Кризата в Украйна не може да се реши по военен път

След Минск ще има политическо решение, вярва Лавров
Обновена: 11 фев 2015 14:14 | 11 фев 2015 14:04,
53
Кризата в Украйна не може да се реши по военен път
Снимка: Reuters, архив

Москва е уверена, че преговорите за Украйна в Минск ще завършат с политическо решение, заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС.

Ситуацията в Украйна не може да се реши по военен път. Пътят към мира минава през диалога между киевските власти и хората от източните райони, каза Лавров на пресконференция с гръцкия си колега Никос Кодзиас.

Според руския външен министър споразумение за Украйна трябва да зачита правата на всички граждани, живеещи на нейна територия. В Украйна има гръцко, унгарско, румънско и българско малцинство и всички те трябва да бъдат уверени, че процесите ще завършат с политическо решение, отчитащо интересите им, подчерта Лавров. "Това може да стане в рамките на конституционна реформа, за която отдавна се говори, но не се прави нищо", допълни министърът.

Той потвърди, че президентът Путин ще участва в днешната среща на върха на "нормандската четворка" /Русия, Украйна, Германия и Франция/ в Минск. Лавров каза, че в подготовката на срещата е постигнат "забележителен успех" от експертите, но добави, че окончателната дума ще имат естествено лидерите.

В отговор на въпрос руският външен министър посочи, че договарянето на наблюдение на участъци от границата, намиращи се под контрола на "опълчението" /сепаратистите/ трябва да стане с участието на техни представители. "Не виждам как могат представители на Луганската и Донецката република да се съгласят контролът на границите да бъде основен пункт в евентуалното споразумение и предварително условие за всичко останало. Но подобен опит наблюдаваме от страна на украинското ръководство", каза той.

Лавров съобщи, че двамата с гръцкия си колега са стигнали до единно мнение, че може да има само политическо решение на конфликта в Източна Украйна и подчерта, че Русия цени високо "конструктивната" позиция на Гърция в отношенията между Москва и ЕС, предаде Ройтерс.

Руският външен министър каза също, че санкциите, въведени срещу Русия, ще тежат на съвестта на онези, които са ги въвели. Той специално изтъкна, че Русия цени положително позицията на гръцкото правителство, което разбира "абсолютната контрапродуктивност на опитите да се разговаря с такъв език с Русия". Лавров специално подчерта, че решенията за санкциите са взимани без участието на сегашното гръцко правителство.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: УкрайнаМинскЛавров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
АГЕНТА преди 9 години
Евала брат,да чуя една "умна"приказка тука в тоя сайт от един истински българин!!!
29
0
 
1
 
! Отговори
АГЕНТА преди 9 години
Що бе,кво те тревожи,ние що сме в НАТО,а?
28
0
 
2
 
! Отговори
Васо преди 9 години
Но имаме и нещо реалн освен виртуалния "хъб". Имаме си Южен поток дето продължава взимането на космически заплати. Взимали ги видите ли за да не загубим при някакво предстоящо съдебно производство. Че намалете ги поне наполовина бе управляващи. Или въведете някакъв ротационен принцип в назначенията. "Като при съдиите".
27
2
 
3
 
! Отговори
Васо преди 9 години
"Руснаците може да имат" газ за 100г напред", но "нямат акъл за пет пари"!" Но е пак по-добре отколкото да нямаш и двете. Щото ние имаме сега само един виртуален "хъб".
26
1
 
6
 
! Отговори
проруска преди 9 години
ДИПЛОМАТ 1 В света!
25
3
 
3
 
! Отговори
за да има мир преди 9 години
Ако няма контрол на границите, за да се спре влизането на терористи, оръжие и войски от Русия, няма да има никакъв мир, каквото и споразумение да подписват.Затова и този хитрец Лавров шикалкави.
24
0
 
2
 
! Отговори
до 32 преди 9 години
Да не сте си сменили "дилъра"?
23
0
 
3
 
! Отговори
Ректални приключения преди 9 години
Абе гръка си остава грък
22
6
 
5
 
! Отговори
брaдвето преди 9 години
руските мaймуни сa се рaзкaрaли от тоя миризлив промУскaлски " форум", aйде бaнирaйте ме пaк *** руски
21
6
 
9
 
! Отговори
украинец преди 9 години
Лилипутин :В Русия живеят руснаци. Всяко малцинство, независимо от къде е, което иска да живее, работи и яде в Русия трябва да говори руски език и трябва да уважава и спазва руските закони. Ако някой иска Шериат, съветвам ги да отидат в държавите, където това е държавен закон. Русия не се нуждае от малцинствата. Малцинствата се нуждаят от Русия и ние няма да им предоставим специални привилегии или да редактираме законодателството си спрямо техните желания, независимо колко силно крещят думата дискриминация.
20
11
 
4
 
! Отговори
брaдвето преди 9 години
Кво сте се рaзревaли зa оръжието бе руски шпaкли? Укрaйнa тaкa, или инaче ще се превъоръжaвa и усилвa Aрмиятa си, укрaинците сa външнa грaницa нa Европa и НAТО с вaрвaрите- мускaли!
19
4
 
4
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До Анонимен----Или НАТО-вските в Москва !
18
11
 
5
 
! Отговори
брaдвето преди 9 години
Путaтa и мъжa му кaрaЛaвров си посипвaт глaвaтa с пепел, шубе ги е от Зaпaдa ФAКТСегa Укрaйнa спокойно може дa си отдъхне с КРЪВ извоювa Свободaтa си! Укрaйнa е Европa! Дa живей!
17
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кризата ще се реши когато руските войски стъпят в киев
16
14
 
9
 
! Отговори
хаха преди 9 години
само не е ясно гръцките балъци какво ще спечелят от Русия..ако не са европейските пари ще живеят на слънчева енергия:))))
15
3
 
31
 
! Отговори
az tam преди 9 години
Е толко ли беше трудно да заемем позицията на гърците. Ама не, комуникационен център ще правим, 30 танка ще вкарваме, едва ли не с Русия ще воюваме ... с двата ни самолета и 200 души реална армия.Европа ще се разбере с Русия, гърците и Турция ще спечелят даже от Москва, а ние ще стоим с пръст в устата и ще се чудим що Путин ни е спрял газа.
14
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А какво ще го правим оръжието за украинците?! Трябва да се отваря нова война, иначе ще се развали.
13
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дори и лавров си призна, че блицкрига на руската армия в украйна е пълен провал
12
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Утре Путин ще застане пред Обама в позата на кутрето, което пожарникаря му подари.
11
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, рубладжии, нали путинската армия беше непобедима, пък не може да се оправи с бедните УКРАИНЦИ