от ТАСС.

Той изрази надежда, че усилията на руския президент Владимир Путин, германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд ще позволят започването на диалог за решаване на всички проблеми в Украйна. "Надявам се, че предприетите в Москва усилия ще дадат резултат и наистина ще успокоят ситуацията", подчерта Лавров, визирайки вчерашните преговори. Той посочи, че един опит за решаване на конфликта със сила вече се е провалил и същото се случва и с втория опит.

 "Проблемът е, че украинският президент Петро Порошенко е загубил монопола над употребата на сила. Там са създадени частни батальони, далеч по-добре платени от редовната армия. Хората бягат от редовната армия в тези батальони под различни имена, включително "Азов", включително оглавявани от откровени ултранационалисти", добави Лавров.

По думите на руския външен министър "в Крим е станало това, което е предвидено от Устава на ООН - самоопределение".

Лавров посочи също, че Москва е наясно с реалната роля на САЩ в събитията в Украйна. Той отхвърли твърденията на Вашингтон, че е помогнал само за предаването на властта в Киев. "Но ние прекрасно знаем как стана, кой обсъждаше по телефона личности от бъдещото украинско правителство, кой дежуреше на Майдана и как става сега", заяви Лавров, добавяйки че в тези събития не са участвали руски военни и експерти. "Искаме украинският народ да  възстанови единството си на основата на национален диалог", подчерта министърът.

Стратегическото партньорство между Русия и ЕС не издържа на изпитанията, подчерта Лавров. ЕС предпочете пътя на конфронтация пред механизмите на взаимноизгодното сътрудничество, подчерта министърът. В редица западни страни се усилват призивите за засилване на подкрепата за Украйна, изпращане на оръжие и привличането й в НАТО, посочи той. "В  Украйна нашите американски колеги и ЕС под тяхно въздействие  предприемаха стъпки, които водеха до ескалация", заяви Лавров.

 "Всички споразумения след студената война не се изпълняват. Ние не искаме да отмъщаваме на някого, искаме да имаме нормални отношения със САЩ", увери първият руски дипломат.

Проблемът с разполагането на елементи от американската  противоракетна отбрана в Европа беше свидетелство за едностранния подход на Запада. Руските предложения бяха отхвърлени, заяви Лавров.

"В замяна ни посъветваха да се включим към създаването на американската система, която създава реална заплаха за Русия", припомни той.

Разполагането на американската противоракетна отбрана носи рискове за руските сили за ядрено сдържане, подчерта руският външен министър. "Всички действия, подкопаващи стратегическата стабилност, неизбежно водят след себе си ответни мерки", подчерта Лавров. "По такъв начин се нанасят дългосрочни вреди на цялата система от международни  договори за контрол над въоръженията, чиято жизнеспособност зависи пряко от фактора на противоракетната отбрана", добави той, посочвайки, че системите за противоракетна отбрана, които САЩ скоро ще разположат в Полша и Румъния, са забранени от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие.

 "Не може да се приеме тезата на западните партньори, че се е случило внезапно срутване на системата на световния ред", подчерта Лавров на конференцията по сигурността. "Напротив, събитията от последните години показват съществуването на дълбоки системни проблеми в организацията на европейската сигурност", заяви той.

"Що се отнася до темата за активността на военновъздушните сили, разполагаме със съответната статистика, която показва, че активността от страна на НАТО е нараснала неизмеримо повече, отколкото от руска страна", добави руският  външен министър.

Според Москва НАТО иска сигурността да стане неравномерна. Необходимо е не да се преразглеждат, а просто честно да се потвърдят отново принципите на международните документи, договорени преди две десетилетия, и да им се придаде задължителна сила, подчерта Лавров. Той напомни, че еднаквата сигурност за двете страни е задължение, поето от президентите и премиерите на страните от ОССЕ.

Намаляването на присъствието на руски дипломати към НАТО ще доведе до появата на "тъмни петна" в отношенията между Русия и Алианса, предупреди Лавров.

Съществуваше обширна мрежа от двустранни механизми в Съвета Русия-НАТО, където военните всекидневно разговаряха помежду си, имаше много съвместни механизми, включително съвместни проекти", например за Афганистан. Сега всички те са замразени, макар че в техните рамки можеше да се преговаря, за да се избягва опасна военна дейност, припомни Лавров.

Москва е отворена за възстановяването на механизмите за взаимодействие, но засега от тях е останал само Съветът на постоянните представители, подчерта Лавров и заяви, че колегите от НАТО дори искат да съкратят физическото присъствие на руски дипломати в руското представителство към Алианса.

Москва е готова да стане гарант на бъдещите споразумения между Киев и самопровъзгласилите се сепаратистки републики в Донецк и Луганск, след като те се договорят по практическите аспекти на изпълнението на всеки от пунктовете на споразуменията от Минск, заяви Лавров. "Убеден съм, че и Германия, и Франция, и други страни ще са готови да предоставят такива гаранции. Но може да се гарантира само това, което вече е направено".

Преговорите обаче трябва да са преки, и не трябва да се дава вид, че сепаратистите "ще отдават чест", подчерта Лавров. "Те живеят на своята земя, воюват за своята земя. Тяхното дело е правилно, а украинските войници не разбират защо ги изпращат да воюват", посочи руският външен министър.

"Украинските колеги не трябва да се надяват, че безогледната подкрепа, която получават отвън, ще реши всички проблеми", предупреди руският външен министър. "Струва ми се, че тази подкрепа, напълно лишена от какъвто и да било политически анализ на случващото се, замайва главите на някои по същия начин, както през 2008 г. замая главата на Саакашвили. Всички знаят до какво доведе това", припомни Лавров.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Проблемът е, че украинският президент Петро Порошенко е загубил монопола над употребата на сила", заяви Лавров, гледайки тъпо.Ами той и вождът Путин твърди същото за себе си. Някакви зелени човечета, някакви патриоти доброволци влизали през границата с Украйна. Той нямал нищо общо.Интересно защо тогава той преговаря със Запада ? Защо на масата не седни големият зелен вожд.
113
1
 
9
 
! Отговори
bluesky1 преди 9 години
Ами прав е Лавров....даже ги е пожалил хамериканците малко в критиката си...в името на мира.
112
9
 
1
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До НЕЩО ПОВЕЧЕ:-----------*** винаги са били враг номер едно на България-още от времето на Стамболов.Е- той им намира цаката през 1886 когато се опитват да направят русофилски преврат.В техните перверзни душици те си въобразяват ,че България и Русия са една държава и чак когато Стамболов ги опира на стената,те разбират,че има малка разлика а тя се състои в това че България е тяхната Родина,а Русия е чужда държава.Ама късно-оловото си казва думата.
111
0
 
10
 
! Отговори
до украинец преди 9 години
Австро-унгария и Велокобритания са главните участници в Берлинския договор, с който унищожават договорките от Санстефанския мирен договор и разкъсват територията на България на парчета (оттогава Македония е отделна държава). Абсолютно неграмотен си на тема българска история, така че бих ти препоръчал да не се излагаш с простотиите си тук.
110
0
 
7
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Тя работата е ясна,ами следва страните от НАТО да декларират кой ще участва във войната срещу Русия и кой не,за да се уточни плана за бомбардиране.Все пак не е добре да пострадат неангажирани!Мисля че бройката ще се сведе до 10-тина държави желаещи да понесат ядрен удар.САЩ,Канада,Великобритания и Полша-гаранция.Франция и Германия-първи резерви.Къде сме ние е въпросът!?До няколко месеца трябва да определим позиция!Санкциите не са проблем,то и без това нищо не изнасяме там,ама ядрените ракети са
109
10
 
1
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До НЕЩО ПОВЕЧЕ:------------Сан Стефанския договор доказва ,че русия е искала да заграби цяла българия,не само северната част.Добре че Австро-Унгария и Великобритания помагат на България и Турция като заплашват Русия-иначе го бяхме закъсали.
108
6
 
4
 
! Отговори
НЕЩО ПОВЕЧЕ: преди 9 години
РУСИЯ ДЪРЖИ БЪЛГАРИЯ КАТО ОКУПАЦИОННА ЗОНА ,ЦЕЛИ 4-ГОД. , ДО ИЗГОНВАНЕТО ИМ ОТ ЕВРОПА!КОГАТО , СТАВА "ОБЕДИНЕНИЕТО "---НА СЕВЕРНА И ЮЖНА БЪЛГАРИЯ /Изт.Румелия/---Русия Е ПРОТИВ "ОБЕДИНЕНИЕТО" и предизвиква детронацията на княз Батемберг И ОПИТ ЗА РУСКИ ПРЕВРАТ В РУСЕ И КЮСТЕНДИЛ.ПРЕВРАТА Е НЕУСПЕШЕН--СТ.СТАМБОЛОВ РАЗСТРЕЛВА ВСИЧКИ РУСОФИЛИ ОТ ПРЕВРАТАДЖИЙТЕ!СЛАВА НА СТАМБОЛОВ!!ВЕЛИК БЪЛГАРИН!!!!!!!!!!
107
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 153сбирщина кремълски агенти :)
106
1
 
12
 
! Отговори
до 148 преди 9 години
Потрошенко и Яйценюк бяха освирквани от роднините на жертвите на майдана с викове "убиец" "срам" и "благодарение на нашите деца вие сте на този пост". Вицепрезидента на САЩ не посмя да се покаже от колата си, за да не бъде залят от "благословии".
105
2
 
2
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Йово--------------чети история момче,чети история,не само комуноидна пропаганда.Ползвай и Гугъл.
104
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 145Интересно, не беше ли именно Путин човека, който се противопостави на интеграцията на Украйна с ЕС ? или май това си го забравил
103
1
 
13
 
! Отговори
до 148 преди 9 години
Ми ето я промяната, сега на власт в Украйна са банда главорези, които водят война със собствения си народ. Преди месец роднините на жертвите протестираха пред майдана, че близките им са били използвани и забравени.
102
2
 
6
 
! Отговори
НЕЩО ПОВЕЧЕ: преди 9 години
РУСИЯ ВЛИЗА ПОНЕ 4-ПЪТИ ПРЕДИ РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА В БЪЛГАРИЯ ....САМО ЗА ГРАБЕЖ И ОПИТИ ДА ИЗНЕНАДА ТУРЦИЯ ПО ВРЕМЕ НА КРИМСКАТА ВОЙНА ОТ ВАРНА И КРАЙБРЕЖИЕТО.Чак когато се открива възможността през 1876-12.м. на Цариградската конференция да се даде ШИРОКА АВТОНОМИЯ на България, ИМПЕРАТОРА НА РУСИЯ ВЗИМА РАЗРЕШЕНИЕ ОТ ГЕРМАНСКИЯ КАЙЗЕР ---И НАХЛУВА В БЪЛГАРИЯ ЗА ДА ИЗПРЕВАРИ СЪБИТИЯТА!ЦЕЛТА Е:...ПОДЯЛБАТА НА -- СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ , КАТО "РУСКА ОКУПАЦИОННА ЗОНА" И "ИЗТ.РУМЕЛИЯ" ЗА ТУРЦИЯ!
101
1
 
1
 
! Отговори
Йово преди 9 години
До украинецДоказателства за твърденията, ФАКТИ?
100
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 146Путин може и да го е устроивало статуквото и сатрала Янукович, ама украйнците не ги устройваше, те са си европейци и искат да си се развиват така както го правят другите европейски народи, а не да висят като цифки пред посолствата за една туристичекса виза, и да бъхтят по цял месец за руската мафия срещу 150-200 евро заплата
99
0
 
5
 
! Отговори
Анон преди 9 години
До украинецУкраинец, гле'й си "украинската" история, не разсъждавай за българската.Украинец = македонец = жертва на Оруел /който владее миналото , той владее настоящето/
98
2
 
17
 
! Отговори
до 136 преди 9 години
Путин никакъв майдан не е правил, него го устройваше статуквото преди майдана, а Янукович така и не си позволи да изкара армията срещу народа си, за разлика от онези *** Потрошенко, Яйценюк и Турчинов. Да не забравяме как сенатор Маккейн се появи на майдана и след него всичко потъна в кръв, това е оня същия хубавец, който има общи снимки с лидерите на ИД.
97
2
 
2
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Анонимен----------изведнъж видяхме китните български къщички с градинки около тях, цветя, плодове, ***, обработена земя, която богато се отблагодарява за грижите, и като връх на всичкото по три православни църкви на всяка джамия и ще се бием за вярата на поробените! Как смеят! кипнаха мигновено оскърбените сърца на някои освободители, лицата им пламнаха от обида. Ами ние сме дошли да ги спасяваме, значи те трябва да ни посрещат едва ли не на колене. Да, ама те не коленичат, те ни гледат накриво, даже май не ни се и радват! Не ни се радват на нас! Вярно е, посрещат ни с хляб и со
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ХА,ХА,ХАААА..."не тръгвам на война преди да гръмна "руския ибрик" до себе си"Първа и най-важна причина да не тръгваш на истинска война .Понимоаю, ти си наш човек .И аз си седя пред РС и водя войни :)
95
3
 
2
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До bягода----------Един цитат от писмо на Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов:Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките. - В. ЛъвскийИ също цитат от Захари Стоянов:Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския.